Infektologas, profesorius A.Ambrozaitis: „Iš tikrųjų didžiulė pagunda per Kūčias, per Kalėdas gausiai privalgyti maisto, visokių gėrybių, sukauptų per metus ir išgerti alkoholio. Reikėtų atsiminti, kad organizmo galimybės yra ribotos.” Todėl profesorius Arvydas Ambrozaitis pataria: ilgesnį laiką badavę, nepulkite kišti į skrandį visko, kas po ranka pakliuvo.
Kai kurie produktai, atsidūrę ant jūsų kalėdinio stalo, gali būti mirtinai pavojingi, tikrų tikriausi nuodai – toksinai, kurie susidaro namų sąlygomis pagamintuose ir laikomuose konservuotuose maisto gaminiuose. Infekcinių ligų skyriaus vedėjas pataria tokius konservuotus gaminius prieš vartojimą tinkamai apdoroti.
Dar viena ne itin maloni naujiena yra ta, jog ne visais atvejais maistą nuo toksinų išgelbės šaldytuvas. Liūdnos žinios ir tiems, kurie šventinio maisto prisigamina visai savaitei. O paskui kelias dienas riogsojusį maistą susuka į laikraštuką, popieriuką ar maišiuką ir įteikia kaip kalėdinį siuntinuką. Profesorius Arvydas Ambrozaitis sako, jog geriau tokią dovaną šveisti į šiukšlių dėžę: „Pastovėjęs maistas netenka savo savybių, ypatingai gatavi maisto produktai – mėsos, žuvies. Jie išskiria tam tikras toksines medžiagas. Manoma, kad po dviejų parų nereikėtu naudoti seno maisto, seno kepsnio ir kitų gaminių“.
Štai kiek pavojų mūsų visų tyko prie šventinių stalų. Skanaus ir sveiko maisto. Ketvirtadienį 19.10 „KK2” su Ugne Skonsmanaite ir Tomu Ališausku!