Mini cepelinais Vilniuje mėgavosi net prezidentai
Kaip pasakojama naujausioje Aurimo Kamantausko tinklalaidės „Kamantinėjimai“ laidoje, šiemet Vilniuje vykęs NATO viršūnių susitikimas paženklino ne tik Lietuvos, bet ir legendinės sostinės maitinimo įmonės istoriją. Būtent M.Čereškaitės valdomo „Taurakalnio“ komanda buvo atsakinga už Lietuvoje apsistojusios NATO delegacijos užkandžių ir pagrindinių patiekalų gaminimą. Moteris atvirauja, kad šiuo renginiu ji ypač didžiuojasi.
„NATO generalinis sekretorius pats asmeniškai mums padėkojo ir pasakė, kad per 4 metus tokio susitikimo, kuriame būtų toks įvairus, kokybiškas maistas ir toks geras aptarnavimas, nėra buvę“, – tinklalaidėje „Kamantinėjimai. Apie kūrėjus ir veikėjus“ kalbėdamasi su režisieriumi, renginių agentūros „ReKūrai“ vadovu Aurimu Kamantausku šypsosi verslininkė.
Visą pokalbį apie keisčiausius pasaulio patiekalus, geriausius Lietuvos restoranus ir etiketo taisykles, kurios padės išvengti nemalonių situacijų, išgirsti ir pamatyti galite čia:
NATO viršūnių susitikimo metu M.Čereškaitė ir jos komanda aptarnavo apie 5 tūkst. užsienio svečių. Ruošdama valgiaraštį moteris vengė į jį įtraukti žalių mėsos, žuvies produktų, atsisakė tartarų, jūros gėrybių ar mažai keptų krevečių patiekalų, tačiau ant vaišių stalo buvo galima rasti kitus lietuviams puikiai pažįstamus patiekalus – mažyčius cepelinus, virtinukus su grybais ir keptą duoną.
„Kodėl neparodyti cepelinų, jeigu tai yra mūsų nacionalinis patiekalas? <...> Cepelinukus patiekėme ne su kiauliena, o su veršiena, bet vis tiek su spirgučių padažu. Patikėkite, jie dingo pirmieji, nes visiems žmonėms buvo įdomu – netgi prezidentams per pietus davėme cepelinukų“, – pasakoja M.Čereškaitė.
Įsiamžinti su visą NATO delegaciją pamaitinusia moterimi panoro net ir JAV prezidentas Joe Baidenas. Priėjęs prie M.Čereškaitės, jis paėmė jos mobilųjį telefoną ir pasiūlė drauge nusifotografuoti.
„Pirmąkart po šitiek metų aš krykštavau kaip vaikas – nesuprantu, kodėl. Lyg ir eilinis žmogus, bet kartu ir galingiausios valstybės vadovas: jaučiasi jo galia, amerikietiškas laisvumas – žavus vyras“, – susitikimą su JAV prezidentu prisimena verslininkė.
Ragavo ir viščiuko embriono
Kaip ir NATO viršūnių suvažiavimas, taip ir prieš dešimtmetį Lietuvoje įvykęs Europos Sąjungos pirmininkavimo renginys M.Čereškaitės atmintyje paliko gilų įspaudą. Šio renginio metu atvykusius svečius moteris planavo palepinti šviežių fazanų mėsa, tačiau pastaroji buvo kiek per „šviežia“.
„Mums atvežė gyvus fazanus. Aš įeinu į virtuvę, o pas mane visoje virtuvėje fazanai skraido ir visi laksto paskui tuos fazanus, mėgina už kojų sugauti. <...> Žmonės nesuprato – sakiau, kad man labai reikia šviežių fazanų, tai ir atvežė šviežius“, – juokiasi pašnekovė.
Dar vienas įsimintinas įvykis moters karjeroje buvo įrašytas ir į Lietuvos rekordų knygą – per 24 valandas ji su savo komanda pagamino 96 000 vieno kąsnio sumuštinių.
Valgiu mėgaujasi ir pati M.Čereškaitė. Savo asmeninį smalsumą maistui ji tenkina skanaudama tai, kas lietuvio gomuriui gali pasirodyti šiek tiek neįprasta – tai tarakonai, svirpliai, gyvatės kraujas ir kiti užsienio delikatesai, pavyzdžiui, viščiuko embrionas.
„Visiems veganams galbūt labai negražiai nuskambės, bet aš netgi valgiau viščiuko embrioną kiaušinyje: jis labai populiarus Kinijoje, o skonis primena vištieną su kiaušiniu“, – „Kamantinėjimams“ prisipažįsta M.Čereškaitė.
Vis dėlto verslininkei nesvetima ir veganiška mityba: „Aš penkerius metus nevalgiau mėsos, dabar pas mane yra mėsos valgymo periodas.“
Tikroji mokytoja – mama
Abu M.Čereškaitės tėvai sukosi maitinimo versle, todėl ir jų dukra visą vaikystę praleido restoranų apsuptyje. Baigusi mokyklą, verslininkė pasekė mamos pėdomis ir įgijo konditerės išsilavinimą, tačiau daugiausia pamokų, jos teigimu, suteikė ne studijos, o būtent mylima mama.
„Mama mane išmokė visada žiūrėti procentaliai: kiek yra vyrų, o kiek – moterų, koks jų išsilavinimas, kokia jų specialybė. Gamindamas dideliam kiekiui žmonių, tu visąlaik turi labai gerai apgalvoti, kas tiks bendrai masei – negali patiekti per daug netikėto produkto, nes vienam gal jis labai patiks, o kitam kaip tik labai nepatiks, todėl visąlaik turi ieškoti to aukso viduriuko“, – mamos patarimais dalijasi verslininkė.
Ilgametė darbo patirtis ir šeimoje įgytos pamokos išmokė M. Čereškaitę nešvaistyti maisto produktų: kiekvienas kąsnis renginio metu būna idealiai apskaičiuotas. „Maisto nebūna per mažai, bet jo niekada ir nelieka“, – tikina moteris.
Naujoje A.Kamantausko tinklalaidės „Kamantinėjimai“ laidoje M.Čereškaitė taip pat pasidalina ir savo ateities planais – kada nors ji norėtų perleisti savo mamos receptų knygą.
„Mano mama yra išleidusi mokomąją medžiagą, konditerijos knygą, kurioje yra visi baziniai tešlos, kremų receptai – labai stipri mokomoji medžiaga. Labai įdomu, kad visai neseniai feisbuke, konditerių grupėje, pamačiau nufotografuotą tą knygą su prašymu ją surasti, nes tai yra vienintelė teisingų receptūrų knyga. <...> Turiu idėją ją perleisti“, – pasakoja M.Čereškaitė.