Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Magiškasis cirkas „Cirque du Soleil“ iš arti: išvyskite tai, ko spektakliuose nemato žiūrovai

Cirko gyvenimas neretam atrodo kaip spalvų ir šypsenų pilnas pasaulis. Tačiau tik ne daugelis žino, kas iš tikrųjų vyksta cirko arenos užkulisiuose ir kaip vyksta pasirengimas pasirodymams arba – kokie artistų veidai iš tikrųjų, juk jie dažniausiai slepiasi po kaukėmis, spalvingais kostiumais.
„Cirque du Soleil“ repeticija
„Cirque du Soleil“ repeticija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Penkioliktus metus skaičiuojantis „Cirque du Soleil“ spektaklis „Varekai“ jau ketvirtadienio vakarą džiugins vilniečius ir miesto svečius nepakartojamais pasirodymais. Kad publika išvystų nepamirštamą reginį – laukia įtemptos repeticijos. Deja, bet tai vienas paskutinių kartų, kai šis šou bus rodomas scenoje. Metų pabaigoje „Cirque du Soleil“ surengs paskutinį šio šou numerį.

VIDEO: Apsilankymas „Cirque du Soleil“ repeticijoje ir užkulisiuose

Besiruošiantys artistai vienas po kito lipa į sceną ir kartoja vakaro numerius. Kol kas jie nevilki ryškiaspalvių kostiumų. Jų kūnus dengia sportinė, patogi apranga, kuri leidžia laisvai judėti scenoje.

Kaip pasakojo artistas François Gravel, tik atvykus į naują pasirodymo vietą reikia apsiprasti su scena. „Kiekviena scena yra vis kitokia. Vienose arenose žiūrovai sėdi labai aukštai, kitose žemai. Vienur vyrauja ryškios spalvos, o aš prisimenu būtent šią areną kaip mėlyną“, – juokėsi artistas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Cirque du Soleil“ artistas François Gravel
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Cirque du Soleil“ artistas François Gravel

Jis pirmasis treniravosi scenoje, bandė triukus ant trapecijos. Kiekvienas pasirodymas reikalauja ištvermės ir atidumo, net menkiausia klaida gali kainuoti brangiai – artistas gali susižeisti.

François jau antrą kartą vieši Lietuvoje, pirmąkart čia atvyko prieš dvejus metus. „Šįkart Lietuvoje mes apsistojome tame pačiame viešbutyje, pasirodysime taip pat toje pačioje arenoje. Pamenu, kad čia gerai praleidome laiką. Lietuva, kiek jos teko pamatyti, labai graži šalis“, – prisiminė artistas.

„Cirque du Soleil“ spektakliai išsiskiria ne tik įspūdingais akrobatiniais pasirodymais, bet ir kostiumais, makiažu. „Kiekvienas sau darome makiažą. Kol pasidarau savąjį užtrunka kiek daugiau nei valandą. Nesinori sukčiauti, todėl dažai veidą, taip kaip ir turi būti. Mano makiažas yra iš labai daug detalių, daug linijų. Yra ką veikti. Dabar tikrai suprantu, ką reiškia moterims pasidažyti. Jau galiu su jomis pakalbėti apie pudras ir šešėlius“, – juokavo François.

Paklaustas, kokia, jo nuomone, yra šio cirko sėkmės paslaptis, vaikinas atsakė, kad pasirodymai kas kartą vis labiau nustebina žiūrovus. „Mes pakeičiame savo numerius, juos papildome. Net skirtingose šalyse mūsų pasirodymai nėra tokie patys. Todėl, jei keliaujate ir nusprendžiate apsilankyti mūsų šou, galite likti nustebę, kad nepamatysite to, ką matėte savo šalyje“, – teigė jis.

Akrobatė Kerren McKeeman džiaugiasi galėdama būti šios cirko trupės dalimi. „Jaučiuosi puikiai, džiaugiuosi šia viešnage Vilniuje. Tai labai gražus miestas, žmonės nuostabūs. Tikrai nežinau, ko galiu tikėtis iš šio vakaro žiūrovų. Tikiuosi, kad jie bus gerai nusiteikę, žiūrės į mus atvira širdimi ir jie supras mūsų pasirodymą. Kiekviena publika yra skirtinga. Vieni labiau reiškia emocijas, kiti laukia pasirodymo pabaigos ir tik tada ploja. Norisi pajusti publiką iš karto, jausti jų skleidžiamą energiją“, – pasakojo ji.

Tai jos pirmas kartas Lietuvoje, todėl artistė teigė norinti susipažinti su Vilniumi ir paragauti tradicinių lietuviškų patiekalų. „Daug keliauju, todėl norisi pažinti tas šalis“, – sakė Kerren.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Cirque du Soleil“ artistė Kerren McKeeman
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Cirque du Soleil“ artistė Kerren McKeeman

„Varekai“ šou yra be galo spalvingas. Artistų pasirodymams skirti kostiumai yra ilgų darbo valandų rezultatas, net avalynė yra kuriama specialiai. Drabužis yra siuvamas kiekvienam artistui atskirai, sukuriamos dvi kopijos. Po kiekvieno pasirodymo vieną kostiumą tenka skalbti, todėl užkulisiuose yra net skalbykla. Ten pat galima rasti ir siuvyklą, kurioje taisomi praplyšimai, prisiuvamos nukritusios detalės ar net sulopomi batai. Kostiumas turi savo numerį, todėl taip kiekvienas komandos narys žino, kam priklauso vienas ar kitas aprėdas.

Artistai vilki kone meno kūrinius, mat prie jų sukūrimo dirba dizaineriai. Tiesa, kostiumų priežiūra nėra tokia sudėtinga kaip gali atrodyti. Skalbiama skalbyklėmis, vėliau kostiumai paliekami natūraliai išdžiūti. Taip daroma todėl, kad džiovyklės gali padaryti daugiau žalos nei naudos – drabužiai gali susitraukti, nuo karščio pakeisti forma. Tokios rizikos ir nuostolių niekas nenori, todėl ventiliatorių sukeliamas vėjas tampa patikima išeitimi – juk nesukabinsi ryškiųjų kostiumų ant virvės lauke.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Cirque du Soleil“ repeticija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Cirque du Soleil“ repeticija

Pasirodymams ruošiami ir perukai – formuojamos tam tikram personažui reikalingos šukuosenos. Nemažai laiko trunka susukti garbanas ar sukurti skiauterę. Viskas turi būti paruošta preciziškai – juk žiūrovai nori išvysti nepamirštamą reginį.

Pasirodymų metu skamba gyva muzika, dainuojama sugalvota kalba. Skirtingose pasaulio kraštuose pasirodymus rengiantis cirkas neretai išgirsta, kad žmonėms ta kalba skamba kaip iš kitų kalbų suplaktas miksas. Galima išgirsti ir vokiečių kalbos žodžių, ir prancūzų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Cirque du Soleil“ repeticija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Cirque du Soleil“ repeticija

Pasirodymai yra filmuojami, užkulisiuose kabo ekranai, kuriuose išėjimo į sceną laukiantys artistai mato, kada bus jų eilė. Beje, „tiesioginė transliacija“ yra naudinga ir tada, jei vėluojama ar reikia greitai pakeisti kurį nors komandos narį. Viskas turi būti atlikta labai greitai.

Artistai jau nuo pat ryto mankštinasi, atlieka pratimus. Jie prieš pasirodymą turėjo kelias laisvas dienas, todėl reikia iš naujo pripratinti kūnus prie krūvio, atgaivinti raumenų atmintį.

Cirkas turi net savo virtuvės šefus. Jie kasdien turi pagaminti daugybę porcijų maisto ir stengtis trupės nariams ir aptarnaujančiam personalui pasiūlyti ką nors naujo. Kiekvienas artistas turi savo specialią dietą, yra ir vegetarų, todėl iššūkiu čia tampa ne tik pagaminamo maisto kiekis, bet ir specialūs kiekvieno poreikiai.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Cirque du Soleil“ artistai sostinės aikštėse praeivius stebino akrobatiniais pasirodymais

VIDEO: Apsilankymas „Cirque du Soleil“ repeticijoje ir užkulisiuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas