S.Burbaitė elegantiškoje „Le Dîner en Blanc“ dalyvaus šeštąkart: „Tai – galimybė nusikelti į magišką erdvę“

„Mano vienas laukiamiausių ir fotogeniškiausių metų renginių, – taip turinio kūrėja, tinklaraštininkė ir didžėjė Simona Burbaitė apibūdino dešimtąjį Vilniuje vyksiantį renginį „Le Dîner en Blanc“ (liet. „Vakarienė baltai“). Simona su draugų kompanija jame dalyvaus šeštąkart. – Sugrįžti vėl ir vėl traukia šventės atmosfera, kuri kiekvieną kartą gniaužia kvapą – baltai apsirengę žmonės, papuošti stalai, vieningumo jausmas, vis kita išskirtinė renginio vieta.“
Simona Burbaitė „Le Dîner en Blanc“
Simona Burbaitė „Le Dîner en Blanc“ / Juliaus Kalinsko, Irmanto Gelūno ir Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Tarptautinis, atviras, demokratiškas, elegantiškas, magiškas arba tiesiog vasaros pabaigą vainikuojantis renginys. Tokiais epitetais ištikimiausi baltosios šventės gerbėjai apdalija šį renginį, šiemet dešimtą jubiliejų švęsiantį ne tik Vilniuje, bet ir 35-ąjį Paryžiuje – ten, kur jis ir prasidėjo nuo saujelės draugų pasisėdėjimo Bulonės miške. Dabar Le Diner en Blanc švenčiama šešiuose kontinentuose, 120 pasaulio miestų keturiasdešimtyje šalių.

Baltoji magija, arba elegantiškas būdas suburti draugus

Rugpjūčio 25-ąją registruoti dešimtosios „Le Dîner en Blanc“ šventės dalyviai, likus valandai iki renginio pradžios sužinos kur vyks elegantiškasis piknikas. O tada visi skubės į ką tik atskleistą „Le Dîner en Blanc“ Vilnius vietą su nešiojamais stalais ir jų puošmenomis, kėdėmis, indais, maistu ir gėrimais, bet svarbiausia – su artimųjų, draugų kompanija ir, žinoma, pakilia nuotaika.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Le Dîner en Blanc“ – Baltosios vakarienės akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Le Dîner en Blanc“ – Baltosios vakarienės akimirka

„Savo rate turime patyrusį renginių organizatorių Mantą Kazlauską, kuris pasirūpina visomis renginio detalėmis, tad mūsų užduotis dažniausiai būna tik atsinešti gerą nuotaiką ir pasimėgauti vakaru, – gero pasiruošimo paslaptį atskleidžia Eglė Litvinaitė, „Humanfirst“ įmonės vadovė ir įkūrėja. Ketvirtąkart „Vakarienėje baltai“ dalyvausiančios jos draugų kompanijos branduolį sudaro apie dešimt žmonių. Jie visi kalendoriuje apsibrėžia renginio datą, ir jų susitikimas garantuotas. – Mums tai – lyg savitas vasaros vainikavimo renginys, taip pat proga pasipuošti ir susirinkti visiems draugams kartu linksmai praleisti vakaro. Juk ne kasdien galime susiburti šventei įvairiose nestandartinėse Vilniaus vietose, o kur dar tas nuostabus jausmas būti apsuptiems daugybės puikiai nusiteikusių ir pasipuošusių vilniečių ir miesto svečių!“

Lietuviškoji „Le Dîner en Blanc“ jau vyko svarbiose sostinės vietose – Gedimino prospekte, Rotušės ir Katedros aikštėse.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Baltoji vakarienė „Le Dîner en Blanc“ Vilniuje
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Baltoji vakarienė „Le Dîner en Blanc“ Vilniuje

Tradicija, kuri lėtina laiką ir stiprina santykius

Nuo pirmojo renginio, kurį 2014 metais Vilniuje surengė dvi prancūziškosios kultūros gerbėjos –komunikacijos specialistė Dovilė Butkienė ir teisininkė Valda Lukošiūtė – iki dešimtojo 2023-iais nutiko sukrečiančių pasaulio įvykių. „Le Dîner en Blanc“ organizatorės suprato, kad jų renginys jau tapo tradiciškas, o tradicija ir yra atsakymas. Ji mums – tarsi priešnuodis pandemijos, karo, nesaugumo prisotintoje aplinkoje.

„Le Diner en Blanc“ spalva – taikos, atvirumo, draugystės ir demokratiškumo derinys – bei jau tradicija daugeliui tapęs draugų susitikimas kuria savitą šios šventės erdvę. Ši bent trumpam išsviedžia mus iš vis greitėjančio kasdienybės sūkurio. „Gausėja restoranų pasiūlos, daugėja maisto užsakymų paslaugų ir technologijų, kurios turėtų mums gyvenimą palengvinti, bet įsuka į dar didesnį tempą. Kartais norisi įdėti širdies ir pačiam, kad vakaras taptų ypatingu, o tada – sustabdyti akimirką“, – sakė baltojo renginio organizatorės.

Asmeninio albumo nuotr./Simona Burbaitė „Le Dîner en Blanc“
Asmeninio albumo nuotr./Simona Burbaitė „Le Dîner en Blanc“

Dėl tokių ypatingų akimirkų tinklaraštininkė S.Burbaitė šiemet į „Le Dîner en Blanc“ šventę sugrįš šeštąkart. „Dažniausiai vakarienėje dalyvaujame su draugų kompanija. Mums ji tapo išskirtinėje erdvėje kokybiškai praleisto laiko su mylimiausiais žmonėmis tradicija. Tai – galimybė kelioms valandoms nusikelti į magišką erdvę, kurioje praleistas laikas bus nepamirštamas, – tikina Simona. – Be to, visame Baltos vakarienės pasiruošimo procese tiek žavesio ir bendrumo su kartu dalyvaujančiais draugais: iki paskutinės minutės nežinai, kur viskas vyks, pats turi atsinešti stalus, kėdes, baltas staltieses, pasirūpinti stalo dekoracijomis, vaišėmis, todėl visi pasiskirto, kas ir už ką yra atsakingas.“

Bendrystę pabrėžia ir „Le Dîner en Blanc“ organizatorės D.Butkienė su V.Lukošiūte, nes renginyje dalyvauja vilniečiai, svečiai iš visos Lietuvos ir užsienio šalių: „Per nepriklausomybės metus ne tik išlaikėme tradicijas ar sukūrėme naujų, bet ir tapome atviresni pasauliui – gyvename, dirbame svetur, keliaujame. Mūsų renginys su metais vis augo, tačiau išliko atviras ir išlaikė didelę erdvę bendrystei. Per penkias šventės valandas draugai ir visiškai nepažįstami žmonės gali susipažinti, vaišintis, bendrauti, mėgautis muzika, šokti.“

Į renginį galime registruoti visus metus, oficialioje Le Diner en Blanc svetainėje https://vilnius.dinerenblanc.com/

„Le Dîner en Blanc“ pirmąkart 1988 metais Paryžiuje savo draugams surengė François Pasquier.

„Le Dîner en Blanc ir Lietuvoje“

Idėja surengti 2014 metais „Le Dîner en Blanc“ Lietuvoje kilo Dovilei Butkienei, kuri daug metų dirbo grožio ir mados srityje. Estetikai neabejinga moteris, išvydusi nuotraukas iš Paryžiuje surengtos baltosios vakarienės, panoro šiuo elegantišku renginiu papuošti ir Vilnių. Subūrusi komandą, jau patį pirmąjį kartą sulaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo ir palaikymo. Per aštuonerius metus šis renginys tapo viena laukiamiausių Vilniaus vasaros švenčių, suburiančių senus draugus, leidžiančių susipažinti naujiems, pasipuošti, pasimėgauti gurmanišku maistu ir užfiksuoti tai kvapą gniaužiančiose nuotraukose.

„Le Dîner en Blanc“ organizaciniame komitete nuo pat renginio Lietuvoje pradžios buvo ir Valda Lukošiūtė. Ši gurmanišką maistą ir estetiką dievinanti moteris po pirmojo apsilankymo Paryžiuje pati sau iškėlė užduotį – per metus išmokti prancūzų kalbą. Taip ir padarė. Po metų Valda jau laisvai kalbėjo prancūziškai ir, gavusi kvietimą prisijungti prie „Le Dîner en Blanc“ organizatorių, mielai sutiko, nes prancūziška kultūra ir tradicijos moteriai buvo labai artimos.

Fotogalerijos:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis