Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po „X Faktoriaus“ poelgio su neregiu – kreipimasis į Visuomenės informavimo etikos asociaciją

Savaitgalį TV3 šou „X faktorius“ metu žiūrovai išvydo gluminantį vaizdą: kai dalyviai nuskubėjo rinktis sau tinkančios dainos, nuo gimimo pasaulio nematantis dalyvis liko stovėti scenoje vienas. Dėl šios situacijos Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba gavo ne vieną pranešimą, atkreipiantį į tai dėmesį.
„X faktorius“
„X faktorius“ / TV3 nuotr.

Ši situacija papiktino šou stebėjusią žiūrovę, kuri kreipėsi į 15min, – taip esą negalima elgtis.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė 15min teigė, kad tarnyba vis dėlto negali pradėti tyrimo, nes iš publikacijos aišku, kad nukentėjusysis nemano buvęs diskriminuojamas.

Be jo pareiškimo ir tokio konstatavimo negalima imtis tirti susiklosčiusios situacijos.

„Tačiau esame labai susirūpinę tokio įrašo poveikiu visuomenei ir žmonių su negalia bendruomenei, tad rengiame oficialų kreipimąsi į Visuomenės informavimo etikos asociaciją su prašymu Komisijai įvertinti laidos rengėjų veiksmus dėl galimo Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 48 str. ir 50 str. pažeidimų“, – teigė I.Švaraitė.

Šie straipsniai skamba taip:

48 straipsnis Žurnalistams, viešosios informacijos rengėjams ir skleidėjams draudžiama žeminti ar šaipytis iš žmogaus pavardės, rasės, tautybės, etniškumo, jo religinių įsitikinimų, amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, negalios ar fizinių trūkumų, fizinių duomenų net tada, kai tas žmogus yra nusikaltęs. Žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai taip pat neturi sieti įtariamo, kaltinamojo ar nusikaltusio asmens priklausymo tam tikrai tautinei, etninei ar socialinei grupei, jo seksualinės orientacijos su jo padarytu nusikaltimu bei tai pabrėžti.

50 straipsnis Žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai privalo gerbti žmogaus teises ir laisves net ir tais atvejais, kai asmuo nežino ar nesuvokia savo teisių. Žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai neturi piktnaudžiauti asmens silpnybėmis ir nebrandumu, savo turimų teisių ir laisvių nesuvokimu, skatinti asmenis atlikti žeminančius veiksmus ar poelgius, vaizduoti situacijose, kurios pažeidžia žmogiškąjį orumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento