Klaipėdoje – ypatinga vakarienė: verslo elitas ragavo vietos mokslininkų išaugintų krevečių

Jau tampa tradicija, kad Klaipėdoje inovatyvios akvakultūros „derlius“ nuimamas drauge su Klaipėdos universiteto mokslininkais po įspūdingomis burėmis. Restorano „Meridianas“ virtuvės meistrų dėka mėlynosios ekonomikos teikiamos gėrybės virto degustacinės vakarienės patiekalais.
Inovatyvios akvakultūros „derliaus“ degustacinė vakarienė Klaipėdoje
Inovatyvios akvakultūros „derliaus“ degustacinė vakarienė Klaipėdoje / „Meridiano“ archyvo nuotr.

Lietuviškų akvakultūros produktų skonius rugsėjo 6 d. buvo pakviesta įvertinti akademinė bendruomenė, Klaipėdos universiteto Ateities fondo mecenatai, Lietuvos jūrinio klasterio nariai ir partneriai. Specialaus valgiaraščio žvaigždėmis tapo Klaipėdos akvakultūros kompetencijų centre užaugintos krevetės ir šviežia žuvis iš pažangių regiono akvakultūros įmonių.

„Meridiano“ archyvo nuotr./Galina Petrova ir Jevgenij Petrov
„Meridiano“ archyvo nuotr./Galina Petrova ir Jevgenij Petrov
„Meridiano“ archyvo nuotr./Benediktas Petrauskas su žmona Rita
„Meridiano“ archyvo nuotr./Benediktas Petrauskas su žmona Rita

Renginiu pažymėtas tiek mokslui, tiek verslui svarbus naujas etapas, kuris laukia šį rudenį – Klaipėdoje bus pradėti moksliniai eksperimentai krevečių ir vaivorykštinių upėtakių auginimui panaudojant geoterminį vandenį, kuriuo turtingas Vakarų Lietuvos regionas. Tikimasi pademonstruoti, kad šie daugiau nei 1 km gylyje glūdintys ištekliai vertingi ne vien šilumos gavybai ar siekiant Klaipėdos regione plėtoti sveikatinimo paslaugas.

Eksperimentai su vandens organizmais bus įgyvendinami „Interreg Baltic Sea Region" programos projekto „TETRAS" rėmuose, bendradarbiaujant partneriams iš Lietuvos, Vokietijos, Estijos, Lenkijos ir Danijos. Projekto vedantysis partneris – Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas.

„Meridiano“ archyvo nuotr./Inovatyvios akvakultūros „derliaus“ degustacinė vakarienė
„Meridiano“ archyvo nuotr./Inovatyvios akvakultūros „derliaus“ degustacinė vakarienė
„Meridiano“ archyvo nuotr./Inovatyvios akvakultūros „derliaus“ degustacinė vakarienė
„Meridiano“ archyvo nuotr./Inovatyvios akvakultūros „derliaus“ degustacinė vakarienė

„Meridiano“ svečiai turėjo galimybę daugiau sužinoti apie pasiruošimą šiems eksperimentams. Iš viso „TETRAS“ įgyvendins keturis pilotinius projektus. „Pilotą“, kuris bus išbandomas Klaipėdoje , iš viso sudarys penki eksperimentai: bus užauginti trys ciklai blyškiųjų baltakojų krevečių (Litopenaeus vannamei) ir du ciklai vaivorykštinių upėtakių. Tyrėjų komandos darbai suplanuoti dvejiems metams.

Iki šiol Akvakultūros kompetencijų centre įdiegtose sistemose jūrinę aplinką imituojanti vandens mineralizacija būdavo sukuriama į gėlą vandenį įmaišant koralų akvariumuose naudojamos jūros druskos arba atskirus pagrindinių elementų mineralus. Siekiant auginti akvakultūros produkciją komerciniu mastu – didelės apimties uždarose recirkuliacinėse sistemose (RAS) – toks vandens paruošimas būtų brangus. Klaipėdos universiteto mokslininkų bei Klaipėdos mokslo ir technologijų parko komanda pasiryžusi identifikuoti alternatyvas, kurios padėtų sumažinti kaštus, sustiprintų investuotojų ryžtą ir atvertų naujas verslo nišas Klaipėdos regione.

Fotogalerija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais