Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolumbijoje užstrigusi manekenė Brigita: į parduotuvę – tik su pasu, lauke užsibūti galima 20 minučių

Tris mėnesius Kolumbijoje gyvenanti manekenė Brigita Maldutytė šioje egzotiškoje šalyje užsibūti neketino. Vos prieš kelias savaites mergina turėjo darbo reikalais keliauti į Meksiką, tačiau paskelbus karantiną ir uždarius sienas neliko nieko kita kaip išsikrauti lagaminus ir laukti. Dabar Kolumbijoje, panašu, suvaržymai yra kur kas stipresni nei Lietuvoje – pasivaikščioti leidžiama tik 20 minučių, o parduotuvėje be paso geriau nė nesirodyti.
Brigita Maldutytė, Medeljinas
Brigita Maldutytė, Medeljinas / Asmeninio albumo nuotr.

Modelio karjeros keliu Brigita žengia nuo 18-kos metų ir juo eina jau 8 metus. Būdama moksleivė mergina nė nesvajojo apie tokį darbą, į plačiuosius mados vandenis išplaukė tik mamos dėka. Ji užregistravo į „Supermodels“ mokyklą, kurioje Brigita sako įgavusi daug pasitikėjimo savimi ir gyvenimiškos patirties.

Niekam ne paslaptis, kad modelio darbas neatsiejamas nuo nuolatinių kelionių po įvairius pasaulio kampelius. Tačiau pilnametystės sulaukusi B.Maldutytė ne iš karto pasidavė visiems manekenių pasaulio gundymams. Ji sako visada pareigingai lankiusi pamokas, o visus darbus atidėdavusi vasaros atostogoms.

„Tik baigusi mokslus visiškai atsidaviau modelio darbui. Niekada nebuvau iš tų merginų, kurios liktų vienoje vietoje, dabar aš ją keičiu kas du ar tris mėnesius, priklausomai nuo esamo darbo skirtingų šalių rinkose“, – apie dabartinį gyvenimo etapą pasakoja Brigita.

Asmeninio albumo nuotr./Brigita Maldutytė
Asmeninio albumo nuotr./Brigita Maldutytė

Mergina atvirai prisipažįsta kad per savo karjerą jai teko susidurti su modelio darbe dažnai pasitaikančiais išbandymais, kartais kyla ir minčių mesti šią veiklą, nerti į kokią nors naują sritį. Tačiau ji įsitikinusi – kol kas reikia išnaudoti kiekvieną gyvenimo siunčiamą progą ir nepamesti savo kelio.

„Sunkumų būna turbūt kaip ir kiekviename darbe. Tai batai keturiais dydžiais per maži, tai neapsakomas šaltis dirbant su mini suknele lauke. Tenka dažytis „fake“ kosmetika, su nešvariais šepetėliais, po kurių išberia visą veidą. Sunkiausia buvo Kinijoje, kurioje tekdavo dirbti po 14 ar daugiau valandų su itin mažomis pertraukomis. Visgi, kol siūlomos sutartys su užsienio šalimis, stengiuosi išnaudoti šias progas, užsidirbti ir tuo pačiu pakeliauti, pažinti kitas kultūras, naujus žmones“, – šypsosi Brigita.

Įstrigo Kolumbijoje

Per 8 metus ji jau priprato prie įtempto gyvenimo tempo, kurio dalis – kelionės. Į Lietuvą mergina grįžta vos kartą ar du per metus, kad aplankytų savo artimuosius, o beveik prieš tris mėnesius iš gimtinės išskrido į Kolumbiją.

„Dabar gyvenu Medeljine, viename Kolumbijos miestų. Gyventojai save vadina „paisas“, tai turbūt šilčiausi žmonės visoje šalyje. Jie yra labai svetingi, visada besišypsantys, pasiruošę padėti, ypač didelį dėmesį rodo užsieniečiams. Čia natūralu sveikintis, iš niekur nieko užmegzti pokalbį su nepažįstamu“, – apie vietos kultūrą pasakoja Brigita.

Tačiau pirmą kartą išlipus Kolumbijos oro uoste jai teko patirti nedidelį šoką. B.Maldutytė sako, kad nei gatvėje, nei darbe žmonės nesupranta anglų kalbos. Anot merginos, jai labai pasisekė, jog anksčiau mokėsi ispanų kalbos, todėl ją prisiminusi galėjo laisvai bendrauti su itin smalsiais vietos gyventojais.

Asmeninio albumo nuotr./Medeljinas
Asmeninio albumo nuotr./Medeljinas

Vis dėlto užsibūti Kolumbijoje Brigita ilgai neketino. Kovo 16 dieną ji fotostudijoje su kolegomis dar juokavusi apie koronavirusą, rimtai į pandemiją tuo metu, anot merginos, niekas nežiūrėjo ir galvojo, kad viskas sustos Azijos bei Europos žemynuose.

„Tą pačią savaitę turėjau skristi Bogotą dėl Meksikos vizos, vėliau į Peru, o iš jos su visais lagaminais ilgam į Meksiką. Baigusi darbą gavau žinutę iš ambasados Bogotoje, kad dėl COVID-19 nebus galima atlikti vizai reikalingo interviu visą kovo mėnesį. Tą pačią dieną ir Peru uždarė savo sienas. Liko aišku, jog lieku Kolumbijoje. Agentūra pradėjo dirbti iš namų, nuotoliniu būdu, situacija ėmė rimtėti“, – prisiminė Brigita.

Draudimai kur kas griežtesni nei Lietuvoje

Karantinas Kolumbijoje paskelbtas kovo 24 dieną, bet žmonių gatvėse mažėjo jau anksčiau. Brigita pastebi, kad vietiniai labai atsargūs, dauguma jų vaikšto su kaukėmis, pirštinėmis, laikosi dviejų metrų atstumo gatvėje, parduotuvių eilėse.

Kolumbijoje, kaip ir Lietuvoje, yra nemažai draudimų, tik, panašu, kad jie yra kur kas griežtesni: „Pirmiausia, pasivaikščiojimai parkuose, bėgimas, sportavimas lauke yra uždraustas. Tokią teisę turi tik žmonės auginantys šunis, išvesti juos leidžiama ne daugiau nei 20-čiai minučių. Kiekvieną dieną iš balkono matau pravažiuojančius policininkus, tikrinančius tvarką, už pirmą nusižengimą skiriama piniginė bauda. Antrą kartą pakliuvus gali grėsti ir kalėjimas.

Turbūt didžiausias sugriežtinimas ir, mano manymu, labai teisingas, tai būtent apsilankymų parduotuvėse ribojimas. Daugelis mūsų jose, reikia to ar nereikia, yra dažnas svečias, todėl čia nuo karantino pradžios visi einame su pasais. Žmogus gali apsipirkti tik tam tikras dienas, priklausomai nuo paskutinio paso numerio skaičiaus. Pavyzdžiui, mano paso numeris baigiasi dvejetu, todėl turiu galimybę apsilankyti parduotuvėje tik pirmadieniais ir ketvirtadieniais. Prie įėjimo tikrinamas kiekvienas žmogus, todėl nesusidaro spūsčių, išvengiama nereikalingo vaikštinėjimo.“

Asmeninio albumo nuotr./Medeljinas
Asmeninio albumo nuotr./Medeljinas

Prieš paskelbiant karantiną, žmonės kaip ir visur šlavė parduotuvių lentynas – tualetinį popierių, vaisius, daržoves. Tačiau sugriežtinus apsilankymus parduotuvėse, eilių beveik nebeliko, o dabar, anot pašnekovės, prekių apstu.

Karantino pabaiga šalyje kol kas buvo numatoma balandžio 27 dieną, tarptautinius skrydžius planuojama grąžinti nuo gegužės 1 dienos. Dabar visi Brigitos darbai sustoję, agentūra, kurioje dirba mergina, sako, kad jie atidedami ateičiai, tačiau sunku pasakyti kuriam laikui.

„Mano manymu, visa tai užsitęs bent iki metų galo. Žmonės tik po truputį, atsargiai grįš į savo darbus. Laukia dideli nuostoliai, todėl abejoju, kad ir darbo bus daug. Kol kas, kiek žinau, vienintelė Kinija laiko save atsigavusia valstybe, darbai grįžę į įprastas vėžes“, – pasakojo B.Maldutytė.

Pati manekenė pasakojo, kad dabar kiekvieną dieną stengiasi anksti atsikelti, sportuoja, medituoja, gamina. Ji taip pat atlieka praktiką Lietuvos turizmo agentūroje, toliau lavina savo ispanų žinias ir stengiasi neprarasti normalios dienos ritmo.

„Manau, dabar kaip niekada anksčiau turime progą leisti sau atsikvėpti ir pasinerti į mėgstamus pomėgius, pabūti su savimi nieko neblaškomi“, – džiaugėsi B.Maldutytė.

Kolumbijoje – dailininkų pasirodymai

O, kol Kolumbijoje visi pareigingai sėdi užsidarę namuose, vietiniai neleidžia vieni kitiems nuobodžiauti ir sekdami Ispanijos bei Italijos pavyzdžiu, rengia įvairias akcijas.

„Kiekvieną vakarą 20 valandą pasigirsta sirenos, plojimai, iš langų mirga šviesos. Tokiu būdu išreiškiama pagarba medikams kovojantiems su koronavirusu. Dieną gatvėmis važiuoja mašinos su dailininkais, šokėjais kurie sustoję atlieka pasirodymus, skirtus iš pro balkonų ar langų žiūrintiems žiūrovams, savaitgaliais šie pasirodymai yra ilgesni“, – pasakojo mergina.

VIDEO: Padėka su koronavirusu kovojantiems medikams Medeljine, Kolumbijoje

Pati Brigita sakė jau taip pat pradėjusi svarstyti ir apie kelionę atgal, į Lietuvą. Vis dėlto, kol uždarytos visos sienos, panašu, kad teks tik pro balkoną pasimėgauti saulėtais Kolumbijos spinduliais.

„Žinant situaciją Italijoje, maniau kad grįžti į Europą būtų tas pats kaip skristi į židinį. Todėl ir nusprendžiau pasilikti, visgi vyliausi tai neužsitęs per ilgai, turėjau planų, dabar jau imu jais visais abejoti ir manau, kad pasitaikius artimiausiai progai reiks grįžti namo“, – sakė B.Maldutytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas