Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mildos Govedaitės autokino sostinėje apžvalga: Manote, kad ilgam? Ežeras ir šašlykas nugalės visus!

Balandžio viduryje Vilniaus meras savo socialinėse paskyrose paskelbė apie pirmą viešą pramogą karantininiame mieste – „Žmonės Cinema“ automobilinį kino teatrą „Litexpo“ parodų ir kongresų rūmų aikštelėje. Tuo metu karantino sąlygos dar nebuvo sušvelnintos, tad ši žinia priminė savotišką loterijos laimėjimą.
Milda Govedaitė
Milda Govedaitė / Simonos Kuzminskaitės nuotr.

Linksmasis tos naujienos faktas, kad meras tiek skubėjo pirmas pranešti gerąsias naujienas savo sekėjams (iniciatoriams net nespėjus iki galo pasiruošti šios naujienos sklaidai), jog interesantų srautas nulaužė bilietų pardavimo svetainę. Pirmojo savaitgalio bilietai į pirmą ir vienintelį (tuo metu) „drive-in“ kino teatrą buvo iššluoti. Pagal nuotraukų ir žinučių kiekį socialinėje erdvėje visi kiečiausi miestiečiai tą savaitgalį pabuvojo „Litexpo“ aikštelėje.

Dabar suprantu vaikų, gyvenančių amerikietiškuose filmuose, džiaugsmą, kai jiem pasako, jog baigiasi tėvų paskirtas „namų areštas“ ir galit varyt į kiemą. Toks vat jausmas ir mane užplūdo – baigiasi mokslo metai ir prasideda atostogos. Tą pirmą filmų rodymo savaitgalį Šimašiaus kino teatre pabuvau ir aš.

Simonos Kuzminskaitės nuotr./Milda Govedaitė
Simonos Kuzminskaitės nuotr./Milda Govedaitė

Tačiau, nespėjus man papasakoti savo įspūdžių, žiniasklaidoje pasipylė pranešimai, kad automobilinį kino teatrą atidaro ir „Ozo“ prekybos ir pramogų centras, o „Žmonės Cinema drive-in“ keliasi ir į Kauną.

Įkvėpti tokios kinomanų sėkmės, renginių organizatoriai Paluknio aerodrome pradėjo organizuoti ir „drive-in“ gyvos muzikos koncertus.

Žmonių susidomėjimas tokiomis pramogomis didėjo, tad daugėjo ir pasirinkimų.

Kelias savaites tylėjusi į šią rinką žengė ir kozirį ant stalo metė „Kino pavasario“ festivalio komanda, paskelbus, kad atidaro savo vardo autokino teatrą pavadinimu „Aerokinas“. Prisistatydami pridūrė, kad jų pramogų aikštelėje bus leidžiama parkuotis šalia lėktuvų. Filmus jie rodys Vilniaus Oro uosto perone.

Po tokių naujienų gausos sudeginau turėtą rašinėlį apie pirmą automobilinį kiną mieste ir supratau, kad reik apvažiuot visus Vilniuje esančius karantininius kino teatrus ir padėti jums apsispręsti ką ir kur rinktis.

Simonos Kuzminskaitės nuotr./Milda Govedaitė
Simonos Kuzminskaitės nuotr./Milda Govedaitė

„ŽMONĖS Cinema“ drive-in kino teatras

„Pasakos“ kino teatro komanda buvo pirmieji organizatoriai pasiūlę visuotinę pramogą sostinėje. Šis jų projektas įsivažiavo ir šiuo metu jie jau organizuoja „drive-in“ kiną ir Kauno „Žalgirio“ arenos stovėjimo aikštelėje.

Artėjant link „Litexpo“ parodų rūmų jau iš tolo matosi „Žmonės Cinema“ įvažiavimo arka, toks lyg ženklas į pažadėtąją žemę, kurioje laukia linksmybės.

Šio kino teatro filmų repertuaras ganėtinai universalus – nuo juodo humoro komedijų iki animacinių filmų visai šeimai. Tad kuo puikiausiai išsirinksite filmą, pagal visų keleivių poreikius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka

„Kino pavasario“ autokinas Vilniaus Oro uosto perone

Po festivalio perkėlimo į internetinę erdvę ir patirtų finansinių nuostolių „Kino pavasario“ komanda mobilizavosi ir dar kartą garsiai priminė mums savo šūkį „Mes kuriame stebuklus“, ir, matyt, užstatę bankams vieną kitą butą, jie mums oro uoste parūpino didžiausią ekraną Baltijos šalyse.

Jų didžiausias išskirtinumas – repertuaras, kurį sudaro festivalinis kinas. Toks kinas yra ypatinga patirtis, šie filmai kelia klausimus ir sprendžia problemas. Jei norisi tokios patirties šis „drive-in“ kino teatras yra kaip tik jums.

Vienai pažįstamai užklausus, kokį filmą pasirinkti oro uoste, aš pasiūlau pradžiai rinktis juostą iš pačių populiariausių filmų jų repertuare („Kristaus kūnas“, „Parazitas“ ar „Kafarnaumas). Apšilus ir susidraugavus su šiais filmais, bus galima pažintį tęsti ir giliau.

Beje, šioje organizacijoje visada maloniai stebina jų savanorių armija. Jų tiek visur daug, kad kartais atrodo, kad net nepadoriai daug. Tad galite būti tikri, kad oro uoste nepasiklysite, už bet kurio kampo jus visada pasitiks festivalio darbuotojas, kuris su plačia šypsena veide padės visais rūpimais klausimais. Net jei ir reikės po seanso prikurti akumuliatorių.

Nuoširdžiai manau, jog visą gegužės mėnesį oro uosto kino teatras išliks pati „kiečiausia“ ir madingiausia pramoga Vilniaus mieste.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Akimirka iš pirmojo kino seanso Vilniaus oro uoste
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Akimirka iš pirmojo kino seanso Vilniaus oro uoste

„Ozo“ kinas ant stogo

Skirtingai nuo pirmų dviejų, šis „drive-in“ kino teatras mažesnis, mašinų nėra per daug (~ 15 automobilių vidutiniškai susirenka į seansą), kas suteikia pramogai kamerinį ir intymesnį įspūdį. Saulėtą dieną rinkitės pavakario seansą, jei nesudomins filmas – bent jau gražus saulėlydis bus tikrai garantuotas.

Didžiausias šio kino teatro pliusas ir privalumas prieš kitus – karštą maistą pristatantys „Wolt“ maisto išnešiotojai. Belieka išsirinkti restoraną ar kavinę iš „Ozo“ ir maistą jums pristatys dar karštą. Vien per seansą, kuriame aš buvau, įvyko net keturi maisto pristatymai prie mašinų.

Beje, organizatoriai stiprina savo programą ir netrukus ant šio stogo vyks jau ir muzikos koncertai.

Patarimai, keliaujantiems į automobilinį kiną

Reikėtų nuvažiuoti kuo anksčiau, kad galėtumėte užimti vietą arčiau ekrano, taip matomumas bus geriausias. Visų kino teatrų ekranų kokybė tikrai gera – viskas matosi kuo puikiausiai. Garsą transliuoja tam paskirtas radijo dažnis, jis prieš kiną būna užrašytas ant ekrano.

Pasiimkite pledus – automobilių varikliai turi būti išjungti, o mašinose vakarais dar būna vėsoka.

Užsukite prieš seansą į WC, nes seanso metu tokių galimybių – neturėsite. Prispyrus reikalui teks aikštelę palikti su mašina, o tai užtrunka.

Po kiekvieno seanso matydavau išsigandusių vairuotojų veidus, nes vis kažkam „numirdavo“ akumuliatorius. Apgalvokite tai. Nors tikrai ne bėda, darbuotojai turi pasiruošę ir „krokodilus“ mašinoms prikurti.

Pabaigai kažkokio tai moralo reikėtų, ane?

Startavus „drive-in“ kino teatrui lūžo bilietų sistemos, visi žavėjosi nauja pramoga ir žadėjo jos niekada nepamiršti. Organizatoriai džiaugėsi, kad prieš kelis dešimtmečius neprigijusi pramoga šį kartą įsitvirtino ilgam.

Praėjus kelioms savaitėms karantino sąlygos buvo sušvelnintos ir Vilnius staiga virto viena didele lauko kavine. Ir daugelis nuskubėjo jau ten. Kaip manote, ar ilgam ir ar neatsiras įdomesnė pramoga išstumsianti ir šią?

Jei reiktų lažintis kokia ji bus, kaip banaliai beskambėtų, aš statyčiau, jog lietuviška klasika – „ežeras, šašlykas ir alus“ nugalės visus.

Ir pasižadėjimas, jog „po karantino viskas bus kitaip“ bus atidėtas vėl iki kito karto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas