Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasižadėjęs negroti E.Dragūno dainų, „Power Hit Radio“ jas vėl leidžia: „Darėme kompromisus“

Dar 2018-aisiais radijo stotis „Power Hit Radio“ buvo pasižadėjusi nebeleisti Egidijaus Dragūno muzikos dėl jo atvirų grasinimų moteriai, tačiau dabar klausytojai per čia vis dažniau išgirsta SEL dainas. Ir 15min pasiekė skaitytojų laiškai su klausimais: kodėl radijo stotis pakeitė nuomonę?
Egidijus Dragūnas su drauge festivalyje „M.A.M.A. vasara“
Egidijus Dragūnas su drauge festivalyje „M.A.M.A. vasara“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min primena, kad 2018-aisiais Lietuvą sudrebino atlikėjo Egidijaus Dragūno žodžiai, skirti modeliui, tinklaraštininkei Simonai Burbaitei. Tuo metu „Power Hit Radio“ programų direktorius Saulius Baniulis pranešė, kad dėl atlikėjo elgesio jo muzika per šį radiją nebebus leidžiama. Panašu, kad bent kuris laikas šio pažado buvo tvirtai laikomasi.

Vis dėlto, prabėgus beveik trejiems metams, į radijo grojaraščius E.Dragūno muzika vėl buvo įtraukta. Kas lėmė šiuos pokyčius?

Darė kompromisus su klausytojais

15min susisiekė su prieš beveik trejus metus apie radijo sprendimą pranešusiu programų direktoriumi S.Baniuliu. Šis tikino, jog SEL muzika vėl skamba dėl klausytojų prašymų.

„Dabar turime rubriką. kuri vadinasi „Auksinė valanda“, ten grojami kūriniai, kuriuos siūlo klausytojai. Kadangi pastebėjome, kad būtent mūsų klausytojai dažnai linksniuoja SEL pavadinimą, nusprendėme jiems ir leisti nuspręsti, ar jau laikas grąžinti į eterį Egį. Padarius balsavimą, buvo priimtas toks sprendimas“, – paaiškino vyras.

Programų direktorius pats pripažino sulaukęs klausytojų laiškų, kuriuose piktinamasi dėl atlikėjo dainų sugrąžinimo. Visgi S.Baniulis pabrėžė, kad, jeigu ne pasikeitęs E.Dragūno elgesys, vargu ar būtų daromi kompromisai su klausytojais.

„Power Hit Radio“ nuotr./Saulius Baniulis
„Power Hit Radio“ nuotr./Saulius Baniulis

„Tada mes norėjome duoti žinią, kad taip elgtis negalima, pasakyti: Egidijau, mes tavo elgesį matome. Jeigu per tuos dvejus metus jis būtų padaręs kažką niekingo, žemintų žmogų, žinoma, kad būtume jo muzikos negrąžinę. Apskritai, jeigu tai kartotųsi dažniau, jis išnyktų iš radijo eterio, tada ir didžiosios radijo stotys jo atsisakytų“, – teigė pašnekovas.

Jis prisiminė ir 2018-uosius, kai ši tema buvo plačiai aparinėjama tarp radijo stočių. Anot programų direktoriaus, tuo metu radijo stotis M-1 laikėsi kitokios pozicijos.

„Buvo sakančių, tarp jų ir M-1, kad nereikėtų maišyti muzikos su Egidijaus Dragūno gyvenimu. Bet tik nereikia pasakoti, kad muzika ir jo gyvenimas yra du atskiri dalykai, nes jeigu ne muzika, jis būtų niekas. Viską Egidijus užsidirbo dėl muzikos, dėl to tai yra neatskiriami dalykai“, – sakė S.Baniulis.

Šiuo metu, anot programų direktoriaus, nėra leidžiama tik viena E.Dragūno daina – tai jo bendras darbas su Donatu Montvydu, kūrinys „Nieko verta“. Ne paslaptis, būtent ši daina viešai buvo daugelio kritikuojama dėl galimo seksizmo.

Vengia rusiškos muzikos

Paklaustas apie tai, ar į juodąjį sąrašą yra įrašyti ir kiti atlikėjai, programų direktorius teigė konkretaus atsakymo neturintis, tačiau prisipažino, kad anksčiau kildavo problemų dėl keiksmažodžių dainose, todėl kai kurios dainos nebuvo leidžiamos.

„Vienu metu Lietuvoje žmonės atkapstė, jog repo kūriniuose yra keikiamasi. Dabar įrašų kompanijos siunčia dvi kūrinių versijas – cenzūruotą ir necenzūruotą. Mes, vardan saugumo, dažniausia renkamės cenzūruotą versiją“, – komentavo S.Baniulis.

Visgi kito atvejo, kaip su Egidijumi Dragūnu, radijo stoties istorijoje nėra buvę. „Jis unikalus“, – sako S.Baniulis. Anot programų direktoriaus, radijo stotis orientuojasi į smurto ir patyčių prevenciją, tuo vadovaujasi ir dėliodami grojaraščius.

„Aišku, tai labai slidžios temos: kas yra patyčios? Mano manymu, socialiniuose tinkluose yra daug personažų, kurie tyčiojasi, bet Lietuvoje žmonės tai traktuoja kaip humorą. Bet čia kalbu ne apie dainininkus.

Asmeninio albumo nuotr. /Filipas Kirkorovas
Asmeninio albumo nuotr. /Filipas Kirkorovas

O jeigu atlikėjai skatintų patyčias, smurtą, pasisakytų kontroversiškai politiniais klausimais, turbūt jų dainų negrotume. Tarkim, Rusijos atlikėjų mes negrojame“, – pasakojo pašnekovas.

Įdomesnių situacijų darbe jam pasitaiko ir transliuojant grupes iš Baltarusijos ar Ukrainos. „Kai kurie išgirdę, kad kalba šiek tiek panaši į rusų, mūsų klausia, kodėl leidžiame rusišką muziką“, – tikina pašnekovas ir priduria, kad vertinti reikėtų kontekstą, kuriame nuskamba rusiški žodžiai.

„Na, bet Kirkorovo tikrai negrojame nuo tada, kai „Power Hit Radio“ atsirado“, – juokėsi S.Baniulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas