Maltiniai ir guliašas kėsinasi užgožti Dainų šventės skambesį: „Bet juk yra ir kuo pasidžiaugti“

Būrys ansamblių, šokio kolektyvų, atlikėjų iš visos Lietuvos ir pasaulio šią savaitę sugužėjo į Vilnių. Šalies sostinėje vyksta dvidešimtoji, Lietuvos šimtmečiui skirta Dainų šventė „Vardan tos…“, tačiau didžiausio dėmesio kol kas sulaukia ne programa, o šventės dalyvius nuvylęs maistas.
Zita Kelmickaitė ir  Loreta Sungailienė
Zita Kelmickaitė ir Loreta Sungailienė / 15min ir asmeninio albumo nuotr.

Dar pirmosiomis Dainų šventės dienomis 15min redakciją pasiekė dalyvių skundai – vieni negavo maisto, kiti suviduriavo, tretiems buvo neskanu.

Socialiniuose tinkluose taip pat dominuoja ne kultūrinės šventės programos emocijos, o maisto aktualijų apžvalgos ir nuotraukų su lėkščių turiniu pasidalijimai.

Vilniaus Universiteto folkloro ansamblio „Ratilio“ vadovė, etnomuzikologė, „Dainų šventės“ dalyvė Zita Kelmickaitė 15min teigė, kad pagerėjusi gyvenimo kokybė XXI amžiuje ir renginiams kelia aukštesnius standartus, į kuriuos nei organizatoriai, nei visuomenė neturėtų numoti ranka.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zita Kelmickaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zita Kelmickaitė

„Dabar yra visai kitas laikmetis. Žmonės dabar pasikeitę – tiek jaunesnioji karta, tiek ir vyresnioji. Pasikeitė ir gyvenimas – praėjo laikai, kai mes atvažiavę ir sporto salėje gyvenome, ir ant šieno krūvos miegojome, ir tuo džiaugėmės. Man atrodo, jeigu jau laimėjai konkursą dėl maisto, tai turi tiekti jį padorų.

Juk blynų laukia ne kiauliukai prie lovio, kurie sukišę knysles gali ėsti bet ką.

Aš pati mačiau, kaip veža vaikams blynus. Tai aš noriu paklausti, ar jūs įsivaizduojate, kaip galima tūkstančiui žmonių pristatyti blynus, kad jie būtų traškūs ir gardūs? Jie niekada nebus gardūs, jie bus guminiai. O juk blynų laukia ne kiauliukai prie lovio, kurie gali sukišę knysles ėsti bet ką. Tie žmonės atvažiavo į šventę, atvažiavo dovanoti šventę kitiems, tad ir maistas jiems turi būti padorus. O jei kai kurie dalykai yra blogi, tai ir reikia pasakyti, kad jie yra blogi“, – kalbėjo Z.Kelmickaitė.

Etnomuzikologės teigimu, suorganizuoti tokio masto renginį – didžiulis iššūkis, todėl klaidos yra neišvengiamos. Kita vertus, tokio lygio renginiuose jos yra kur kas sunkiau atleidžiamos.

„Dainų šventė yra labai didelis renginys. Tai yra didžiulės pajėgos ir didelė žmonių masė. Tai ne šiaip draugų kompanija, kurie susirenka, pabūna, pasibučiuoja ir išsiskirsto. Suorganizuoti, kad visi būtų laiku pavalgę, yra didžiulis iššūkis. O kol kas galima teigti, kad ši šventės pusė šlubuoja“, – sakė Z.Kelmickaitė.

Žinoma, mes turime kelti tuos klausimus, bet turime mokėti ir pasidžiaugti. O dabar toks įspūdis, kad žmonėse nebėra džiugesio.

Pašnekovė įžvelgia ir kitą šios istorijos bėdą – besiskųsdami maisto problemomis, atrodo, nebematome tų dalykų, kurie mums šventėje teikia džiaugsmą.

„Dabar žmonės ieško kliaučių, pikantiškų dalykų ir skundžiasi žiniasklaidai. Aš visą antradienį buvau Folkloro dienoje – man buvo taip smagu apkabinti tuos žmones, kolektyvus, dainininkus. Tu matai, kad tų žmonių akyse yra džiugesys. Tai štai, aš nesuprantu, kodėl niekam neįdomu, kokie talentingi yra mūsų meistrai. Šitų dalykų niekas neanalizuoja ir apie juos garsiai nekalba, o kalba tik apie pavalgymą, nes čia lengviausia nuskalpuoti. Žinoma, mes turime kelti opius maisto klausimus, bet turime mokėti ir pasidžiaugti, juolab kad džiaugtis yra kuo. O dabar toks įspūdis, kad žmonėse nebėra džiugesio“, – 15min kalbėjo Z.Kelmickaitė.

Dainų šventės Folkloro programų rengėja Loreta Sungailienė sako, kad nuomonių dėl maisto yra įvairių, tačiau jai pačiai jis ir tiko, ir patiko.

Vilijos Graužinytės nuotr./Loreta Sungailienė
Vilijos Graužinytės nuotr./Loreta Sungailienė

„Tai, ką man teko ragauti, man buvo skanus, normalus maistas. Antradienį, Folkloro dienoje, aš nespėjau pavalgyti, nes esu tarp organizatorių ir turiu daug darbo: perkandau obuolį, gėriau vandenį ir to pakako, bet čia yra organizatorių ištvermės reikalai. O kiek klausiau – ir jaunimo teiravausi – sakė, kad maistas tikrai yra valgomas. Jeigu kažkas vėluoja, tai irgi reikia suprasti, nes yra labai didelė masė žmonių.

Žinoma, į tai dėmesį kreipti turime, nes reikia valgyti sveiką ir padorų maistą. Bet, kiek aš asmeniškai susidūriau, šiemet tiekėjai stengiasi. Bent jau tai, ką aš mačiau ir valgiau, yra tikrai daug geriau, negu kažkada yra buvę anksčiau“, – pasakojo L.Sungailienė.

Skubus posėdis

Pasipylus kritikai, Dainų šventės rengėjai trečiadienio rytą šaukia skubų posėdį maitinimo tema. Į jį kviečiami Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei maistą tiekiančių įmonių „Bruneros“, „Ovantis“ ir „Riekė“, laimėjusių viešąjį konkursą, atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų