Knyga „Gustavo receptai“ vaikus mokys pamėgti gaminti maistą (nuotraukos)

Trečiadienio vakarą LRT klube buvo pristatyta Lietuvos televizijos laidos vaikams „Gustavo enciklopedija“ vedėjo Audriaus Rakausko kulinarijos knyga „Gustavo receptai“. Žurnalistas paaiškino, kad išleisti šią knygą vertė ne noras neatsilikti nuo panašias knygas išleidusių kolegų, bet kitų žmonių prašymai.
Pristatymo akimirka
Pristatymo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Pristatymo akimirka
Gauti autoriaus parašą norėjo laidų vedėjai Marijus Žiedas ir Edita Mildažytė

„Keistas dalykas – maisto nusipirkti vis sunkiau, o knygų apie maisto vartojimą vis daugėja. Aš manyčiau, kad tai yra gerai – viltis žmonėms atsiranda, kad kada nors bus galima šį tą gaminti“, – knygos pristatyme juokėsi A.Rakauskas.

Į pristatymą susirinkę žurnalisto bičiuliai, LRT darbuotojai su atžalomis, tvarkingai sustojo į eilutę gauti autoriaus parašo.

„Aš antra eilėje!“ – šūktelėjo laidų vedėja Edita Mildažytė, sužinojusi, kad parašų dalybos bus pratęstos pristačius knygą.

A.Rakauskas prisipažino, kad jį teko ilgai įkalbinėti, kol galų gale sutiko parašyti kulinarijos knygą vaikams. Tai patvirtino ir knygos redaktorė Vilma Bartuškaitė.

„Nemanykite, kad šį darbą atlikti mane paskatino tuščiagarbis noras neatsilikti nuo kolegų, kurių pasiekimai kulinarijos srityje jau seniai surašyti tokiose knygose. Aš tiesiog privalėjau tai padaryti, nes žmonės – ne tik vaikai, netgi sakyčiau, dažniau suaugusieji – ištikimiausi televizijos laidos žiūrovai – tiesiog reikalavo, kad šis kūrinėlis, ši knyga atsirastų“, – knygos atsiradimo aplinkybes „Gustavo receptų“ įžangoje atskleidė A.Rakauskas. 

Nemanykite, kad šį darbą atlikti mane paskatino tuščiagarbis noras neatsilikti nuo kolegų, kurių pasiekimai kulinarijos srityje jau seniai surašyti tokiose knygose.

Į 234 puslapių knygą tilpo daugybė receptų, kurie buvo išmėginti per 10 laidelės gyvavimo metų. Žurnalistas prisiminė, kad kulinarijos rubrika jo laidelėje atsirado, kai specialusis korespondentas Gustavas nusprendė vaikams papasakoti, iš kur atsiranda pienas ir ką galima iš jo pasigaminti.

Kaip teigia knygos A.Rakauskas, šioje knygelėje vietą rado geriausiai pavykę ir nesudėtingi, vaikams skirti receptai.

„Prisipažinsiu, kad ne visuomet viskas vyko sklandžiai, ne kiekvieną kartą pavykdavo paruošti valgį taip, kaip norėjosi. Žiūrovai vis klausinėjo, kur aš tuos receptus randu. Ogi visaip būdavo ir būna –  šį tą pats nuo neatmenamų laikų mokėjau ruošti, o daugiausia draugai, kolegos ir jų giminaičiai savo nedidelėmis paslaptimis pasidalija ir laidos žiūrovai savų patarimų duoda. Atrinkau į šią knygą tai, kas man labiausiai patiko, ir stengiausi, kad patiekalai būtų ne per daug įmantrūs, nesunkiai paruošiami ir kad produktai brangiai nekainuotų. Pradėsime nuo pačių paprasčiausių užkandėlių, kurias, manyčiau, pradinių klasių mokinys be tėvų pagalbos galės pasiruošti“, – paslaptį, iš kur surinko visus knygoje esančius receptus, atskleidžia A.Rakauskas.

Kiekvienoje laidelėje pagaminęs ir paragavęs patiekalo Gustavas gėrėdamasis jo skoniu tradiciškai nukrinta nuo kedės. Knygoje pasakojama, kad viskas prasidėjo nuo paprastučio juodos duonos sumuštinio, apkepto su kiaušiniu.

„Vėliau, kai pasisekdavo paruošti dar gardesnių patiekalų, paragavęs visai ėmiau prarasti pusiausvyrą, patys matote – iki šiol krintu nuo kėdės ant žemės kaip prinokusi kriaušė nuo medžio“, – dėsto Gustavas-A.Rakauskas.

Vėliau, kai pasisekdavo paruošti dar gardesnių patiekalų, paragavęs visai ėmiau prarasti pusiausvyrą, patys matote – iki šiol krintu nuo kėdės ant žemės kaip prinokusi kriaušė nuo medžio.

Kulinarijos knyga suskirstyta į 7 skyrius, kuriuose mokoma pasigaminti užkandėlių, salotų, išsikepti blynų, išsivirti sriubą, pasigaminti žuvies, karštųjų patiekalų ir išsikepti pyragą. Knyga iliustruota ne tik spalvingomis ir nuotaikingomis nuotraukomis, bet ir paties autoriaus piešiniais. Prie kiekvieno patiekalo pateikiama trumpa jo atsiradimo istorija. Knygoje taip pat galima rasti įvairių užduočių bei įdomių istorijų, pavyzdžiui, sužinoti, „ko vilkas į mėnulį kaukia“ ar „kodėl varlės muses medžioja“ bei kokius blynus labiausiai mėgo svieto lygintojas Tadas Blinda.

„Mano gyvenimas susiklostė taip, kad teko daug įvairių darbų dirbti: dainavau „Ąžuoliuko“ chore, mokiausi groti pianinu, studijavau žurnalistiką, piešiau karikatūras, komiksus, kariuomenėje įgijau virėjo specialybę ir visa ši patirtis jau daug metų padeda man kurti tokią daugiasluoksnę televizijos laidą, kokia yra „Gustavo enciklopedija“. Tikiuosi, kad knygoje „Gustavo receptai“ rasite ne tik praktinės naudos, bet pasisemsite ir gerų, širdžiai malonių emocijų“, – knygelės įžangoje dėsto A.Rakauskas.

Autorius atskleidė, kad jau kalbinamas imtis antros knygos, šįkart – mokslinės „Gustavo enciklopedijos“. Jei pavyks, knyga turėtų pasirodyti kitąmet per Kalėdas. Laida „Gustavo enciklopedija“ geriausių laidų konkurse „Pragiedruliai“, kurį organizavo Lietuvos radijo ir televizijos komisija, buvo pripažinta geriausia 2005 metų televizijos laida vaikams.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Pristatymo akimirka
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Pristatymo akimirka

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų