Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūkyti metę žinomi žmonės: žalingo įpročio atsikratyti padėjo vaikai, sportas ir tvirta nuomonė

Rūkymas žmogaus organizmui daro didelę žalą. Tuo neabejoja ir dalis pramogų pasaulio atstovų, kurie atvirai prakalbo, kodėl atsikratė šio žalingo įpročio. Tiesa, priežastys buvo skirtingos – vieniems ultimatumą iškėlė vaikai, kiti metė rūkyti supratę, kad su cigaretėmis gyvena daugiau nei dešimtmetį.
Saulius Urbonavičius-Samas, Birutė Navickaitė, Darius Petkevičius
Saulius Urbonavičius-Samas, Birutė Navickaitė, Darius Petkevičius / Viganto Ovadnevo, 15min nuotr.

15min susisiekė su keliais žinomais žmonėmis, kurie atskleidė, kodėl atsisakė šio žalingo įpročio. Apie rūkymo metimą papasakojo su Petru Gražuliu dukters susilaukusi Birutė Navickaitė, aktorius Darius Petkevičius, televizijos laidų prodiuseris ir BIX grupės lyderis Saulius Urbonavičius-Samas.

Vaikai iškėlė ultimatumą – arba meti rūkyti, arba mūsų nemyli

Žymus teatro ir kino aktorius Darius Petkevičius pirmą cigaretę į rankas paėmė tik po mokyklos. Iki tol vyras net nebandė užsirūkyti, o iš vaikystės prisimena, kad su pusbroliais tik apsimetinėjo, kad rūko. Aktorius sako, kad rūkyti pradėjo įsidarbinęs teatro scenos darbininku, kai rado dūmų kambarėlį.

„Rūkyti pradėjau po mokyklos, kai neįstojau į teatro akademiją ir grįžau į Panevėžį, kuriame kaip tik įsidarbinau teatro scenos darbininku. Tame teatre buvo toks kambarėlis, kuris kitaip buvo vadinamas dūmų kambariuku, nes visi ten eidavo rūkyti.

Organizatorių nuotr./Darius Petkevičius
Organizatorių nuotr./Darius Petkevičius

Net nežinau, kas mane pastūmėjo ar įkvėpė rūkyti. Gal teatro atmosfera, nes labai buvo madinga gerti kavą ir rūkyti cigaretes. Tai buvo kieta, o aš svajodamas, tapti aktoriumi, maniau, kad ir man reikia kažko tokio“, – pirmąsias dienas su cigarete rankoje prisimena Darius.

Aktorius įsitikinęs, kad didžioji dalis įtakos kilo iš jaunų žmonių nepasitikėjimo savimi, kurie dėl rūkymo jaučiasi žymiai vyriškesni, išmintingesni ar net patrauklesni. Jis mano, kad tai yra tam tikri stereotipai, kurie veikia jaunus žmones. Be to, Dariaus manymu, tai yra savotiško, jauno ar netgi savarankiško žmogaus troškimas.

Paklausus Dariaus, ar nereikėjo nuo ko nors slėpti šio žalingo įpročio, jis teigia, kad tėvams su juo mokykloje problemų nebuvo. Vyro tėtis rūkė, o jis ir pats pradėjo rūkyti tik sulaukęs pilnametystės. Tiesa, nors aktorius vėliau išėjo gyventi savarankiškai, tačiau net ir tada jo mama nepritarė šiam žalingam įpročiui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Petkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Petkevičius

„Mamai niekada nepatiko ir ji ypatingai džiaugėsi, kai aš mečiau rūkyti. Bet, kad dėl to išvarytų iš namų, tai niekada taip nebuvo“, – juokiasi aktorius.

Darius prisimena laikus, kai būdavo galima laisvai rūkyti kavinėse. Vyrui sunku pagalvoti, kad viso to beveik neliko. Rūkymas buvo kiekvieno žmogaus asmeninis reikalas, niekas nekalbėjo apie rūkymo žalą taip, kaip šiomis dienomis.

„Dabar net sunku pagalvoti, kad buvo toks gyvenimas ir mus nuolat supo rūkymas. Viso to sumažėjo, seniau niekas neklausė, kodėl rūkai. Niekas manęs net nebandė klausti, kodėl ir kam tai darau“, – prisimena vyras.

Aktorius per savo gyvenimą ne vieną kartą bandė mesti rūkyti. Pirmą kartą bandė studijų metais, o antrą – prieš metus. Visgi pats Darius to nelaiko metimu, o tiesiog bandymų tai padaryti. Jis niekada nebuvo tikras, ar bus toks stiprus, kad jam pavyktų to atsikratyti. Galiausiai mesti rūkyti paskatino ir motyvavo vyro vaikai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Petkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Petkevičius

„Šis metimas susietas su mano vaikais Matu ir Liuka, kurie iškėlė ultimatumą tėčiui ir pasakė, jeigu tu nemeti rūkyti sulaukęs 45-ties metų, tai reiškia, kad tu mūsų nemyli. Jie susirūpino mano sveikata ir labai griežtai, net ne vaikiškai nusprendė, jog turiu mesti rūkymą.

Laikydamasis duoto žodžio aš taip ir padariau. Aišku, padėjo ir papildomos priemonės, tačiau pats pirmas paskatinimas ir duotas žodis buvo vaikams. Dabar net atrodo, kad seniai nerūkiau. Gal net iš viso nerūkiau, nes nėra jokio noro ar potraukio“, – atvirauja Darius.

Aktoriaus žalingo įpročio metimas nesukėlė bereikalingų komplikacijų, kurias dažniausiai patiria ką tik metę rūkyti žmonės. Neretai žmogus ir vėl paima į ranką cigaretę, bet Darius su šia problema nesusidūrė. Vyras prisipažįsta, kad nors pats nerūko, tačiau aplinkui jį esantys rūkoriai irgi neskatina vėl pradėti rūkyti.

„Man to netrūksta. Žinoma, atsiranda apetitas, papildomų kilogramų, todėl ir turi kažkokia veikla užsiimti. Džiaugiuosi, kad atsiranda kitų dalykų, kurie man yra įdomūs. Rūkymą man pakeitė badmintonas ir kuo toliau, tuo labiau sportas man atrodo patrauklesnis, įdomesnis ir padedantis išvengti noro rūkyti“, – akivaizdžiais pokyčiais džiaugėsi Darius.

Elektroninė cigaretė nepatiko – iškart atsidūrė šiukšliadėžėje

Su politiku Petru Gražuliu dukters susilaukusi Birutė Navickaitė neseniai socialiniame tinkle paskelbė, kad nusprendė visiems laikams mesti rūkymą. 15min moteris pasakojo, kad šiuo savo sprendimu labai džiaugiasi ir į rankas cigaretės paimti nė neketina.

Visgi rūkymas moters gyvenime atsirado dar mokyklos laikais, kai jai buvo tik 15 ar 16 metų. Birutė neslepia, kad prie to prisidėjo grojimas ir prisijungimas prie grupės, su kuria repetuodavo po pamokų.

„Toje grupelėje buvo daugiau rūkančių žmonių ir po truputį aplinka man padarė įtaką. Visi draugai, pažįstami ir aš pradėjome kartu rūkyti. Net pati nepajutau, kaip pradėjau rūkyti kiekvieną dieną, iš pradžių tai atrodė kaip žaidimas, o vėliau pradėjau rūkyti kasdien“, – prisiminimais dalijosi Birutė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Birutė Navickaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Birutė Navickaitė

Moteris prisipažįsta, kad nėštumo laikotarpiu stengėsi kuo mažiau rūkyti, tačiau to visiškai išvengti nepavyko. Be to, ji ne vieną kartą iš aplinkinių girdėjo įvairius komentarus, kurie bandė ją pamokyti, kad rūkymas kenkia sveikatai. Nors šie komentarai pasiekdavo Birutę, tačiau atsikratyti įpročio ji neskubėjo.

„Apie žalą aš žinojau, tačiau man tai buvo neįdomu. Atrodo, kad norisi daryti viską savaip, tačiau mesti man nesisekė. Blogai jaučiausi, man trūkdavo energijos, oro. Paskutiniu metu viską skaudėjo, įskaitant galvą ir krūtinę. Dažniausiai mano metimas baigdavosi labai greitai, kartais net tą pačią dieną“, – kalbėjo Birutė.

Moteris beveik visą mėnesį nepaėmė cigaretės į rankas ir sako, kad dėl to jaučiasi labai gerai. Ji mano, kad žalingo įpročio atsikratė visam laikui, ir nors praėjo dar mažai laiko, tačiau net šiuo laikotarpiu didžiuojasi.

Asmeninio albumo nuotr./Birutė Navickaitė
Asmeninio albumo nuotr./Birutė Navickaitė

„Dėl rūkymo aš blogai jaučiausi. Jau seniai galvojau apie metimą, net bandžiau kelis kartus. Tačiau dabar net nežadu iš naujo pradėti ir negalvoju, kad reiktų ir vėl užsirūkyti“, – prisipažįsta Birutė.

Žalingo įpročio atsikratymas jai tapo tikru iššūkiu, nes susidūrė su įvairias troškimais rūkyti. Birutė net prisimena, kad naktimis negalėdavo ramiai miegoti, nuolat sapnuodavo, kaip rūko. Vis dėlto net ir baisiausi sapnai nepalaužė užsidegimo,.

„Buvau įsigijusi elektroninę cigaretę, kuri šiuo metu ypatingai populiari. Tačiau tą pačią dieną, kai nusprendžiau ją rūkyti, tiesiog išmečiau į šiukšliadėžę“, – prisimena moteris.

Metus rūkyti – skraidė lyg ant sparnų

Televizijos laidų prodiuseris, BIX grupės lyderis ir „X Faktoriaus“ teisėjas Saulius Urbonavičius-Samas prieš daugiau nei dvidešimt metų atsisakė visam laikui į rankas paimti cigaretę ir šio pažado sėkmingai laikosi iki šiol. Šis žalingas įprotis vyro gyvenime atsirado dar jaunystėje.

„Tai buvo labai seniai, ir kaip visi paaugliai kažkokiuose kampuose susirasdavome nuorūką ir užsirūkydavome. Tuo metu mums labai niežėjo, nes visi rūkė aplinkui, o laikai buvo gūdūs – sovietmetis. Visgi rimtai rūkyti pradėjau būdamas pilnamečiu, kai man suėjo kokie 18 ar 19 metų“, – jaunystę prisiminė Saulius.

TV3 nuotr./Martynas Starkus, Marijonas Mikutavičius ir Saulius Urbonavičius-Samas
TV3 nuotr./Martynas Starkus, Marijonas Mikutavičius ir Saulius Urbonavičius-Samas

Žinomas vyras su rūkymu ilgai neužsibuvo ir jau 1993 metais nutarė šio sveikatai kenkiančio įpročio atsikratyti. Pokytis įvyko grupės BIX koncertinio turo metu Prancūzijoje, kai Saulius neapsikentė nuo dūmų ir nusprendė, kad tam reikia padaryti galą. Vyras vis dar negali patikėti, kad dabar visi aplinkui pasidarė visiški sveikuoliai, kai sovietmečiu beveik niekas tokio gyvenimo būdo nepropagavo.

„Dabar yra labai madingas sveikas gyvenimo būdas. Viso to nebuvo sovietmečiu ir niekas apie tai net nekalbėjo. Nebent tu sportavai, todėl visiems buvo aišku, kad apie tokius žalingus įpročius negalvoji. Anksčiau net nerūkydamas prisirūkydavai“, – pasakojo Saulius.

Rūkymo metimas vyrui buvo tikra palaima, nes iškart pajautė lengvumą ir palengvėjimą. Saulius tą jausmą labai gerai prisimena ir tikina, kad po kokio mėnesio, kai iš organizmo visiškai dingo nikotinas, jis vaikščiojo su palengvėjimu, o kitas dienas „skraidė lyg ant sparnų“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Urbonavičius-Samas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Urbonavičius-Samas

„Buvo tokia palaima ir palengvėjimas, kad man net atrodė, jog dėl to numečiau kokius 10 kilogramų. Ir aš niekada nebuvau iš tų rūkorių, kurie rūkydavo ryte, aš tai darydavau tik vakare“, – sakė televizijos laidų vedėjas.

BIX grupės lyderis tik vieną kartą nusižengė ir savo pažado neištesėjo – Egipte užsirūkė kaljaną. Saulių įtikino įvairiausios kalbos, kad šis rūkymo prietaisas nekenkia sveikatai, todėl nedelsdamas jį ir išmėgino. Visgi po kurio laiko jis suprato, kad tai yra toks pats rūkymas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Prodiuseris, muzikantas Saulius Urbonavičius-Samas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Prodiuseris, muzikantas Saulius Urbonavičius-Samas

„Greitai uždariau visą reikalą su kaljanu, nes su juo jaučiausi tiesiog šlykščiai. Mačiau, kaip visos kitos rūkymo priemonės tapo akimirksniu populiarios, o žmogus lengvai pasiduoda marketingui. Jie nežino, iš ko jis ir kaip visa tai veikia.

Niekas iš tikrųjų nežino, koks tai yra brudas ir ką jis traukia. Jauni žmonės negalvoja, kas jiems bus, todėl visada išbando kažką naujo. Deja, bet metai rodo, kad už visą tai sumokės sveikata“, – sakė Samas.

Saulius pasakojo, kad rūkantys žmonės jo netrikdo, tačiau pasitaikius progai, numetą draugišką patarimą dėl žalingo įpročio. Jis įsitikinęs, kad kiekvienam žmogui visą laiką reikia kažkokio patarimo, o asmeniškas pavyzdys motyvuoja to nedaryti.

„Aš visada pasakau, kad nerūkymas turi teigiamą pusę ir manau, kad ne pamokymai padeda. Juk rūkydamas ir pasakydamas vaikams, kad nerūkysi, tu jų nepriversi, kad to nedarytų.

Galiausiai jie patys pradės rūkyti. Todėl būtinai reikia rodyti jiems pavyzdį, nes tik jis gali realiai ir daug veiksmingiau padėti, nei visi šie pamokslai ir pasakos“, – įsitikinęs laidų vedėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas