Trečiadienio vakarą Vytaro pamėgtame Užupyje ir ne mažiau mėgstamame jo restorane „Paupio 12“ buvo pristatyta jau antroji jo kulinarinė knyga „Pasaulio puodai. Dar 50“.
Su pasaulio puodais Vytaro virtuvėje – viskas aišku. Tačiau, ką reiškia – dar 50?
„Dar penkiasdešimt receptų, dar penkiasdešimt gramų, dar penkiasdešimt mililitrų... Kaip jums patogiau“, – nuo tiesaus atsakymo išsisuka kitą pavasarį savo 50-metį švęsiantis žurnalistas, TV laidų vedėjas, keliautojas.
Iš tiesų naujoje jo knygoje galima rasti 50 iš įvairių pasaulio kampelių parvežtų receptų.
„Jie įdomūs, žemiški ir visada pavyksta“, – sako Vytaras ir priduria, kad jo receptai, kaip kad vienas bandelių receptas Australijoje, nėra iškalti ant akmens, galima drąsiai improvizuoti.
Kiekvieną receptą knygoje lydi trumpa istorija, susieta su kokia nors įdomybe ar produktu, kurį Vytaras rado ar aptiko savo klajonėse. Iš svetimų šalių atsivežtus receptus keliautojas pritaikė lietuviškai virtuvei.
„Autentikos neįmanoma perkelti, – sako jis. – Šalies papročiai, tradicijos, netgi klimatas turi įtakos tam, ką valgo vietiniai. Na, juk negausi Lietuvoje šviežios ryklio mėsos, ieškok neieškojęs“.
Pats autorius sako, kad pirmąją, ir antrąją jos knygas galima skaityti nuo kur norisi – nuo galo, nuo pradžių ar atsivertus per vidurį. Neįtikėtinomis istorijomis paskaninti Vytaro patiekalų receptai nėra sudėtingi.
„Aš nemoku skaičiuoti proporcijų šaukšteliais ir gramais, paprastai viską dedu iš akies, – prisipažįsta. – Užtat sunkiausia knygoje buvo ne surašyti istorijas, o sudėlioti receptus“.
Smagiausia Vytarui, kai žmonės pasako, kad gamino pagal knygoje aprašytą receptą ir jiems viskas pavyko.
„Tokių, kurie sakytų, kad sugadino produktus, kol kas neatsirado arba neprisipažįsta“, – juokiasi keliautojas, savo virtuvės neįsivaizduojantis be kiaušinių, sūrio, avienos, pomidorų ir šviežios kalendros.
Į restoraną sukvietęs draugus ir bičiulius Vytaras juos vaišino ne tik knyga, bet ir drauge su virtuvės šefu Martynu Žymantu ruoštais patiekalais – pomidorų sriuba, plėšytos jautienos užkandžiu, jautienos ir daržovių kesadilija bei savo ruoštu nealkoholiniu imbiero alumi.
Į knygos pristatymą atvyko Vytaro Radzevičiaus šeima – žmona Laisvė Radzevičienė, dukra Augustė Radzevičiūtė su Neilu Gittinsu ir sūnumi Skajumi Juozapu, sūnus Vincetas. Pristatyme taip pat dalyvavo Dainius Adomaitis su dukromis, Martynas Starkus su žmona Kotryna, Benediktas Vanagas, Rolandas Skaisgirys su sūnumi ir daugelis kitų.