Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Šaltibarščių festivalyje – stebinantis M.Dirsytės performansas: idėja sužavėjo net M.Abramovič

Birželio 1-ąją sostinėje antrą kartą vykstantis Vilniaus šaltibarščių festivalis (angl. „Vilnius Pink Soup Fest“) miestiečius ir miesto svečius džiugino ne tik pramogomis ir įvairiausiais rožiniais patiekalais, bet ir menininkų pasirodymais.
Monikos Dirsytės performansas: „Roots“
Monikos Dirsytės performansas: „Roots“ / Patricija Adamovič / BNS nuotr.

Lietuvoje ir užsienyje žinoma performansų kūrėja Monika Dirsytė paruošė net 6 valandas truksiantį performansą „Rožinė banga“ (angl. „Pink Wave“), kuriame kvietė originaliu ir interaktyviu būdu prisiminti savo šaknis bei tradicijas.

Menininkė pasakoja, kad tilto iš žmonių idėją performansui nešiojosi jau kuris laikas – norėjo visuomenei priminti, kaip svarbu nepamiršti savo šaknų.

„Dažnai atsakymų į savo klausimus ieškome kitur, bastomės po pasaulį, nes atrodo, kad kitose šalyse daug gražiau ir įdomiau – gal tai mūsų kompleksai? Juk dauguma mūsų bulves, duoną ir šaltibarščius mėgsta labiau už prancūziškas austres. Tad tiltas iš daugiau kaip 30 žmonių simbolizuos mūsų, kaip tautos, bendrystę – aš tuo gyvu tiltu ir ridensiuosi, o aktorė Severija Janušauskaitė šalia atliks sutartinę. Man atrodo, jog svarbu nepamiršti, kas yra mūsų protėviai, neprarasti dialogo tarp senosios ir jaunosios kartos, nes tauta be savo šaknų – nieko verta.“

Monikos Dirsytės performansas: „Roots“
Monikos Dirsytės performansas: „Roots“
Monikos Dirsytės performansas: „Roots“
Monikos Dirsytės performansas: „Roots“

M.Dirsytės kūrinys, pasak autorės, yra tarsi ryšio simbolis tarp jaunosios, moderniosios Lietuvos ir tos, kurioje gyveno mūsų močiutės: „Mes tęsiame gražiausias tradicijas. Tai ir šventės, ir pasakos, ir mūsų vaikystės maistas – turbūt nėra lietuvio, neragavusio šaltibarščių. Mano keliavimas tuo gyvuoju tiltu – tai tarsi estafetės perdavimas, „sugedęs telefonas“, kai kiekvienas žmogus gautą informaciją perpasakoja kitam su nežymiomis savo interpretacijomis, tačiau nusakydamas esmę.“

Performanso idėja sužavėjo Mariną Abramovič

Lietuvoje šį pavasarį viešėjusi viena įtakingiausių šiuolaikinio pasaulio menininkių Marina Abramović buvo sužavėta Monikos Dirsytės performanso idėja.

„Nesu linkusi tuo girtis, bet taip, M.Abramović visai netyčia pamatė mano būsimo performanso eskizą, kuris jai labai patiko. Noriu, kad žmonių tiltas būtų kuo ilgesnis ir įspūdingesnis, tad šiuo metu kaip tik ieškau savanorių. Kadangi dėstau Vilniaus dailės akademijoje ir Vilniaus Gedimino technikos universitete, jau surinkau keliolika savo studentų, palaikančių idėją ir pasiryžusių dalyvauti. Likusių ieškosiu per socialinius tinklus – tikiu savo talentu įkvėpti žmones“, – atskleidžia M.Dirsytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius