Kviestinė publika į komplekso prieigas, kur jau šį savaitgalį įsikurs lauko kavinė, ėmė rinktis ne anksčiau nei paskelbta vakaro pradžia. Jie pasitikti ne su taurėmis šampano, o su stiklinėmis tyro vandens, kuriuo vaišino Pažaislio vienuolyno fundatorių Kristupą Žygimantą Pacą ir jo žmoną įkūniję aktoriai.
Tuomet pirmieji „Monte Pacis“ svečiai buvo pakviesti į vieną iš dviejų konferencijų salių, kur klausėsi sveikinimo kalbų bei klasikinės muzikos koncerto.
Po iškilmių svetingumo komplekso kieme svečių laukė žinomo virtuvės šefo Dariaus Dabrovolsko paruošti patiekalai. Dauguma jų sukurti remiantis išlikusiais trijų Pažaislyje veikusių vienuolijų – kamaldulių, provoslavų ir kazimieriečių – receptais.
„Nuo šventos duonos iki kamaldulių šventinio riešutų pyrago, aplieto marcipanu, pertepto juodojo šokolado drožlėmis ir kremu, įdaryto šviežiais bei džiovintais Toskanos vaisiais – restorano svečiai turės galimybę išragauti retai kam pažįstamą vienuolynų kulinarinį paveldą. Taip pat šis restoranas bus vienintelė vieta Lietuvoje, kur tiekiamas unikalus Italijos, Prancūzijos, Ispanijos ir kitų šalių vienuolių pagamintas vynas, alus, mineralinis vanduo“, – pasakojo D.Dabrovolskas.
Atidarymo akimirka |
Anot jo, vienuolyno archyve pavyko atrasti neįtikėtinų receptų. Vienas vertingiausių – kamaldulių duonos, kurios gamybos paslaptys iki šiol yra griežtai saugomos.
Pasak I.Ramanauskienės, skirsis ir „Monte Pacis“ gėrimų meniu, į kurį bus įtraukti tik nestiprūs alkoholiniai gėrimai. Vynai ir alus bus pagaminti vienuolynuose arba jiems priklausančiose žemėse.
Dizainerės Audronės Bunikienės teigimu, tiek svetingumo komplekso vieta, tiek meniu atrodo išieškoti. „Tai vieta tiems, kurie ieško ramybės ir privatumo“, – įsitikinusi dizainerė.
Iliuzionistas Nicholas Kin sakė neabejojantis, kad suderinti maitinimo įstaigos ir vienuolyno tikslus turėjo būti nelengva. „Reikėjo pasistengti, kad viskas būtų stilinga ir, regis, du nesuderinami dalykai derėtų“, – sakė N. Kin, ragaudamas kavą, pagamintą iš Pacų palikuonio Alberto Paco Saldovare auginamų kavos pupelių.
Jolanta Sadauskienė, Audronė Bunikienė, Sabina Repčenkienė |