Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Govedaitė apie filmo „Vedybos, skyrybos ir barsukas“ N-16 leksiką, Rudoko tandemą ir nepatogų humorą

Praėjusią savaitę žiniasklaidai buvo pristatyta šių metų Vilniaus filmų festivalio „Kino pavasaris“ programa. Programos sudarytojos spaudos konferencijoje pasakojo, kokias socialines bei globalines problemas kino dėka galėsime nagrinėti festivalio metu. „Filmai, kurie augina“ – sakoma „Kino pavasario“ šūkyje.
Filmo „Vedybos, Skyrybos ir Barsukas“ akimirka
Filmo „Vedybos, Skyrybos ir Barsukas“ akimirka / Stop kadras

Tuo tarpu paralelinėje visatoje aš ėjau į prabangią Vilniaus „Akropolio“ LUXE kino salę žiūrėti naujausio režisieriaus Ramūno Rudoko ir prodiuserio Rolando Skaisgirio meninio kūrinio „Vedybos, skyrybos ir barsukas“ su žiūrovams skirta N-16 amžiaus cenzūra.

Pirmą kino juostos rodymo savaitę šį filmą minėtame pramogų sostinės kino teatre galėjome pamatyti išskirtinai šioje salėje. Primenu, kad vakariniai seansai į šią kino salę su verslo klasės foteliais be nuolaidų kainuoja 9 eurus. Devyni eurai vienam žiūrovui. De-vy-ni.

Kadangi, filmo kūrėjai naudojasi reklamiškai patraukliu žiūrovų amžiaus ribojimu, skolinuosi idėją ir noriu jums pranešti, kad nuo čia tekstas bus skirtas tik turintiems šešiolika ir daugiau metų. Dedu N-16 štampą savo tekstui. Dedu, nes galiu.

Minėsiu sekso, gašlybių, keiksmažodžių ir dar keletą dalykų, kas galėtų sudominti jus skaityti toliau.

Organizatorių nuotr./Filmo „Vedybos, Skyrybos ir Barsukas“ akimirka
Organizatorių nuotr./Filmo „Vedybos, Skyrybos ir Barsukas“ akimirka

Tai, jei yra filmai, kurie augina, turi gi būti filmai, kurie tave grąžina į nulinę padėtį. Gali būti, kad šis filmas būtent ir yra toks. Norėčiau pabrėžti šioje vietoje, kad filmas man sukėlė dviprasmiškų minčių. Kai kuriose vietose tikrai visai buvo smagu, tie juodojo humoro juokeliai, bet kitos vietos tiesiog vertė raitytis salės kėdėje iš nepatogumo ir nusivylimo. Tai, sakykime, išėjau „ant nulio“ po šio filmo. Nei patiko, nei nusivyliau. Tiesiog ištryniau laiko iš savo gyvenimo.

„Vedybos, skyrybos ir barsukas“ filme pasakojama apie 40-metį Girių, kurį palieka žmona Skaistė (Vyras GIRIUS, žmona SKAISTĖ. Išspręskite lygtį patys) ir išeina pas kitą.

Girius dėl to liūdi ir pradeda ieškoti savyje atsakymo, kas čia nutiko ir ką toliau dabar daryti. Kreipiasi į psichologę (akt. Toma Vaškevičiūtė), kuri galėtų jam suteikti pagalbą tolesniame jo gyvenimo kelyje.

Šioje vietoje filmo kūrėjai sumąsto, kad gana čia tos buitinės dramos ir prisižiūrėję fantastinių komedijų (pavyzdžiui, Adamo Sandlerio filmo „Click“) pradeda siužete žaisti su realybe, ateitimi ir tikrove.

Stop kadras/Filmo „Vedybos, Skyrybos ir Barsukas“ akimirka
Stop kadras/Filmo „Vedybos, Skyrybos ir Barsukas“ akimirka

Pavadinkim tai „Rudokas goes Inception“. Girius turi telefoną, kuriuo nusifotografavus su mergina gali išvysti judviejų ateitį. Idealios moters paieškos prasideda, o kartu ir nuotykiai.

Kadangi Skaisgirio ir Rudoko tandemas niekur nedings iš mūsų didžiųjų (ir mažųjų) ekranų, (visi, kurie einate į kino teatrus ir žiūrite jų filmus, prisidedate prie mitybos grandinės pavadinimu „filmų kepykla“), manau, reikėtų pradėti kurti frazeologizmų žodyną šių kūrėjų leksikai geriau suprasti.

Kai Lietuvoje lietuviškos pop scenos žvaigždės perpardavinėja dirbtines blakstienas iš „AliExpress“, o vieno didžiausių lietuviškų prekybos tinklų vadovę šantažuoja eilinis Don Žuanas, matyt, suprasti kalinių žargoną nebeatrodo taip jau primityvu.

Stop kadras/Filmo „Vedybos, Skyrybos ir Barsukas“ akimirka
Stop kadras/Filmo „Vedybos, Skyrybos ir Barsukas“ akimirka

Taigi, pasižiūrėkime ką gero išmokau šiame filme (visi išsireiškimai yra susikonspektuoti išskirtinai šio filmo metu!):

  • jei norite draugams pasiguosti, kad seksas jūsų gyvenime yra novatoriškas, bet nedžiuginantis: „Užsibraut gaudavau tik tada, kai persirengdavau barsuku“;
  • kai nebeturi argumentų, bet reikia kažkaip baigiant ginčą dar ant staigių ir įžeisti: „Užsičiulpk“;
  • seni geri užstalės bajeriai apie oralinį seksą, sukeliantys smagų kikenimą išgertuvių biliardinėje metu: „Tu gi neimi dešros į burną“.
  • klasikinis rusiškų keiksmų duetas, sustiprinantis vienas kitą, nors užtektų ir vieno keiksmažodžio: „Kas čia bl*t na**ui?“
  • kai reikia draugeliams pasigirti, kad nukabinai gerą paną: „Jinai tratinasi taip gerai“ (ties žodžiu taip tęsti ilgiau raidę a);
  • kai damoms pabosta narciziški savanaudžiai ir jos nebeturi kantrybės:„B*bį, tu save myli, o ne mane“;
  • kai bariesi su mylimąja, bet jau lenki link taikymosi: „Nori pi*ti man protą? Ne, noriu pi*ti tave“;
  • kai vakarėlyje tau nelinksma ir sau mintyse dūsauji iš liūdesio: „Kas pi*as, o kas gert siūlo…“
  • jei norite būti gatvės marozas ir įžeisti kitą gatvinį veikėją vartokite kreipinį „invalidas“. (Man vis dar sunku suvokti, kodėl filmo kūrėjai nepasitaria su savo draugeliais ir nepaieško kito krepinio bei vartoja šį, kuris yra nekorektiškas ir žeidžiantis neįgaliuosius, trumpai tariant, tiesiog neskanus): Taigi filme jie kreipiasi – „Invalide, tu“.

Pabaigai, jei visai atvirai, jau laukiu kito Rudoko ir Skaisgirio filmo. Nes kartelė užkelta, žodyną užvedžiau – laukiu papildymo. Kiek žinau, naujausia filmų sagos „Pasmerkti“ dalis jau ne už kalnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne