Sportas gyvai

Ministro A.Verygos performansas naujametėje KK2 laidoje: juoktis ar verkti?

Skaičiuojant paskutines valandas iki Naujųjų metų, televizijos eteryje pasirodė laida „KK2 Naujųjų belaukiant“. Jos turinys kaip mat atkreipė daugelio dėmesį ir sukėlė nuostabą – „čia juoktis ar verkti?“ Prieš TV kameras politikai demonstravo savo aktorinius sugebėjimus – premjeras bokalą kilnojo, sveikatos apsaugos ministras į tinklinėmis pėdkelnėmis pasipuošusią ir ant stalo gulinčią atlikėją įbedęs akis žiūrėjo... Ar valdžios atstovams tikrai taip pridera?
Aurelijus Veryga ir Donata Gutauskienė-Laisva Naujametės KK2 laidos filmavime
Aurelijus Veryga ir Donata Gutauskienė-Laisva Naujametinės KK2 laidos filmavime / Video kadras

Gruodžio 31-ąją rodyta laida užkliuvo ir žurnalistei, LRT tyrimų skyriaus vadovei Indrei Makaraitytei. Ji feisbuke pasidalijo kadrais iš KK2 laidos, kuriuose Aurelijus Veryga, atvykęs pas „gydytoją“ vaidinančią atlikėją Donatą Gutauskienę-Laisvą, skundžiasi pilvo skausmais, kurie primena skrandyje skrajojančius drugelius, o ši svarsto, ką jam geriau išrašyti – klizmą ar lašelinę. Čia ji taip pat klauso ministro širdies plakimo, daro kardiogramą, renka vaistus...

Galiausiai epizodas su A.Veryga baigiasi tuo, jog seksualiai apsirengusi Laisva, gulėdama priešais jį, ant stalo dainuoja jam dainą apie gydytojus. O šis, pasipuošęs pižama, žiūri į atlikėją ir šypsosi.

Šioje naujametinėje laidoje puikiai tekstus išmokę taip pat vaidino premjeras Saulius Skvernelis, „valstiečiai“ Viktoras Pranckietis ir Kęstutis Mažeika, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis, konservatorius Kęstutis Masiulis.

„Manau, kad čia taip prieš rinkimus „valstiečiai“ ir kiti politikai dirba. Kitas dalykas, man apmaudu, kad į rimtas laidas politikai ateiti laiko kartais neranda. Pavyzdžiui, ketvirtadienį kvietėme Aurelijų Verygą į LRT Aktualijų studiją pasikalbėti apie tyrimą, apie įmonę „Pontem“, maitinančią pusę Lietuvos, ir jos ryšius su politikais, bet ministras neturėjo laiko ateiti pasišnekėti. O tokiuose šou – atranda. Juolab, kai šou filmavimas tikrai nevyko valandą, manau, gerokai ilgiau“, – 15min kalbėjo Indrė Makaraitytė.

Pasak žurnalistės, dalyvaudami tokiame šou politikai bando prieš rinkimus apimti kuo daugiau skirtingų rinkėjų.

„Niekada negali pasakyti politikui, kur jam dalyvauti, jis pats pasirenka. Bet tokioje laidoje filmuotis solidumo tikrai mažai. Kita vertus, manau, kad reitingai turėjo būti labai geri, būtent „valstiečių“ rinkėjai, man atrodo, labai sužiūrėjo šitą laidą. Nusifilmavę čia jie orientuojasi į savo rinkėją, tai štai galime pasižiūrėti, koks jis yra“, – šypsojosi ji.

„Info TV“ nuotr./Indrė Makaraitytė
„Info TV“ nuotr./Indrė Makaraitytė

Ministras sutiko filmuotis po ilgų įkalbinėjimų

Penktadienį susisiekti su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga 15min nepavyko – jis išvykęs. Į portalo klausimus apibendrintu komentaru atsakė ministro patarėja ryšiams su visuomene Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

„Ne paslaptis, kad ministras A.Veryga yra vienas iš dažniausiai žiniasklaidoje minimų ir aptarinėjamų politikų. Tad natūralu, jog ir kvietimų į įvairius renginius bei laidas jis sulaukia itin daug. Ministras visuomet stengiasi dalyvauti, bendrauti su žmonėmis, tačiau natūralu, kad dėl laiko stokos ne visuomet tai pavyksta.

Ne išimtis ir šventinis laikotarpis, kada ministras sulaukė daugybės kvietimų į įvairias laidas. Vienas iš kvietimų buvo šventinės KK2 laidos filmavimas, į kurį buvo kviečiama ir daugiau politikų bei žinomų žmonių. Galiausiai po ilgų įkalbinėjimų ministras laidoje dalyvauti sutiko, o koks buvo galutinis produktas spręsti ir vertinti turėtų žiūrovas. Ši laida buvo šventinė, o ne politinė, tad ministro dalyvavimas joje niekaip nėra susijęs su artėjančiais rinkimais“, – 15min komentavo ministro patarėja.

KK2 prodiuseris: laidos scenarijų derinome su visais politikais

KK2 laidas kuriančios bendrovės „Be tabu ir Ko“ direktorius bei prodiuseris Saulius Bartkus 15min pasakojo, kad politikų įkalbinėjimas dalyvauti naujametinėje laidoje užtruko apie tris mėnesius. Su kiekvienu politiku bendrauta individualiai – vieni greitai sutiko, kiti – kurį laiką galvojo, tarėsi su patarėjais.

„Su visais derinome scenarijus, tai ne improvizacija ir ne ekspromtu padarytas interviu – tai buvo pastatyminis filmavimas. Stengiamės, kad politikui liptų tas tekstas ir kad idėjiškai tiktų. Leidome įdėti ir savo vieną kitą frazę. Mums buvo svarbiausia, kad liktų scenarijaus esmė“, – 15min laidos užkulisius pasakojo S.Bartkus.

Pasak prodiuserio, politikai – ne aktoriai, tad filmavimo dublių buvo nemažai. Šį projektą S.Bartkus vadina dideliu iššūkiu visai kūrybinei grupei. Sunkiausia buvo suderinti filmavimų laiką taip, kad galėtų ir politikai, ir filmavimo grupė, ir atlikėjai, dar reikėjo surasti ir tinkamas filmavimų lokacijas.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Saulius Bartkus
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Saulius Bartkus

S.Bartkus neslėpė, kad buvo ir politikų, kurie nesutiko filmuotis, tačiau tokio atsakymo jie dažniausiai sulaukdavo ne dėl laidos formato, bet dėl politikų užimtumo.

Į klausimą, ar laidos nereikėtų vertinti, kaip artėjančių rinkimų agitacijos, S.Bartkus sako, kad kurdami laidą jie apie tai negalvojo.

„Turėjome užduotį – padaryti naujametinę laidą. Susigalvojome koncepciją ir tiesiog bandėme prikalbinti politikus. Politiko pasirodymas ekrane visada yra vienokia ar kitokia agitacija, šito neišvengsi, nesvarbu, ar tai siužetas, ar pokalbių laida. Svarbiausia tarp politikos ir laidos idėjos išlaikyti bendrą pusiausvyrą – mes labiausiai norėjome turėti pirmuosius asmenis, kiek pavyko, tiek pavyko“, – apie naujametinę laidą kalbėjo S.Bartkus.

Komunikacijos specialistas: B.Obama irgi dalyvavo panašaus turinio laidose

Komunikacijos specialistas Arijus Katauskas sako, kad komunikacijoje svarbiausia kokybė. Būtent to jis ir pasigedo naujametiniame sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pasirodyme laidoje. Pasak Arijaus, akivaizdu, kad, bandydamas atrodyti modernus ir prieinamas visiems žmonėms, ministras paprasčiausiai apsijuokė.

A.Katauskas kaip gerą pavyzdį pateikia Baracką Obamą – buvęs JAV prezidentas kadaise taip pat yra dalyvavęs panašaus turinio laidose, tačiau niekada neatrodė kaip „iškritęs iš medžio“, priešingai – organiškai, natūraliai ir vaidindavo gerai. A.Veryga ir jo komanda, pasak A.Katausko, turėtų suprasti, kad ministras neturi gebėjimų nei vaidinti, nei juokauti.

„Išeiti į top eterį politikams yra naudinga, nes kartais tai padeda pasiekti tą auditoriją, kurios tu negalėtum pasiekti kitose laidose. Bet tai reikia daryti kokybiškai, ne dvidešimto amžiaus pabaigos stiliumi – mes pasižiūrėkime, kaip toje laidoje ministras atrodo, kaip jis yra apsirengęs, kaip jis kalba ir kaip neorganiškai vaidina. Žmogus, turintis patirtį, mokantis įsikūnyti į personažą, net tokioje laidoje atrodytų gerai“, – 15min kalbėjo A.Katauskas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Arijus Katauskas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Arijus Katauskas

O ką komunikacijos specialistas patartų daryti politikams, kurie sulaukia pasiūlymo dalyvauti tokiose laidose? Pasak A.Katausko, svarbiausia tinkamai įvertinti gebėjimą bendrauti su tiksline laidos auditorija.

„Jei tu kalbi rimtoje laidoje, kur diskutuojama apie ekonomiką, politiką, tai vienas kontekstas ir tavo gebėjimas kalbėti yra vienoks, jei tai lengvo, pramoginio turinio laida, tu turi gebėti joje būti, nereiškia, kad kalbėti mokantis politikas gerai gali atrodyti visose laidose“, – sako A.Katauskas.

Politologas: tokia saviironijos akcija šiandien nėra kažkas išskirtinio

Nors politologas Lauras Bielinis televizoriaus namuose neturi, kaip pats sako, jį išmetęs, visgi, išgirdęs apie tokį politikų pasirodymą pramoginėje laidoje, tikino nieko blogo tame neįžvelgiantis.

„Tai galima vertinti įvairiai. Viskas priklauso nuo mūsų kultūrinių koordinačių, ką mes vadiname geru, o ką – blogu, yra labai subjektyvu. Mūsų pasaulis yra postmodernus, kur ironija dominuoja visame kame, politikoje taip pat. Todėl politikui, dalyvaujančiam komedinėje, jį patį pašiepiančioje laidoje, tokia saviironijos akcija šiandien nėra kažkas išskirtinio.

Ir rinkimine prasme politikai turėtų apskaičiuoti, ar visuomenė pasiruošusi priimti štai tokį ironijos ir saviironijos aktą. Jeigu jie žino, kad visuomenė gali tą priimti ir pozityviai vertinti, tada jie tą ir darys. Vadinasi, jų patarėjai, viešųjų ryšių specialistai pasakė, kad, ko gero, žmonės jau pribrendo tokiai savivokai“, – 15min kalbėjo Lauras Bielinis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lauras Bielinis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lauras Bielinis

Politologas taip pat neatmeta, kad filmuodamiesi tokio tipo laidoje politikai siekia pasiekti kuo didesnę rinkėjų auditoriją.

„Nesakyčiau, kad jie taip bando pritraukti vienokį ar kitokį socialinį sluoksnį, o tiesiog tokia laida bendrai pritraukia dėmesį, verčia apie tai diskutuoti ir kalbėti, tokiu būdu užgožia kitą informaciją, kitas žinias, kitus politikus. Tai irgi yra postmodernaus pasaulio savybė“, – svarstė politologas L.Bielinis.

O kokia jūsų nuomonė apie politikų dalyvavimą TV šou?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius