Šįkart „Lietuvos ryto“ televizijos kulinarinės laidos „Skanus gyvenimas“ vedėjos kulinarės, receptų knygų autorės ir tinklaraštininkės Ilonos Juciūtės laukė susitikimas su plaukų stiliste Gintare Armale, kuriai Ilona patiki ir savo pačios plaukus. Nors moteris yra meniškos švelnios sielos, pasirodo, savo laisvalaikiu ji ne vienerius metus užsiiminėjo itin didelės ištvermės reikalaujančiu hobiu – laipiojimu po kalnus.
„Manau, kad aukščio baimę turi visi ir tai yra sveika, nes jeigu neturėtume, nutiktų daug nelaimingų dalykų, bet reikia gebėti ją suvaldyti, neleisti panikai įsijausti. Iš pradžių susidomėjau žygiais, po to sekė žygiai į kalnus ir atsirado bendraminčių, kurie pakvietė kartu vesti grupes, prieš tai pabaigus alpinizmo kursus. Tai ir baisu, ir be proto smagu, nes kai būni kalnuose, tu būni momente: negali apie nieką kitą galvoti, turi žiūrėti kur lipti, kur padėti koją“, – laidoje atviravo viešnia.
Gintarė tikina, kad kalnuose ji randa ramybę, tačiau pabrėžia, jog nors daugeliui tai atrodo romantiška, iš tiesų ši veikla – pavojinga. Vienas toks žygis kartą ir jai vos nesibaigė skaudžia tragedija.
„Sugrybavo mūsų GPS ir nuvedė į visiškai priešingą pusę. Pas visus nusėdo telefonai, mes buvome kalnuose, temperatūra krito, darėsi šalta, neturėjome nei kuo užsikloti, nei kur nakvoti, tuose kalnuose buvo meškų, todėl visus apėmė panika. Vienintelio mano vyro telefonas, kuris buvo ne Apple, šiaip ne taip įsijungė ir mums pavyko sugrįžti į stovyklą“, – kone antrąjį gimtadienį padovanojusį įvykį pasakoja Gintarė.
Laidos viešnia prisimena ir skaudžią istoriją, nutikusią prieš trejetą metų, kuomet per nelaimę Italijos kalnuose žuvo ilgametė „Lietuvos ryto“ žurnalistė Iveta Skliutaitė-Paulauskienė. Moterys buvo geros draugės, tačiau tai tik paantrina Gintarės žodžiams, kad kalnai tokie patys gražūs, kokie ir gali būti pražūtingi.
„Visi sako, kad kalnai yra gražūs, bet daugelis pamiršta, kad jie yra ir pavojingi. Mane nuo seno išmokino, jog turi paglostyti uolą tam, kad kalnai tave priimtų. Ir buvo taip, kad mano draugė, Iveta, lipo į mano mėgstamus kalnus Italijoje ir jie, deja, jos nepriėmė“, – atvirai prabyla laidos herojė.
Visgi, į buitį pasibeldusi motinystė, pakeitė ir pačios Gintarės prioritetus. Šiandien ji žygius į kalnus iškeitė į kur kas saugesnę veiklą – tenisą ir visa to priežastis – juntama atsakomybė prieš vaiką. Tačiau nauji šeimos nariai namuose nesustabdė moters nuo kūrybinių projektų. Šių metų pavasarį Gintarė pristatė Lietuvoje dar nematytą kūrinį – suknelę, pasiūtą iš žmogaus plaukų.
„Šovė mintis apjungti mados studijas Milane bei savo profesiją ir pabandyti sukurti kažką išskirtinio. Plaukai yra sudėtinga medžiaga, su kuria sunku siūti, sunku modeliuoti. Jie veliasi, kimba, tai į pagalbą prisijungė siuvėja Larisa, kuri padėjo įgyvendinti šitą projektą“, – džiaugiasi moteris.
Gintarė pripažįsta be galo mylinti savo darbą ir galimybę puošti žinomas Lietuvos moteris, bet kalbėdama apie tai, ji dalinasi ir ne tokiu smagiu neseniai nutikusiu įvykiu, kuomet šiemet net du kartus jos salonas patraukė vagių dėmesį.
„Pamenu, buvo šeštadienio rytas, kai gavau žinutę iš valytojos, kad kažkas salone yra negerai. Atsiųstoje nuotraukoje – išlaužtos durys. Paaiškėjo, kad įvyko vagystė ir pavogė visus plaukus. Iki šiol vyksta tyrimas, tad nelabai žinome tikrųjų kaltininkų. Juk su tais pavogtais plaukais turi žinoti, ką veikti. Tačiau prieš geras tris savaites buvo antras bandymas apvogti. Pagal braižą – jau kitų, tik visa laimė, kad jiems nepavyko, o mus tai paskatino dar stipriau investuoti į apsaugą“, – sako Gintarė.
Laidoje gamintų rūkytos lašišos ir bulvių blynelių su tartaro padažu receptas
Reikės:
- 5 virtų bulvių
- 40 g rūkytos lašišos
- 1 kiaušinio
- 0,5 šaukšto miltų
- Šviežių krapų
- Juodųjų pipirų (pagal skonį)
- Aliejaus kepimui
- Tartaro padažui:
- 2 šaukštų „Žemaitijos pieno“ geriamo jogurto be laktozės
- 2-3 šaukštelių kaparėlių
- 1 marinuoto agurkėlio
- 1 šaukšto citrinos sulčių
- Šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų
- Laiškinių česnakų, krapų arba petražolių
Gaminimas:
- Bulves ir lašišą smulkiai sukapokite arba supjaustykite. Įmuškite kiaušinį, įdėkite smulkiai pjaustytus krapus. Berkite miltus ir pipirus. Viską gerai išmaišykite ir suformuokite mažus blynus. Kepkite ant minimalaus aliejaus kiekio keptuvėje, nejudindami per daug blynų. Padažui smulkiai supjaustykite agurkėlį ir laiškinius česnakus. Kaparėlius šiek tiek sukapokite. Sumaišykite viską su jogurtu. Įspauskite citrinos sultis, pagardinkite druska ir pipirais.
- Šis patiekalas parengtas taikant FODMAP dietos principą. FODMAP – tai virškinimui atsparūs angliavandenių tipai, kurie sukelia virškinimo problemas jautriems ar sergantiems dirgliosios žarnos sindromu žmonėms. Mažai FODMAP turinti dieta – tai mityba, kurios metu valgomi tik tie maisto produktai, kuriuose yra mažai fermentuojamų oligosacharidų, disacharidų, monosacharidų ir poliolių (FODMAP).
„Skanus gyvenimas“ – šeštadienį, 10 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.