Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkijos prezidento vizitą vainikavo vakarienė: prezidentūroje – garbūs svečiai

Lietuvos ir Lenkijos prezidentai Gitanas Nausėda ir Andrzejus Duda antradienį atidarė Gegužės 3-iosios Konstitucijai ir Abiejų Tautų tarpusavio įžado 230-iosioms metinėms skirtą tarptautinę parodą ir mokslinę konferenciją. O galiausiai vizitą vainikavo iškilminga vakarienė su garbiais svečiais.
Kristina Sabaliauskaitė (kairėje), Agnė Bilotaitė, Edmundas Jakilaitis
Kristina Sabaliauskaitė (kairėje), Agnė Bilotaitė, Edmundas Jakilaitis / 15min nuotr.

„Man didelė garbė drauge su Lietuvoje viešinčiu Lenkijos Respublikos Prezidentu Andrzejumi Duda būti šių dviejų ryškių kultūros ir mokslo įvykių, parodos ir konferencijos, globėju“, – Valdovų rūmuose vykusiame renginyje teigė G.Nausėda.

„Šiandien galime dar kartą įsitikinti, kad bendra praeitis telkia Lietuvos ir Lenkijos mokslo ir kultūros paveldo institucijas, mokslininkus ir specialistus, mus visus praturtina ir įkvepia naujoms idėjoms bei ateities darbams“, – pridūrė jis.

Jis tikisi, kad paroda praturtins jos lankytojus naujomis žiniomis ir įžvalgomis bei leis geriau suvokti Gegužės 3-iosios Konstitucijos ir Abiejų Tautų tarpusavio įžado aktualumą šiandien.

Pasak Prezidento, šie dokumentai demonstruoja mūsų pirmtakų gebėjimą geopolitinės grėsmės akivaizdoje susitelkti ir surasti kompromisą, nubrėžti valstybės modernizacijos kryptį ir pakloti pilietinės bendrijos pamatus.

Kartu su paroda šalių vadovai atidarė ir tarptautinę mokslinę konferenciją, į kurią susirinko mokslininkai iš Lietuvos, Lenkijos ir kitų valstybių.

Iškilmingos vakarienės akimirkos – galerijoje:

Parodą ir konferenciją Valdovų rūmų muziejus surengė drauge su Varšuvos karališkąja pilimi-muziejumi ir Adomo Mickevičiaus institutu bei kitomis institucijomis.

Antradienį Vilniuje minimos Abiejų Tautų Respublikos Gegužės 3-iosios Konstitucijos ir Tarpusavio įžado akto 230-osios metinės.

Ta proga Lietuvoje lankosi Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, Seimo vicemaršalka Malgorzata Gosiewska ir Senato vicepirmininkas Bogdanas Borusewiczius.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Lietuvos ir Lenkijos Prezidentų vakarienės svečiai
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Lietuvos ir Lenkijos Prezidentų vakarienės svečiai

Gegužės 3-iosios Konstitucija laikoma pirmąja Konstitucija Europoje. Ji priimta Abiejų Tautų Respublikos Ketverių metų Seimo 1791 metų gegužės 3 dieną. Tarpusavio įžadas priimtas kiek vėliau – spalio 20 dieną.

Lenkijoje gegužės 3-ioji yra svarbi valstybinė šventė, tuo metu Lietuvoje ši data minima kukliau, nes Konstitucija, kai kuriais vertinimais, sumažino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės savarankiškumą bendroje valstybėje su Lenkija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas