Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

M.Čiuželio labdaros ir paramos fondas minėjo aštuntąjį „Sidabrinės linijos“ gimtadienį

Praėjusį šeštadienį Vilniaus rotušėje rinkosi M.Čiuželio labdaros ir paramos fondo savanoriai paminėti jau aštuntojo „Sidabrinės linijos“ gimtadienio. Ši kasmetinė tradicija suburia savanorius iš visos Lietuvos, kurie turi progą gyvai pabendrauti vieni su kitais, pasidalinti savanorystės įspūdžiais ir patirtimis, rašoma „Sidabrinės linijos“ pranešime spaudai.
„Sidabrinės linijos“ gimtadienis
„Sidabrinės linijos“ gimtadienis / Organizatorių nuotr.

Šventės metu buvo pagerbti aktyviausi savanoriai, įsitraukiantys į įvairias „Sidabrinės linijos“ sklaidos, specialiai šiais progai sukurtais sidabriniais atminimo ženkleliais apdovanoti jau penkerius metus savanoriaujantys žmonės. Pramoginę šventės dalį kūrė aktorius Andrius Bialobžeskis ir jo deklamuojamos Lietuvių poetų eilės.

„Sidabrinę liniją įkūrėme dar 2016 metais, o nuo 2021 metų turime tradiciją, pasveikinti tuos, kurie linijoje savanoriauja jau penkerius metus. Šiais metais tokių turėjome net 34, iš viso – jau per 100. Dar už poros metų, neabejoju, kursime naują tradiciją savanoriams, kuriems pokalbiai „Sidabrinėje linijoje“ jau dešimt metų bus neatsiejama jų gyvenimo dalimi“, – kalbėjo M.Čiuželio labdaros ir paramos fondo bendrakūrėjis ir vadovas Marius Čiuželis.

M.Čiuželio labdaros ir paramos fondas vienija apie 600 savanorių, kurie kiekvieną savaitę skiria savo laiką pokalbiams su vyresnio amžiaus žmonėmis. Skirtingai negu kitos Lietuvoje veikiančios emocinės pagalbos linijos, „Sidabrinė linija“ senjorams parenka panašių gyvenimiškų patirčių, pomėgių turinčius ar tomis pačiomis temomis besidominčius pašnekovus, su kuriais galima aptarti aktualijas, padiskutuoti rūpimais klausimais ar tiesiog draugiškai pasišnekučiuoti.

Reguliarūs pokalbiai su bendraminčiais kuria abipusiu pasitikėjimu grįstą ryšį, taip mezgasi ilgalaikės draugystės, stiprinančios tiek emocinę, tiek ir fizinę pašnekovų sveikatą.

„4 420 000 – tiek pokalbių minučių jau iškalbėta linijoje nuo jos veiklos pradžios. Tai reiškia, kad beveik tiek minučių savo laiko pokalbiams su vyresnio amžiaus žmonėmis „Sidabrinėje linijoje“ skyrė savanoriai. Lietuvoje nemažai kalbama apie savanorystę, o per aštuonerius „Sidabrinės linijos“ gyvavimo metus įsitikinome kiek gerumo, atjautos, supratimo, empatijos, noro padėti ir prisidėti turi visi šie žmonės.

Dėl šios priežasties stengiamės užtikrinti visapusiškai sklandų jų savanorystės kelią – organizuojame mokymus, patirčių aptarimo grupes, sudarome galimybės užduoti norimus klausimus ar konsultuotis su psichologais“, – tęsė Marius Čiuželis.

Skambučiai tampa įprasta dienos dalimi

Nemaža dalis savanorių, ypač savanoriaujančių ilgą laiką, pažymi, kad reguliarus bendravimas su vyresnio amžiaus žmonėmis tampa įprastos rutinos dalimi, tarsi laukiamas pokalbiai su pasiilgtu draugu.

„Dabar šie skambučiai tapo įprasta mano gyvenimo dalimi be alkio pojūčio, be perdėto noro duoti, tiesiog tai tapo įsigyvenęs ritmas – puoselėti ryšį su jau artimu tapusiu žmogumi. Jei „Sidabrinė linija“ nebūtų priminusi, kad jau penkerius metus savanoriauju, tikriausiai pati net nebūčiau to užfiksavusi“, – apie savo patirtį kalbėjo savanorė Ieva.

Panašiomis emocijomis dalinosi ir savanorė Daiva: „Per penkerius metus pokalbiai tapo įpročiu ir ritualu, o žinojimas, kad tavo skambučio laukia vienišas žmogus, tapo nenugalimu noru sumažinti jo vienišumo kančią. Parodyta padėka ir dėmesys visada sušildo, bet yra dalykų, kuriuos gyvenime darome ir nieko nesitikėdami. Šis yra būtent toks.“

„Sidabrinėje linijoje“ vien per 2023 metus įvyko beveik 27 tūkst. draugystės pokalbių, o pašnekovų pokalbių laikas sudarė net 536 dienas nepertraukiamo bendravimo. „Sidabrinę liniją“ įkūręs M.Čiuželio labdaros ir paramos fondas 2023 metų pabaigoje įsteigė ir pirmąjį Lietuvoje socialinės krypties neliečiamojo kapitalo fondą, kuris leis dar labiau plėsti linijos veiklą ir pasiekti dar daugiau senjorų. Visa tai yra geriausias „Sidabrinės linijos“ kuriamo poveikio – vyresnio amžiaus žmonių vienišumo ir socialinės atskirties mažinimo – įrodymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius