„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

L.Rimgailė – apie pirmas sūnaus Velykas, aptemdytą nuotaiką ir deserto receptą

Desertinės „Liu Patty“ savininkė Liucina Rimgailė neslepia, kad Velykos jai visad buvo svarbi šventė. Tačiau šiemet ji – kitokia. Liucina pasakojo, kad pakilią nuotaiką užgožė skausmas dėl karo Ukrainoje.
Liucina ir Tadas Rimgailos su sūnumi
Liucina ir Tadas Rimgailos su sūnumi / Asmeninio archyvo nuotr.

Desertinės „Liu Patty“ įkūrėja Liucina Rimgailė – veikli moteris, šiuo metu išgyvenanti kiek ramesnį – motinystės – etapą. Aštuonių mėnesių sūnų Oskarą su vyru Tadu Rimgaila auginanti Liucina portalui Žmonės.lt tikina, kad kūdikio priežiūra jai suteikė ne chaoso, o rimties. Sumaišties nebuvo ir ruošiantis pirmosioms Velykoms su sūnumi.

„Vaikutis mūsų gyvenimo neapvertė, tad kardinaliai nepasikeitė ir šventės. Aišku, keičiasi jis pats – per Kalėdas jis buvo vienoks, per Velykas bus kitoks. Man įdomu stebėti, kaip sūnų veikia švenčių patirtys ir kaip jis reaguoja į aplinką, su kuo ir kaip bendrauja“, – portalui Žmonės.lt pasakoja L.Rimgailė.

Moteris sako, kad Velykos jai visuomet buvo svarbi šventė. Rimgailų šeima jas dažniausiai sutikdavo su Vilniuje gyvenančiais Liucinos artimaisiais – jos tėvais ir sesers šeima.

Asmeninio archyvo nuotr./Liucina ir Tadas Rimgailos
Asmeninio archyvo nuotr./Liucina ir Tadas Rimgailos

Vis tik Liucina tikino labai nesijaudinanti, kad visiems susitikti nepavyko – šeimą netrukus vėl suburs kita svarbi šventė. Be to, džiugią nuotaiką drumsčia karas Ukrainoje – žiauriems įvykiams ir žmonių kančiai moteris negali likti abejinga.

„Jei atvirai, mano nuotaika – gana slogi, nes labai liūdna dėl Ukrainos. Dabar, kai turiu kūdikėlį, negaliu atsiriboti nuo tenykščių įvykių ir reaguoti ramiai. Viską išgyvenu itin jautriai“, – portalui Žmonės.lt pripažįsta Liucina.

Ji priduria, kad nors šiemet Velykos buvo ramesnės, kelių šventinių tradicijų šeima neatsisakė. Jų šaknys – gilios, siekiančios Liucinos vaikystę.

„Močiutė išmokė, kad Velykų vaišes būtinai reikia pašventinti. Pamenu, kaip vaikystėje į bažnyčią nešdavome maistą: kiaušinius, gabalėlį dešros, šiek tiek duonos ir druskos. Aš kol kas už tai nebuvau atsakinga – tuo iki šiol rūpinasi močiutė“, – šypsosi Liucina.

Asmeninio archyvo nuotr./Liucina Rimgailė su sūnumi
Asmeninio archyvo nuotr./Liucina Rimgailė su sūnumi

Liucinos šeima iš pradžių valgo šventintą maistą, tik vėliau gali paragauti kitų patiekalų. Su šventintais margučiais būtina susidaužti ir pažiūrėti, kuris stipriausias. Dar viena svarbi tradicija – margučių ridenimas. Vis tik tai, anot pašnekovės, tarnauja veikiau kaip pramoga vaikams.

„Iš pradžių tai darė dėl mūsų, vėliau – dėl sesės vaikų, o dabar prisidės naujas šventės dalyvis – Oskaras, su kuriuo viskas dar smagiau. Mes, suaugusieji, šias tradicijas gal ir praleistume“, – sako moteris.

Liucina pasakoja, kad gražiausi jai – svogūnų laiškais išmarginti kiaušiniai.

„Man tai – mieliausias marginimo būdas. Jis kelia nostalgiją, nes taip nuo seno darydavo mano močiutės. Šiuo atveju daugiau eksperimentuoja mano tėvai, tad ant vaišių stalo netrūksta įvairovės“, – dalijasi L.Rimgailė.

Desertinę įkūrusi Liucina per šventes šeimą visuomet palepina kokiu nors nauju desertu. Ji juokiasi, kad tai jai – geriausia proga kažką pagaminti, nes nėra grėsmės, kad skanėstas liks nesuvalgytas.

Šiemet Liucina kepė tradicinį desertą – mielinę Velykų bobą. Dar gerokai prieš šventes išbandytas senovinis lenkiškas receptas ją labai sužavėjo, tad skanėstu ji nori pavaišinti ir savo šeimą.

Velykų bobos receptu „Liu Patty“ įkūrėja L.Rimgailė pasidalijo ir su skaitytojais.

Asmeninio archyvo nuotr./Liucinos Rimgailės kepta Velykų boba
Asmeninio archyvo nuotr./Liucinos Rimgailės kepta Velykų boba

Mielinė Velykų boba pagal senovinį lenkišką receptą

Ingredientai:

  • 500 g miltų (naudojami dalimis – 150 ir 350 g)
  • 500 ml pieno (naudojamas dalimis – 400 ir 100 ml)
  • 40 g šviežių mielių (nerekomenduojama keisti sausomis)
  • 10 kiaušinių trynių
  • 150 g cukraus pudros
  • 150 g ištirpinto ir pravėsinto sviesto
  • 40 ml romo ar kito alkoholio (galima nedėti)
  • 1 apelsino žievelė
  • Žiupsnis druskos
  • 150g džiovintų vyšnių

Gaminimo eiga:

  1. 150 g miltų užpilti 400 ml verdančio pieno ir išmaišyti. Masė turi būti vientisa, be grūdelių. Palikti, kol pravės iki kambario temperatūros.
  2. Mieles užpilti likusiu šiltu pienu (100 ml). Jas ir 75 g cukraus pudros įmaišyti į nuplikytų miltų masę. Viską gerai išmaišyti ir uždengti rankšluosčiu, kol masė suputos bei padvigubės.
  3. Kiaušinių trynius išplakti su likusia cukraus pudra (75g) iki purios, balkšvos masės.
  4. Paruoštus trynius, likusius 350 g miltų, romą, sviestą, apelsino žievelę ir žiupsnį druskos sudėti į mielių mišinį bei išminkyti arba išmaišyti plaukimo mašinoje iki tąsios, vientisos masės.
  5. Galiausiai įmaišyti džiovintas vyšnias, prieš tai išmirkytas rome.
  6. Bobai skirtą kepimo formą ištepti sviestu ir plonai pabarstyti miltais. Sudėti į ją tešlą, tačiau užpildyti tik 2/3 formos tūrio. Likusią tešlą dėti į kitą formą.
  7. Uždengti švariu rankšluosčiu, padėti šiltoje vietoje ir palaukti, kol tešla padvigubės.
  8. Apie 55 minutes kepkite 160°C temperatūroje. Jei tešlos viršus per greitai paruduos, uždenkite kepimo folija.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs