Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Panevėžyje atidarytas 8 metus lauktas „Stasys Museum“: iškilmingoje šventėje – garbūs svečiai

Ketvirtadienį Panevėžyje atidarytas ilgai lauktas tapytojo, grafiko, rašytojo, knygų iliustratoriaus, performansų autoriaus Stasio Eidrigevičiaus menų centras „Stasys Museum“. Tapti pirmaisiais, aplankiusiais šį aštuonerius metus lauktą kultūros objektą, panoro nemažas būrys garbių svečių.
Stasio Eidrigevičius menų centro „Stasys Museum“ atidarymo svečiai
Stasio Eidrigevičius menų centro „Stasys Museum“ atidarymo svečiai / Paulius Židonis/BNS nuotr.

Ilgai laukto muziejaus atidarymas ketvirtadienio vakarą sutraukė būrį kviestinių svečių.

Atidarymo proga į Panevėžio miestą atvyko ir pats S.Eidrigevičius.

„Pasaulyje puikiai žinomo menininko S.Eidrigevičiaus menų centro atidarymas Panevėžyje – nacionalinės svarbos ir reikšmės kultūros įvykis. Neabejoju, kad „Stasys Museum“ taps tarptautiniu reiškiniu, ryškiai žyminčiu Panevėžį ir Lietuvą kultūros bei meno pasaulio žemėlapyje“, – atidaryme teigė Panevėžio meras Rytis Račkauskas.

Paulius Židonis/BNS/Stasys Eidrigevičius, Simonas Kairys
Paulius Židonis/BNS/Stasys Eidrigevičius, Simonas Kairys

Jis sako neabejojantis, kad muziejus ne tik pritrauks daug lankytojų, bet ir taps „profesionalų, tarptautinį pripažinimą turinčių menų centrų autoritetu“.

Visuomenei muziejus duris atvėrė penktadienio rytą.

„Stasys Museum“ atidarytas po beveik aštuonerius metus trukusių ginčų, svarstymų ir statybų. Panevėžio meras su pasaulyje žinomu menininku ketinimų protokolą dėl tokio centro įkūrimo pasirašė 2016 metų rugsėjį.

„Statys Museum“ įkurtas vietoje buvusio kino teatro „Garsas“. Pastatą sudaro keturi antžeminiai ir vienas rūsio aukštas, kur įrengtas vestibiulis, meno kūrinių saugykla, įvairios ūkinės paskirties zonos, automobilių stovėjimo aikštelė.

240 kvadratinių metrų dydžio modernioje, drėgmės ir temperatūros režimą palaikančioje kūrinių saugykloje šiuo metu laikoma apie 1,2 tūkst. S.Eidrigevičiaus muziejui padovanotų įvairių tapybos, grafikos, fotografijos, ekslibrisų ir kitų darbų.

Paulius Židonis/BNS/Stasio Eidrigevičiaus menų centras
Paulius Židonis/BNS/Stasio Eidrigevičiaus menų centras
Paulius Židonis/BNS/Stasys Eidrigevičius
Paulius Židonis/BNS/Stasys Eidrigevičius

Pirmajame muziejaus aukšte veikia informacijos centras, kavinė, parduotuvė, kasos.

Antrasis pastato aukštas skirtas transformuojamai erdvei, kuri, esant poreikiui, bus pritaikoma įvairiems renginiams, konferencijoms. Edukacijoms yra skirta atskira erdvė. Šalia patalpose su antresoliniu aukštu įsikurs „Stasys Museum“ administracija. Trečiasis pastato aukštas skirtas nuolatinei S.Eidrigevičiaus kūrinių ekspozicijai. Ketvirto aukšto ekspozicijų salėje bus rodomos keičiamos parodos.

Nuo penktadienio muziejuje lankytojai gali išvysti pirmąją muziejaus parodą, pristatančią S.Eidrigevičiaus kūrybą „ICON-O-STASYS“.

Paulius Židonis/BNS/Stasio Eidrigevičiaus menų centras
Paulius Židonis/BNS/Stasio Eidrigevičiaus menų centras

Kūrybos ekspozicija bus keičiama kelis kartus per metus ir apims tapybą, fotografiją, ekslibrisus, plakatus, skulptūras.

Per savo gyvenimą S.Eidrigevičius surengė daugiau kaip 100 tarptautinių parodų ir pelnė daugiau kaip 40 tarptautinių apdovanojimų.

Menininko kūrinių yra žymiose kolekcijose visame pasaulyje, tarp jų – Britų muziejuje Londone, Dekoratyvinių menų muziejuje Paryžiuje, Meno ir amatų muziejuje Hamburge, Dizaino muziejuje Ciuriche, Nacionalinėje bibliotekoje Vašingtone, Vatikano muziejuje, Ginzos grafikos galerijoje Tokijuje ir kitur.

Fotogalerija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius