Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paramos akcija Chersono gyvūnams padėti: jungiasi žinomi Lietuvos augintiniai ir jų šeimininkai

Nuo agresoriaus karo prieš Ukrainą veiksmų kenčia ne tik žmonės, bet ir gyvūnai. Ypač sudėtinga situacija yra susiklosčiusi fronto zonoje esančiame Chersone – tūkstančiai be globos likusių šunų ir kačių atsidūrė tiesiog gatvėje.
Benamiai Chersono gyvūnai, Rita Miliūtė, URM katinas Rangas, Milda Goštautaitė
Benamiai Chersono gyvūnai, Rita Miliūtė, URM katinas Rangas, Milda Goštautaitė

Apskrities gyventojams sudėtinga pasirūpinti benamių gyvūnų gerove ir juos išmaitinti, o ir pačių gyventojų sveikatai neretai kyla pavojus dėl sergančių, agresyvių ir nekontroliuojamai besidauginančių gyvūnų kaimynystės. Tad siekiant prisidėti prie Chersono srities administracijos pagalbos prašymo, visuomenininkės Mildos Goštautaitės vadovaujama VšĮ „Memorabilis“ savanorių komanda pradeda paramos akciją „Pagalba Chersono gyvūnams“, rašoma VšĮ „Memorabilis“ pranešime spaudai.

Milda Goštautaitė ir Chersono katinai
Milda Goštautaitė ir Chersono katinai

Prie akcijos prisijungti kviečiami visi – įmonės, įstaigos ir gyventojai, neabejingi gyvūnų gerovei ir Ukrainos kovai už laisvę. Akcijai palaikymą reiškia europarlamentaro Petro Auštrevičiaus, žurnalistės Ritos Miliūtės, premjerės Ingridos Šimonytės, ambasadoriaus Valdemaro Sarapino augintiniai bei jų šeimininkai. Prie iniciatyvos prisijungė ir jau išgarsėti spėjęs LR užsienio reikalų ministerijos katinas Rangas.

URM katinas Rangas
URM katinas Rangas

Jau daugiau nei dešimtmetį Ukrainai pagalbą telkianti, Metų garbės 2023 savanorės apdovanojimą pelniusi akcijos iniciatorė Milda Goštautaitė pažymi, kad Chersono apskrityje civilių gyventojų situacija kiek sudėtingesnė nei daugelyje kitų Ukrainos apskričių. Chersonas – vienas pirmųjų okupanto užimtų Ukrainos miestų, okupacijoje išbuvęs beveik 9 mėnesius. Gyvenvietės čia nuolat apšaudomos, bombarduojamos, nuolat griaunama ir gadinama infrastruktūra. Prie itin sudėtingos situacijos prisidėjo ir Kachovkos užtvankos sugriovimas, sukėlęs humanitarinę katastrofą, bei tapęs dar viena priežastimi Chersono apskrities gyventojams priverstinai palikti savo namus ir augintinius. Tiek dėl ilgos okupacijos, tiek dėl šiandien tebegresiančių pavojų, Chersono apskrityje trūksta ilgalaikių paramos partnerysčių, tame tarpe ir gyvūnų gerovės srityje.

Benamiai Chersono gyvūnai
Benamiai Chersono gyvūnai

Milda pasakoja, kad gyvūnų situacija Chersone itin sudėtinga: daugelis gyventojų, evakuodamiesi nuo sprogdinimų ar apšaudymų, savo augintinius buvo priversti palikti tiesiog gatvėje. Dėl gyvūnų maisto trūkumo bei gerokai išaugusių jo kainų, chersoniečiams dažnai sudėtinga pasirūpinti ne tik beglobiais, bet ir savais gyvūnais. Alkani benamiai gyvūnai neretai suagresyvėja, kelia pavojų gyventojams bei gelbėtojams. Tad itin reikalingas ne tik gyvūnų maistas, vaistai, bet ir pasirūpinimas sterilizacijomis galimybėmis.

„Tikimės, jog ši mūsų simbolinė pagalbos akcija bent maža dalimi prisidės prie fronto zonoje gyvenančių žmonių ir jų augintinių geresnės kasdienybės“, – teigia Milda.

Benamiai Chersono gyvūnai
Benamiai Chersono gyvūnai

Ilgametis gyvūnų gerovės politikos šalininkas, europarlamentaras Petras Auštrevičius taip pat kviečia prisijungti prie iniciatyvos: „Nepamirškime savo draugų, mūsų pagalbos laukia visi.“

P.Auštrevičiaus augintinė Kopa – paramos „Pagalba Chersono gyvūnams“ akcijos draugė.

Petro Auštrevičiaus augintinė Kopa
Petro Auštrevičiaus augintinė Kopa

Daugelis akcijos keturkojų draugų – patyrė sunkią gyvenimo pradžią, tačiau dabar gali džiaugtis šiltais namais ir mylinčia šeima. Premjerė Ingrida Šimonytė savo augintinę Perlą taip pat surado prieglaudoje – į ją Perla pateko po to, kai buvo išgelbėta iš daugintojų namų. Ambasadorius Valdemaras Sarapinas Zumą sutiko ir priglaudė gyvendamas Ukrainoje, kur keturkojė dar būdama visai mažutė išgyveno karo siaubus Iziume.

Rita Miliūtė ir Chersono šuo
Rita Miliūtė ir Chersono šuo

Žurnalistės Ritos Miliūtės augintinė Meška savo žmogaus rūpesčiu apsupta nuo mažumės, tačiau ir ji – paramos akcijos draugė. Meška ir Rita nuo pilno masto karo pradžios aktyviai palaiko ir remia Ukrainos karius, civilius ir gyvūnus.

Rangas – Užsienio reikalų ministerijos augintinis, kol kas vienintelis katinas tarp paramos akcijos draugų. Vos vieno mėnesio amžiaus Rangą ministerijos darbuotojai rado kieme ir nuo tada jis jungia visą ministerijos bendruomenę.

Benamiai Chersono gyvūnai
Benamiai Chersono gyvūnai

„Ką tik išvykau iš Ukrainos, kurioje bendruomenės jausmas kaip niekada ryškus. Ukrainiečiai rūpinasi vieni kitais, savo aplinka ir joje esančiais keturkojais, tačiau karo fronto paliestose gyvenvietėse išteklių vis pritrūksta. Ir simbolinė auka ten turi prasmę“, – teigia Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Benamiai Chersono gyvūnai
Benamiai Chersono gyvūnai

Akcijos iniciatoriai kviečia vienytis visus, neabejingus gyvūnų gerovei karo fronte. Gyventojai kviečiami prisidėti finansiškai – pervedant pasirinktą sumą į organizacijos „Memorabilis“ sąskaitą (rekvizitus rasite žemiau), o įmonės – padovanoti šunų ir kačių maisto visavertei mitybai bei kitų gyvūnų prekių (higienos prekių, vitaminų, gultų, dubenėlių ir kt.) arba prisidėti finansiškai, pervedant paramą į „Memorabilis“ sąskaitą:

Gavėjas: VšĮ „Memorabilis“

Sąskaitos numeris: LT247044090110892053

Paskirtis (būtina): GYVŪNAMS

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas