Nors Lietuvoje daugelis esame pratę tik prie kelių skirtingų pomidorų rūšių, pasaulyje jų skaičiuojama daugiau nei 10 tūkstančių! O štai Vilija savo ūkyje šiemet augina net 250 skirtingų. Negana to, moteris kasmet augina vis kitokius pomidorus, o ateityje ji tikisi išbandyti dar 700 skirtingų rūšių. Tiesa, tam, kad įgyvendintų svajonę, Vilijai prireiks kelių metų.
Vis dėlto meilė pomidorams užgimė ne iškart – iš pradžių Vilija augino gėles. „Dėl gėlių buvau pamišusi – jas auginau virš 20 metų. Tačiau, kai jas parduodavau, didysis šiltnamis likdavo tuščias. Mažesniajame šiltnamyje pomidorus jau buvau pradėjusi auginti, tačiau nuolat kildavo mintis, kad norėčiau išbandyti ir dar daugiau skirtingų, todėl galiausiai pomidorai šiame šiltnamyje ėmė nebesutilpti. Vyrui pasakiau, kad reikia pomidorus auginti ir didžiajame šiltnamyje. O galiausiai ten nebeliko vietos ir gėlėms“, – pasakoja Vilija.
Sunkiausia užduotis ūkininkei – žiemą nuspręsti, kokius pomidorus sės pavasarį. Nes nors ir nusistato ribą, kiek naujų rūšių išbandys, jos taip ir nepavyksta supaisyti – skaičius visuomet išauga. Tokia Vilijos aistra neįmanoma nesižavėti, tačiau daug pagalbos ji sulaukia ir iš didžiulius šiltnamius jai statančio vyro. „Mano vyras – labai kantrus. Su manimi kitoks neiškęstų“, – juokiasi ji.
O ar auginant tiek pomidorų nepraeina noras jų valgyti? „Vakare praeina, o ryte ateina ir vėl“, – sako kolekcionierė.
Neįtikėtinu skirtingų pomidorų skoniu įsitikins ir Gian Luca. Štai, pavyzdžiui, ar žinojote, kad žali pomidorai visuomet bus saldūs? O Gian Luca išduos, kad Italijoje, pridėjus šiek tiek džiūvėsėlių ir kiaušinio, jie yra gruzdinami. „Skonis būna tobulas. Tiesa, su raudonais pomidorais pakartoti to paties negalima“, – moko jis.
Įkvėptas Vilijos kolekcijos, Gian Luca laidoje pagaminosotų sumuštinį su kaimiškomis dešrelėmis, sūriu ir pomidorais. „Man nusibodo sumuštiniai be dvasios, todėl paruošime iš tiesų gardų“, – apie įvairiausių ingredientų kupiną ir visų mėgstamą patiekalą sakė Gian Luca.
Norėdami pakartoti šį sumuštinį namuose, pirmiausiai įkaitinkite grilį ir įpilkite alyvuogių aliejų. Tuomet supjaustykite cukinijas juostelėmis ir įdėkite jas kepti. Kai jos įgaus auksinį atspalvį, cukinijas ištraukite ir vietoje jų įdėkite kepti pjaustytus svogūnus, papildomai pagardintus balzamiko actu.
Tuomet iš keptuvės išimkite svogūnus ir apkepkite kitus ingredientus – smulkintą česnaką ir ančiuvius. Pamaišykite, kad ančiuviai pradėtų tirpti, o tuomet pridėkite smulkintus pomidorus.
Suskaldę lazdyno riešutus, suberkite juos į keptuvę. Pagardinkite juos pipirais, druska ir balzamiko actu, o gerai juos apkepę, imkite ruošti kaimiškas dešreles. Perpjovę jas pusiau, patepkite alyvuogių aliejumi ir gerai apskrudinkite, o per tą laiką supjaustykite itin Gian Lucos mėgstamą „Fontina Val d'Aosta“ sūrį.
Toliau formuokite sumuštinį. Pirmiausiai duoną perpjaukite ir aptepkite ką tik paruoštu troškintų pomidorų padažu. Tuomet ant pomidorų sudėkite dešreles, ant jų – sūrį, cukinijų juosteles ir viską pagardinkite svogūnais. Galiausiai, uždengę keptuvę, leiskite sumuštiniui paskrusti apie 5 minutes. Ir tai – viskas. Galite ragauti!
Didžiausios pomidorų paslaptys – šį sekmadienį, 9 val. per TV3.