Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Metų filmo „Šventasis“ premjeroje – garsūs svečiai: o kaip juos palietė ekonominė krizė?

6 „Sidabrines gerves“ susižėrusi, begalės pagyrų sulaukusi ir ilgai žiūrovų laukta Andriaus Blaževičiaus juosta „Šventasis“ pagaliau atkeliauja į kino teatrų ekranus. Antradienio vakarą su kviestiniais svečiais sostinėje įvyko filmo premjera.
Marijonas Mikutavičius, Ieva Daugirdaitė, Daiva Tamošiūnaitė, Vitalijus Cololo
Marijonas Mikutavičius, Ieva Daugirdaitė, Daiva Tamošiūnaitė, Vitalijus Cololo / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nors dar juosta plačiajai publikai nepristatyta, ji jau drąsiai vadinama metų filmu. Šiemet net trys aktoriai – Marius Repšys, Gelminė Glemžaitė, Valentinas Krulikovskis – pelnė „Sidabrines gerves“ už vaidmenis „Šventajame“. Filmas apdovanojimus gavo ir už už geriausią scenarijų, geriausią filmą bei režisūrą.

Ekonominės krizės temą palietęs režisierius Andrius Blaževičius, neabejotinai palies ir daugumos širdis. Vienokią ar kitokią krizę gyvenime visi yra pergyvenę – būtent į tai taikosi ir A.Blaževičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Filmo „Šventasis“ kūrėjai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Filmo „Šventasis“ kūrėjai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Blaževičius, Liana Ruokytė-Jonsson, Algirdas Ramaška
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Blaževičius, Liana Ruokytė-Jonsson, Algirdas Ramaška

Filmo premjeroje dalyvavo būrys kviestinių svečių – filmo kūrėjai, rėmėjai, kultūros atstovai, politikai. Vakaro nepraleido ir garsenybės, tarp kurių – Marijonas Mikutavičius ir Ieva Daugirdaitė, Vida Ramaškienė, Daiva Tamošiūnaitė, Vitalijus Cololo, Karolina Meschino, Jonas Misevičius ir daugelis kitų.

15min pasiteiravo vakaro svečių, ar juos kada nors yra palietusi ekonominė krizė.

Renginių ir laidų vedėja Daiva Tamošiūnaitė teigė, kad turbūt visi žmonės žino, kad toks reiškinys egzistuoja, nes ekonominė krizė paliečia kiekvieną – tiek suaugusį, tiek vaiką.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daiva Tamošiūnaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daiva Tamošiūnaitė

„Kad ir kaip finansiškai stabiliai besijaustum gyvenime, atėjusi krizė paširdžius pakutena labai rimtai. Aš puikiai prisimenu, kai mūsų ekonominės krizės išvakarėse net patys rimčiausi vyrai, kurie turėjo begalę informacijos, darė pačias didžiausias klaidas pirkdami tai, ko nereikia pirkti, arba investuodami ten, kur nereikia investuoti. Jie prarado labai daug pinigų, mažiau investavę – mažiau pinigų.

Ką aš praradau? Galbūt nepraradau, bet puikiai žinau ką reiškia, kai galimybės sumažėja kelis kartus ir tu turi išsitekti tose galimybėse“, – sakė D.Tamošiūnaitė.

Aktorius, humoristas Vitalijus Cololo teigė, kad pastarąją ekonominę krizę prisimena puikiai – nėra pinigų, nėra ir užsakymų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Cololo
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Cololo

„Taip, ekonominė krizė paliečia kiekvieną, kuris dirba šou versle ar su žmonėmis ir renginiais. Aš – ne išimtis. Po ekonominės krizės daugelis atlikėjų ir muzikantų padarė kaip dariau aš – imti avansą iš anksto. Visada turėjau šią taisyklę, kad prieš kelis mėnesius iki renginio reikia imti avansą. Per „krizinius“ Naujuosius metus sudegė praktiškai visi renginiai, bet avansai, bent jau man, liko“, – pasakojo V.Cololo.

Dainininkas Marijonas Mikutavičius prisiminė net dvi išgyventas krizes.

„Per 1998-ųjų Rusijos krizę neturėjau pinigų, todėl neturėjau ko prarasti ir pablogėjimo nejutau, nes iki tol irgi nebuvo labai gerai. O antrąją, pasaulinę, krizę irgi prašokau ramiai, nes neturėjau paskolų bankuose ir išgyvenau pakankamai gerai. Turėjau santaupų“, – sakė M.Mikutavičius.

Kartu su Marijonu į premjerą atvykusi jo širdies draugė, dizainerė Ieva Daugirdaitė teigė: „Manęs asmeniškai ekonominė krizė dar nėra palietusi.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marijonas Mikutavičius ir Ieva Daugirdaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marijonas Mikutavičius ir Ieva Daugirdaitė

Apie filmą

„Šventasis“ pasakoja apie provincijos miestelyje gyvenantį Vytą, kuris netenka darbo prasidėjus ekonominei krizei. Dvi mažametes dukras auginančiai šeimai tai smūgis, tad Vytas imasi ieškoti naujo pajamų šaltinio. Deja, paieškos nesiseka ir Vytas vis dažniau laiką leidžia spoksodamas į televizorių, gerdamas alų su draugeliais kieme ir svarstydamas apie naujus romantiškus santykius.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Šventojo“ režisierius A.Blaževičius: „Šis filmas būtinas mūsų šaliai“

Pristatydamas filmo gimimo aplinkybes režisierius A.Blaževičius sakė: „Buvo krizė, labai sudėtingas laikotarpis. Asmeniškai man ir visiems aplinkiniams: pažįstamiems, draugams, tėvams. Tai buvo pagrindinė inspiracija. Nuo krizės praėjo nemažai laiko, bet, manau, krizės tema vis dar yra aktuali, nes Europa šiandien irgi yra savotiškoje krizėje, visi apie tai kalba.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius