Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nacionaliniame dramos teatre – sezono atidarymas su „Quanta“ premjera: tarp svečių – scenos žvaigždės

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) 85-ąjį savo sezoną pradėjo lenkų režisieriaus Lukaszo Twarkowskio spektaklio „Quanta“ premjera. Šia proga teatre nusitiesė raudonasis kilimas, ant kurio – būrys kviestinių svečių.
LNDT 85 sezono premjeros „QUANTA“ svečiai
LNDT 85 sezono premjeros „QUANTA“ svečiai / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Rugsėjo 14-ąją premjerą išvydo minia teatro gerbėjų, tarp kurių ir ne vienas žinomas veidas. Tarp jų – dirigentas Ričardas Šumila su mylimąja Kamile Gudmonaite, aktoriai Gytis Ivanauskas, Arūnas Sakalauskas su žmona Gabija ir kt.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./LNDT 85 sezono premjeros „QUANTA“ svečiai
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./LNDT 85 sezono premjeros „QUANTA“ svečiai
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./LNDT 85 sezono premjeros „QUANTA“ svečiai
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./LNDT 85 sezono premjeros „QUANTA“ svečiai

Naują spektaklį „Quanta“ pristatęs režisierius Łukaszas Twarkowskis savo tarptautinę režisieriaus karjerą pradėjo būtent LNDT – jo 2017 metais sukurtas spektaklis „Lokis“ pelnė net keturis Auksinius scenos kryžius.

Visgi šįkart režisierius telkėsi į kvantinės fizikos temą ir norėjo įgalinti visas žiūrovų jusles. „Quantos“ žiūrovai atsiduria tarpukario laikų viešbutyje Šveicarijos kalnuose, kuriame per vieną parą nutinka labai keisti dalykai. Sutrinka fizinės erdvės ir laiko savybės. Sutrikimą patiria ir patys viešbučio svečiai – kvantinės fizikos mokslininkai su antrosiomis pusėmis, menininkai ir kiti lankytojai. Kažkas ima keistis jų atmintyje, nuostatose, emocijose, troškimuose. Niekas nesupranta, kas dedasi.

„Manęs nedomina tai, kas vyksta scenoje, mane domina tai, kas vyksta žiūrovų galvose. Todėl naudojame hibridinį teatro metodą, kur jungiame skirtingas priemones – garso dizainą, muziką, triname ribas tarp vaizdo projekcijų, kino, gyvos vaidybos ir choreografijos, kad sukurtume unikalią patirtį, surastume unikalią kalbą, kuri jau nebereprezentuoja scenarijaus, nebepasakoja istorijos, o veikia sensoriniais lygiais“, – dar prieš spektaklį sakė kūrėjas.

Premjeriniame spektaklyje vaidina su režisieriumi jau dirbę aktoriai: Vainius Sodeika, Nelė Savičenko, Rytis Saladžius, Airida Gintautaitė, Rasa Samuolytė, Algirdas Dainavičius, Martynas Nedzinskas, Gediminas Rimeika, taip pat prisijungia nauji vaidmenų kūrėjai: Rimantė Valiukaitė, Arūnas Vozbutas, Aistė Zabotkaitė ir Marius Čižauskas.

Spektakliui pjesę rašė Joanna Bednarczyk: „Kvantinę fiziką laikau filosofiniu, egzistenciniu, prasminiu mokslu. Manau, kad kvantinė fizika turi įdomią istoriją. Ryškiausi, labiausiai stebinantys atradimai ir naujos formulės pasirodė per du pasaulinius karus ar tarpukariu. Tie atradimai buvo pritaikyti karybai, dėl šio mokslo pasiekimų atsirado atominė bomba. Bet, mano nuomone, filosofinės ir egzistencinės šio mokslo implikacijos nepaveikė žmogiškosios perspektyvos. Na, bent jau ne tokiu lygiu, kaip paveikė Newtono atradimai, kurie įtvirtino kapitalizmo ideologiją. Kvantinė fizika yra visiškai priešingas dalykas.

Spalio mėnesį spektaklis bus rodomas Atėnuose, gruodį – Krokuvoje, o vasarį – vėl Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas