Lietuvoje gyvenantis Sezzy – apie turkiškus patiekalus ir įprotį valgyti naktimis

Minias žmonių savo muzika išjudinantis didžėjus Sezeras Saylikas, geriau žinomas kaip Sezzy, į Lietuvą gyventi persikėlė prieš daugiau nei 20 metų. Ir nors šią šalį pamilo, vyras nepamiršta ir turkiškų tradicijų. Laidoje Sezzy atvirai papasakos, kokiais turkiškais patiekalais lepina savo šeimos narius bei kodėl, net jei ir nedirbtų naktimis, neatsisakytų įpročio valgyti vėlyvu metu.
Sezzy
Sezzy / TV3 nuotr.

Žinomas vyras laidoje pasakos, kad tuomet, kai dar buvo tik vaikas, jo tėvai gavo pasiūlymą įsidarbinti Lietuvoje įsikūrusioje Turkijos ambasadoje. Šeima netrukus apsisprendė – metas kelti sparnus!

„Tėvams išvykus į Lietuvą, pas juos atvykau po metų. Tai nebuvo mano sprendimas, bet dabar taip nebegalvoju ir džiaugiuosi būdamas čia“, – kalbės Sezzy.

Didžėjus atviras – kadangi lietuvių kalba yra laikoma viena sunkiausių pasaulyje, jos išmokti tikrai nebuvo paprasta, o ir dabar, nors iš šalies atrodo, kad Sezzy lietuviškai kalba puikiai, jis neretai jaučiasi nejaukiai dėl savo daromų klaidų.

Dabar Sezzy – žinomas didžėjus, tačiau to, kad pasirinks būtent tokį gyvenimo kelią, buvo galima tikėtis jau nuo mažų dienų. „Vaikystėje mes veikėme du dalykus: visada žaisdavome futbolą ir dainuodavome. Visi man jau tada sakydavo, kad užaugęs būsiu arba futbolininkas, arba dainininkas“, – prisiminimais dalinsis jis.

TV3 nuotr./Sezzy
TV3 nuotr./Sezzy

Tačiau net ir dabar, Lietuvoje gyvendamas daugiau nei 20 metų, gimtosios Turkijos didžėjus nepamiršta, o ir savo namiškius kartais palepina tradiciniais patiekalais. Turkiškas maistas, anot Sezzy, pasižymi riebumu ir yra gardinamas daugybe prieskonių.

„Labiausiai mėgstu gaminti ryžius, pavadinimu „Pilav“, kurie šiek tiek primena lietuvišką plovą. Taip pat mėgstu mėsą, tačiau dėl tikėjimo nevalgau kiaulienos. Vietoje to renkuosi jautieną, vištieną“, – sakys jis.

Nelengva buvo priprasti ir prie kai kurių lietuviškų tradicijų, o ypatingai – prie tokių patiekalų, kaip šaltibarščiai. „Iš pradžių man buvo labai keista.

Buvau nepratęs, nes turkiškos sriubos yra raudonos, gaminamos su pomidorų padažu. Tačiau dabar šaltibarščius labai mėgstu – tai vienas iš mano mėgstamiausių lietuviškų patiekalų. Taip pat man patinka ir cepelinai su jautiena“, – pasakos Sezzy.

Laidos vedėjos Ilonos paklaustas, kokio patiekalo gyvendamas Lietuvoje pasiilgsta labiausiai, vyras drąsiai sakys, jog tai – turkiški kebabai.

„Lietuvoje sunku rasti skanų, tradicinį turkišką kebabą, tad grįžęs namo į Turkiją, iškart vykstu į restoraną jų valgyti. Labiausiai mėgstu „Iskender“ – tai pita su plonai pjaustyta mėsa, sviestu, pomidorų padažu bei jogurtu“, – pasakos jis.

Kadangi dėl savo darbo subtilybių Sezzy neretai tenka dirbti naktimis, tai atsiliepia ir didžėjaus mitybos įpročiams. Tiesa, jis šypsosi – net jei ir nedirbtų naktį, vis tiek vėlyvu metu užkandžiautų.

„Negaliu eiti miegoti nepavalgęs. Esu „jogurtų žmogus“ – labai juos mėgstu, tad renkuosi juos kaip užkandį prieš miegą, kad ramiau miegočiau“, – sakys pašnekovas.

Kol Ilona su Sezzy jaukiai šnekučiuosis, laidos šefas, „Kamado bono“ kepsninių virtuozas Robertas Svetlauskas, paruoš labai gardų ir abejingų nepaliekantį patiekalą – mėsainį su rūkyta paprika ir čederio sūrio padažu.

Kulinarinių pokalbių laida „Virtuvės istorijos“ – šeštadienį, 10 val. per TV3.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis