Ne vienus metus populiarus žurnalas „Žmonės“ svečiuojasi žinomų Lietuvos žmonių virtuvėse, ragauja jų sumaišytų salotų, ypatingai marinuotų kepsnių, pagal močiutės receptą iškeptų pyragų...
Paprasti ar sudėtingi, šeimos paveldu tapę ar iš kelionių parvežti garsenybių receptai gula žurnalo puslapiuose, kuriuos pavyzdingos šeimininkės išsikerpa ir saugo šalia savo virtuvės užrašų. Kad daugiau to daryti nereikėtų, daugiausia pagyrų sulaukę „Žmonių“ receptai – jau trečioje spalvotoje ir žaismingoje knygoje „Gamink su manimi 3“.
Tad knygos herojai trečiadienio vakarą restorane „Untold“ rinkosi į pristatymo renginį, kuriame vartydami dar spaustuvės dažais kvepiančią knygą, sėmėsi idėjų, kokiais naujais bičiulių patiekalais nuo šiol galės lepinti ir savo namiškių skrandžius.
„Noru padėkoti visiems už mūsų ir jūsų knygą. Manau, kad ji yra puiki dovana Kalėdoms ir mums, ir jums. Labai smagu čia matyti visus skirtingus, nes kaip žinia, maistas suvienija“, – kalbėjo žurnalo „Žmonės“ vyr. redaktorė Daina Žemaitytė.
Renginyje apsilankė neseniai Indonezijoje ištekėjusi Ingrida Martinkėnaitė, Julija Žižė, Asta Stašaitytė, Liucina ir Tadas Rimgailos, Sandra Daukšaitė-Petrulėnė, Kristina Kaikarienė, Eglė Daugėlaitė, Mantas Wizard, Marija Palaikytė, Eva Ghaoui, Ištvanas Kvikas, Rafailas Karpis, Laura Paukštė su Dominyku Kubiliumi ir daugelis kitų.
Kone visi susirinkę – mielai savo laiką leidžia besisukdami virtuvėje. Todėl 15min svečių klausė, ką jie dažniausiai gamina ir ar moka improvizuoti.
Asta Stašaitytė teigė labai mėgstanti namuose ruoštą maistą. „Dažniausiai valgau namie arba į svečius nešuosi savo pagaminto valgio. Mano firminiai patiekalai – viskas su burokėliais. Net šiandien jau du kartus valgiau, be jų gyventi negaliu“, – juokėsi ji.
Paprastai Asta gamina tai, ką geriausiai moka, ir į receptus nežvilgteli: „Bet kai norisi paeksperimentuoti, skirti tam minčių, tai tada pažiūriu receptus, nusirašinėju iš laidų, draugių.“
Dizainerei Julijai Žižei virtuvė – nesvetima, ji čia mėgsta dažnai suktis. „Mano vienas firminių patiekalų – Dorado žuvis su rozmarinais, pomidorais ir natūralių bulvių čipsais. Man patinka, kad tai galiu greitai pagaminti, o be to, viskas sveika ir skanu.
Šiaip į receptus žiūriu, bet dažniausiai pridedu savo prieskonius. Beveik visur naudoju ciberžolę, provanso žoleles. Jaučiu, kad mano siela yra kažkur pietuose, esu Viduržemio jūros prieskonių ir patiekalų mėgėja“, – juokėsi ji.
Be to, dizainerė atsakingai prisižiūri mitybą. Šiuo metu ji užsibrėžė tikslą susidaryti savo mėgstamų sveikuoliškų patiekalų mitybos planą. „Reikia susirašyti patinkančius patiekalus ir internete susirasti kokių naujų sveikų, greitai paruošiamų valgių, kuriais galės maitintis visa šeima“, – sakė Julija.
Iliuzionistas Mantas Wizard pasakojo, kad laikas virtuvėje – jam geriausias būdas pailsėti. „Maistas man yra meditacija. Kai randu akimirką po darbų, nėra nieko maloniau gaminant atsikvėpti.
Šiaip neturiu firminio patiekalo, kaskart gaminu vis ką nors naujo. Kartą užsibrėžiau tikslą pagaminti Napoleono pyragą, ir išmokau! Taip pat išmokau gaminti apkepus, kibinus, tikrą kugelį”, – 15min teigė Mantas.
Magas sako ypač mėgstantis klasikinius receptus, į kuriuos visuomet įdeda dalelę savęs: „Visada ieškau kuo senesnių receptų, man patinka klasika. Pavyzdžiui, labai ilgai užtrukau, kol radau tikrą, klasikinį obuolių pyrago receptą. Gamindamas visada laikausi taisyklių, bet šiek tiek ir improvizuoju.“
Renginyje apsilankę Liucina ir Tadas Rimgailos teigė, kad virtuve naudojasi mažai. „Gaminu retai, nes namuose retai būnu. Bet jei gaminu, tai darau visokius troškinius, žuvį, daržoves. O paprastai tenka pietauti kavinėse ar valgyti greitą maistą. Iš tikrųjų nelabai kreipiu dėmesį į kalorijas, dažnai valgau saldumynus. Bet kadangi dirbant daug fiziškai judu, tai kažkaip tie keksai išgaruoja ir į papildomus kilogramus nenueina“, – juokėsi Liucina.
Tadas prisipažino, kad virtuvėje beveik niekuo nesinaudoja: „Moku naudotis mikrobangų krosnele, – juokėsi. – Gal ir mokėčiau daugiau, bet šiaip mažai valgau arba valgau tik vakarais, o tada Liucina būna pagaminus ar nusiperku kažką parduotuvėje.“
Eva Ghaoui tikino, kad virtuvėje mėgsta praleisti daug laiko. „Man patinka gaminti dideliai šeimai. Jau trinu rankytes laukdama tos akimirkos, kai galėsiu šventinius patiekalus gaminti vaikams. Šiaip geriausiai man pavyksta keksas, humusas ir visokie vegetariški patiekalai. Gėda prisipažinti, bet nemokų daryti cepelinų. Kai praėjusį kartą dariau, tai viskas iškrito... Bet užtat kugelis puikiai gaunasi“, – šypsojosi ji.
Moteris pripažįsta, kad valgyti stengiasi mažomis porcijomis: „Labai žiūriu, ką valgau, stengiuosi, kad būtų kuo mažiau riebalų, todėl dažniausiai valgau namuose.“