Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kunigas apie „Zero Live Show“ siaubą bažnyčioje: teko raminti kleboną, nes nebegalėjo laikyti mišių

Antradienio rytą režisieriui Emiliui Vėlyviui, aktoriams Vitalijui Cololo, Ainiui Storpirščiui ir Mindaugui Papinigiui vėl teko minti Vilniaus regiono apylinkės teismo Šalčininkų rūmų slenkstį. Šįkart kompanijai teko asmeniškai išgirsti liudytojų pasakojimus, prabilo ir pernai per Žolinės šventę Turgelių bažnyčioje buvęs kunigas, kuris aktorių šou prisimena su siaubu.
Emilis Vėlyvis, Ainis Storpirštis, Vitalijus Cololo, Mindaugas Papinigis
Emilis Vėlyvis, Ainis Storpirštis, Vitalijus Cololo, Mindaugas Papinigis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į posėdį atvyko ne visi liudytojai – viena iš jų negalėjo dalyvauti dėl sveikatos problemų. Tiesa, kitas prašė vykdyti teismo posėdį jam nedalyvaujant, tačiau nepateikė pagrįstų priežasčių, tad priimtas sprendimas jį atvesdinti.

Pirmasis liudyti buvo iškviestas kunigas Valentinas Šiuša, incidento metu buvęs Turgelių bažnyčioje, tądien paskirtas ten atlikti religines apeigas. Jis pasakojo dėmesį atkreipusius žmones pamatęs apie aštuntą valandą ryte, likus dar bene valandai iki akibrokšto, – matėsi, kad jie ne vietiniai. Vėliau nuėjo klausyti išpažinčių, o prieš devynias, būdamas klausykloje, bažnyčioje išgirdo šurmulį.

Tie asmenys priėjo arčiau ir lenkų kalba išgirdau, kad šiais metais apokalipsės nebus. Galvoju, kažkas ne taip

„Pirma mintis, kad seniūnas kviečia į bendruomenės šventę. Paskui tie asmenys priėjo arčiau ir lenkų kalba išgirdau, kad šiais metais apokalipsės nebus. Galvoju, kažkas ne taip. Tada atsisuku ir žiūriu – vienas išsipaišęs veidą ir apsivilkęs popiežiaus rūbais. Po to pradėjo žmonėms dalinti suktines“, – prisimena kunigas.

V.Šiuša teigė, kad tuomet bažnyčioje kilo sujudimas, žmonės pasimetė, o ir jam pačiam pasidarė neramu. Be to, teko raminti kleboną, nes jis , būdamas jautrios sielos, labai susijaudino, nebegalėjo laikyti mišių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Teismo posėdyje Šalčininkuose
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Teismo posėdyje Šalčininkuose

Kaip pasakojo kunigas, dėl incidento buvo sutrikdytos religinės apeigos, laiku neprasidėjo mišios, nebuvo galima toliau klausyti išpažinčių, nutraukta malda.

„Buvo įneštas šaukštas deguto, baimė, ar neatsitiks dar kas nors. Sugadinta šventė, – apgailestavo kunigas. – Kilo nerimas, kad nepažįstami žmonės, gal sugrįš, gal satanistai kokie.“

Kunigas teigė, kad režisieriaus ir aktorių poelgis buvo ne vietoje ir ne laiku, jis jį prilygino žmonių įžeidimui.

„Apsirengė popiežiaus rūbais, sakyčiau, kokios Užgavėnės, bet bažnyčia – šventa vieta. Ji buvo išniekinta. Ir dar tas suktinių dalijimas su užuomina į narkotines medžiagas, aliuzija į komuniją. Labai pažemino, negražu, nepagalvota. Žmonės tikrai labai įsižeidė“, – kalbėjo V.Šiuša.

Paminėtas ir dar vienas aspektas – aktorių šou bažnyčios metu buvo filmuojama, o, anot V.Šiušos, tą galima daryti tik gavus klebono leidimą.

Gerbiamas kunige, jūsų šypsena liudija, kad šie prisiminimai jums pakankamai linksmi, – replikavo Emilis Vėlyvis

Režisierius ir aktoriai tikino, kad tokiu pasirodymu bažnyčioje norėta atkreipti dėmesį į pedofilijos problemą Lenkijoje. Paklaustas, ar kunigui aiškus tikslas, jis svarstė, kad galbūt tai buvo reklama, tačiau apie „Zero Live Show“ humorą teigė negirdėjęs – pasižiūri nebent „Dviračio žinias“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Emilis Vėlyvis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Emilis Vėlyvis

Kunigas sulaukė ir E.Vėlyvio klausimo. Jis pasiteiravo, ar problema – tik drabužių klausimas, ir ar miesto seniūnas taip pat būtų teisiamas, jei apsivilktų tokiais drabužiais, kokius vilkėjo aktoriai. V.Šiuša atsakė, kad seniūnas pirmiausia taip nesirengtų.

Posėdyje buvo paminėta ir tai, kad kunigas vėliau matė ir vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas incidentas. Pasitikslinus, jis liudija remdamasis įrašu ar tuo, ką matė savo akimis, V.Šiuša pabrėžė pats tai matęs.

„Gerbiamas kunige, jūsų šypsena liudija, kad šie prisiminimai jums pakankamai linksmi, nežiūrint to, kokie buvo jūsų liudijimai“, – kreipdamasis į V.Šiušą pareplikavo E.Vėlyvis.

Kunigo liudijimas truko daugiau nei valandą. Tiesa, po jo liudyti iškviesta moteris kalbėjo ne visai tą patį – teigė, kad mišios prasidėjo daugmaž laiku, o išpažinčių pastebėjo besiklausantį tik kunigą Janą Mackevičių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vitalijus Cololo
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vitalijus Cololo

Dar kita liudytoja pasakojo mačiusi dvasininkų rūbais vilkinčius vyriškius, bet tikino pati iki galo nesuvokusi, kas įvyko incidento metu – galbūt reklama, galbūt provokacija. Tačiau pabrėžė, kad tai ypatingų jausmų jai nesukėlė, nepastebėjo ji nerimo ir kitų žmonių veiduose. Mišių eigai, anot moters, tai pernelyg nesutrukdė – ji mano, kad tiesiog daug kas nesuprato, kas vyksta.

Režisieriaus ir aktorių teismas – galerijoje:

Aktoriai prieš teismą stojo šių metų birželį, tačiau tąkart jis truko tik 15 minučių, nes provokacijos organizatoriumi laikomas režisierius E.Vėlyvis nepasirodė – tuo metu viešėjo Turkijoje. Teisėja įspėjo, kad, neatvykus dar sykį, režisieriui gresia bauda, netgi atvesdinimas.

Tačiau atvesdinti jo neprireikė. Rugpjūtį įvykusiame teismo posėdyje pasirodė visi kaltinamieji, taip pat ir E.Vėlyvis. Vilniaus regiono apylinkės teismo Šalčininkų rūmuose pavyko atversti bylą, kurioje iš viso 4 garsūs asmenys kaltinami pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 171 str. dėl trukdymo atlikti religines apeigas ar religines iškilmes.

Prokurorai pabrėžė, kad tokį tikslą – sutrikdyti pamaldas, artistų komanda turėjo iš anksto. Jie buvo pasirašę atitinkamą scenarijų. E.Vėlyvis įvardijamas išpuolio bažnyčioje organizatoriumi, o V.Cololo pristatomas kaip asmuo, kuris maldos namuose reiškėsi bene garsiausiai.

Režisierius ir visi trys aktoriai kaltę kategoriškai neigė ir teigė nesuprantantys, už ką juos norima nuteisti. E.Vėlyvis pridūrė, kad neturėjo jokių minčių, apie kurias kalbėjo prokuroras, o pasirodymą Turgelių bažnyčioje jis vadino performansu.

Režisierius teigė, kad jam vykdyti pasirinko Turgelius, nes ten susirenka daugiausia žmonių, tad ir dėmesio galėjo sulaukti daugiausia. Be to, pasakojo, kad esminis tikslas buvo atkreipti dėmesį į dvasininkų pedofilijos skandalą Lenkijoje, o Turgeliuose kalbama lenkiškai.

Emilis Vėlyvis teisme taip pat pabrėžė, kad „performanso“ metu pamaldos, oficialioji renginio dalis, dar nebuvo prasidėjusi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Emilis Vėlyvis ir Ainis Storpirštis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Emilis Vėlyvis ir Ainis Storpirštis

Anot režisieriaus, dauguma parapijiečių buvo nusiteikę geranoriškai, šypsojosi, jaunimas, atpažinęs aktorius, išsitraukė mobiliuosius telefonus ir filmavo. Jis sakė piktų žmonių nematęs, o toks „performansas“ tik pakėlė jų nuotaiką. Panašios pozicijos laikėsi ir apklausti aktoriai.

15min primena, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas dar praėjusių metų rugpjūčio 15 dieną, po to, kai, katalikams minint Žolinės šventę į bažnyčią Šalčininkų rajone, Turgelių miestelyje, užėjo trys dvasininkais persirengę vyrai.

Kaip skelbė prokuratūra, jie lenkų kalba pasakojo apie spalio mėnesį „Siemens“ arenoje vyksiantį renginį, į pamaldas susirinkusiems tikintiesiems siūlė ir dalijo suktines, taip galimai sutrikdydami religinės bendruomenės apeigas. Tuo metu bažnyčioje vyko bendra tikinčiųjų rožinio malda, buvo klausoma išpažinčių.

Tiesa, spalį prokuratūra buvo nusprendusi tyrimą nutraukti, nes nusikaltimo aktorių veiksmuose neįžvelgė. Tačiau aukštesnysis prokuroras tokį sprendimą netruko panaikinti.

Pagal BK, tas, kas necenzūriniais žodžiais, įžūliais veiksmais, grasinimais, patyčiomis ar kitais nepadoriais veiksmais sutrikdė valstybės pripažintos religinės bendruomenės ar bendrijos pamaldas ar kitas apeigas arba iškilmes, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas