Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronaviruso simptomus atitinkanti moteris pasipiktino tvarka: norėjo parai atskirti nuo vaikų

Vilnietei ir jos vaikams akis į akį teko susidurti su koronaviruso grėsme. Moteris su šeima neseniai grįžo iš kelionės Tailande ir pajuto ligai būdingus simptomus. Ji kreipėsi į Santarų klinikas, tačiau iš gydytojų išgirdusi, kad negalės būti paguldyta kartu su mažamečiais vaikais, saviizoliavosi namuose.
Patikros akimirka, ligoninė, apsisaugojimo nuo koronaviruso priemonės
Patikros akimirka, ligoninė, apsisaugojimo nuo koronaviruso priemonės / 15min nuotr.

15min susisiekus su moterimi, komentuoti situacijos plačiau ji nepanoro, nes jautėsi prastai, tačiau su skaitytojais sutiko pasidalyti įrašu, kurį neseniai paskelbė feisbuko paskyroje. Ji taip pat prašė išlaikyti konfidencialumą ir neviešinti jos vardo bei pavardės.

Pašnekovė socialiniame tinkle rašė, kad kovo pradžioje atostogavo Tailande, o grįžusi iš kelionės pajuto koronavirusui būdingus simptomus. Ji teigė turinti temperatūros, o su ja susisiekus pokalbio metu buvo girdėti nuolatinis kosulys.

„Aš ir mano dviejų bei trijų metų dukrelės turime itin aukštą temperatūrą, atitinkame visus simptomus“, – feisbuke rašė moteris.

Pajutusi, kad galimai apsikrėtė koronavirusu, ji kreipėsi į Santarų klinikas. Tiesa, moteriai sukėlė pasipiktinimą tai, kad gydytojai liepė ją atskirti nuo mažamečių, todėl į ligoninę gultis atsisakė.

„Man buvo liepta palikti juos vienus vaikų skyriuje ir pačiai užsidaryti Santariškėse, suaugusiųjų skyriuje, tyrimams, parai. Ta prasme, palikti 2 ir 3 metų vaikus? Sergančius. Vienus. Ir ne dėl kažkokios licencijos tirti suaugusius ir atvirkščiai – suaugusių skyrius negali formaliai tirti vaikų, nors ligoninės visiškai šalia ir abi ligoninės tyrimams viską turi“, – pykčio neslėpė žinoma moteris.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Kaukės iliustracija
Arno Strumilos / 15min nuotr./Kaukės iliustracija

Kadangi su dukromis skirtis ji nenori, šiuo metu laukia, kol atsiras mobiliosios stotelės, skirtos atlikti koronaviruso tyrimą. Moteris izoliavosi, stengiasi nepalaikyti kontakto su aplinkiniais.

„Kadangi nėra sąlygų būti kartu, tiesiog izoliavomės ir laukiame draivinu atidarymo. Jei kas sužinosite, kur ir kada jie bus, prašau pasidalinkite“, – į savo draugus kreipėsi moteris.

Tiesa, ji sunerimusi ne tik dėl savo, bet ir aplinkinių sveikatos. Pašnekovė pasakojo, kad vos grįžusi iš Tailando kreipėsi į gydytojus, tačiau tuo metu šalis dar nebuvo įtraukta į rizikingų sąrašą, todėl izoliuotis daktarai neliepė. Žiniasklaidai neatsiskleidusi moteris tai padarė savo socialiniame tinkle, kur visų paprašė saugotis.

Stebėjimo palatose gulintiems pacientams ir jų tėveliams klinikos parengė atmintinę:

Siekiant šio tikslo, nustatyta pacientų, kurie yra hospitalizuoti ir stebimi stebėjimo palatose dėl įtariamo COVID-19, aptarnavimo tvarka:

1. Pacientą gali slaugyti tik vienas asmuo.

2. Stebėjimo palatoje lova skiriama tik pacientui. Slaugančiam asmeniui skiriamas patogus krėslas, kurį galima ištiesti, ir apklotas.

3. Pacientams stebėjimo laikotarpiu, kuris gali trukti nuo 4 iki 24 valandų, teikiama skubi pagalba, atliekami būtiniausi gydytojo paskirti tyrimai, skiriamas gydymas. Tai gali užtrukti dėl specifinio molekulinio tyrimo atlikimo tvarkos ir didelės laboratorijos apkrovos.

4. Pacientas ir (ar) jį slaugantis asmuo stebėjimo laikotarpiu, kol laukiama molekulinio tyrimo dėl COVID-19 atsakymo, su slaugytoja bendrauja palatoje esančiu telefonu (tel. 7345).

5. Paskirti vaistai, skysčiai ir kt. pacientams paliekami priešpalatyje, kuriuos galima pasiimti tik tada, kai juos palikusi slaugytoja bus uždariusi duris į koridorių.

6. Pacientai ir (ar) juos slaugantys asmenys stebėjimo laikotarpiu nemaitinami. Visas maitinimo ir kitas nemedicinines (socialines) problemas (priežiūros, darbo ir kt.) sprendžia patys pacientai (16-18 metų) ar juos slaugantys tėvai, globėjai. Suprantame, jog tai, kai kuriais atvejais, gali sukelti nepatogumų, nes tyrimai atliekami pakankamai ilgai, tačiau stebėjimo paslauga nėra tolygi hospitalizacijai (guldymui į ligoninę), todėl ir maitinimo paslauga nėra numatyta. Esant reikalui galime pasiūlyti arbatos ir džiūvėsėlių.

„Gerbiami pacientai ir (ar) juos slaugantys asmenys, labai prašome Jūsų kantraus ir geranoriško bendradarbiavimo šioje ekstremalioje situacijoje. Suprantame, jog nemalonu laukti paskirto molekulinio tyrimo atsakymo, o ligoninės palata ir lova niekuomet neatstos namų jaukumo ir patogumo, bet mes labai stengiamės padėti Jums ir apsaugoti kitus asmenis nuo infekcijos paplitimo“, – aiškinama atmintinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas