Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Santykių patarimus instagrame dalijanti Viktorija: „Jų turėtų mokyti mokykloje“

„Apversiu tavo gyvenimą 359 laipsnių kampu, kaip padariau su savuoju“ – tokį užrašą galima išvysti sparčiai populiarėjančioje ir jau ne vieną dešimtį tūkstančių sekėjų turinčioje Viktorijos Malanovos instagramo paskyroje. Perskaičius minėtą mintį, kyla klausimas: kas yra šios kūrėjos „kabliukas“, padėjęs sulaukti žinomumo? Tai – santykių psichologija.
Viktorija Malanova
Viktorija Malanova / Asmeninio albumo nuotr.

Nors vieni mano, kad santykiai – mokslas, kurio reikia mokytis, kiti teigia, kad tai, kokie jie turi būti, yra kiekvieno asmeninis įsivaizdavimas.

Tam Viktorija turi atsakymą: „Santykiai yra dviejų žmonių reikalas, todėl jie patys gali susikurti savo taisykles. Tačiau įprastai daugelio žmonių poreikiai yra panašūs. Jiems svarbu santykiuose jausti, kad juos gerbia, vertina, atsižvelgia į jų nuomonę. Didžioji dalis žmonių nori žinoti, kaip teisingai spręsti konfliktus ir turėti sveikus santykius. O to, žinoma, reikėtų mokytis.“

Pašnekovė įsitikinusi, kad šia tema Lietuvoje kalbama per mažai, o santykių psichologijos pamokos turėtų būti privalomos, nes taip toksiškų santykių, išsiskyrimų ir nelaimingų žmonių skaičius sumažėtų.

„Ar nemanote, kad ne visai teisinga yra tai, jog mokomės fizikos, biologijos ir kitų dalykų, bet nesimokome santykių, kurie trunka mūsų viso gyvenimo metu ir yra visa ko pagrindas?“ – retoriškai klausia mergina. „Mes negimstame žinodami. Svarbu apie tai kalbėti, nes tėvų pavyzdys šeimoje arba pačių susikurtos įžvalgos ne visada yra teisingos.“

Naudinga ir neįsipareigojusiems

Nors Viktorija jau kurį laiką savo instagramo paskyroje aktyviai dalijasi įvairiais santykių ir savęs pažinimo patarimais, ji pasirinko studijuoti teisę. Mergina seniai svajojo išmanyti žmonių teises ir prireikus atstovėti savo bei artimųjų interesus, tačiau santykiais pradėjo domėtis atsitiktinai – per televiziją pamačiusi laidą, kurioje psichologas kalbėjo apie sveikų santykių taisykles.

„Jau vos keli psichologo patarimai man buvo labai naudingi, todėl nusprendžiau ieškotis daugiau paskaitų, mokymų ir kursų, kuriuose būtų kalbama apie santykius“, – pasakoja mergina. „Įprastai vakarais žiūrėdavau serialus ir filmus, tačiau dabar dažniausiai tai – psichologų paskaitos“.

Pasak Viktorijos, įvairios paskaitos internete, jų organizuoti mokymai ir vebinarai bei nuolatinė artimųjų santykių analizė, padėjusi atrasti naujas įžvalgas, ją labai pakeitė. Mergina teigia anksčiau nė nesusimąsčiusi apie teisingą bendravimą ir konfliktų sprendimą su antrąja puse, santykių paįvairinimo būdus ar tai, kaip formuoti abipusę pagarbą, vertinimą ir nuomonės pripažinimą, o svarbiausia – kaip pradėti kurti darnius santykius su pačia savimi.

„Kai sužinojau atsakymus į šiuos ir dar daugiau kitų klausimų, negalėjau nepasidalinti jais ir su kitais. Norėjau, kad ir kitų gyvenimuose įvyktų tiek daug teigiamų permainų“, – sako Viktorija. Tiesa, mergina įvardija dvi, labiausiai paskyroje dominuojančias auditorijos grupes – žmones, kurie yra santykiuose, ir žmones, kurie jų ieško.

Instagramerė teigia nemėgstanti žmonių, kurie apsimetinėja ir elgiasi mandrai, todėl savo sėkmės paslaptimi įvardija paprastumą ir mano, kad auditoriją labiausiai pritraukė pasirinkta tema, nes santykiai – neatsiejama kiekvieno žmogaus gyvenimo dalis. „Net jeigu žmogus šiuo metu neįsipareigojęs, jis visada palaiko tam tikrus santykius su savo šeima, aplinkiniais, o galiausiai – su pačiu savimi“, – komentuoja Viktorija.

Merginos instagramo paskyroje galima rasti patarimų, kuriuos žmogus iš karto gali įtraukti į savo santykius ir artimiausiu metu jau matyti teigiamus pokyčius. Ji taip pat dalijasi praktinėmis užduotimis, pasimatymų idėjomis ir įdomiais klausimais santykių tema, kuriuos partneriai gali užduoti vienas kitam ir pažiūrėti, ar jų atsakymai sutapo.

Savo požiūrį Viktorijos paskyroje gali drąsiai išreikšti ir vaikinai, o tam ji paskyrė rubriką „Vyrai kalba“. Nepaisant seno pasakymo, kad vyrai kilę iš Marso, o moterys – iš Veneros, pašnekovė teigia, kad su jų nuomone ir pozicija nesutikti negali.

„Kaip tik kas kartą pasidžiaugiu, kad kilo mintis daryti tokią rubriką, kur vaikinai atvirai atsako į merginų užduotus klausimus, nes ir pati sau atrandu naujų dalykų, o ir labai įdomu sužinoti, kaip mąsto priešinga lytis“, – apie savo idėją atvirauja pašnekovė.

Kritikos strėlės

Paklausta, ar užsiimdama tokia veikla Viktorija sulaukia aplinkinių neigiamų replikų, ji atsako, kad jau prieš susikurdama paskyrą žinojo – kad ir ką bedarys, kritikuojančių žmonių visuomet bus. „Net jei užsiimsi labdaringa veikla, visada atsiras tokių, kurie klaus, kodėl savo lėšas skiri vieniems, o ne kitiems“, – tikina ji.

Tačiau pašnekovė stebisi, kad neigiamų replikų jei teko išgirsti vos keletą, o dažniausios iš jų susijusios su jaunu merginos amžiumi. „Manęs klausia: „Kaip tu, būdama tokia jauna, gali kalbėti apie santykius, ką tu išvis gali apie tai žinoti?“ Ir taip, patirtis reiškia labai daug, bet metai nėra lygu žinioms“, – atvirauja Viktorija.

„Juk nėra taip, kad visi vyresni žmonės turi pagarbius ir stiprius santykius. Dabar matome labai daug skyrybų, o žmonės vienas kitą gerbti ir rūpintis pradeda vis mažiau. Todėl kur kas svarbiau yra tai, kokių žinių turi žmogus, o ne kiek metų jam yra.“

Tiesa, mergina teigia, kad argumentuotą kritiką ji mėgsta, nes tai leidžia tobulėti, tačiau tuščios replikos jos visiškai neveikia. „Tokios replikos nebent priverčia susimąstyti, kad nejaugi žmogus gyvena tokį neįdomų gyvenimą arba jis yra toks nelaimingas, kad nusprendžia gaišti savo laiką komentarų rašymui?“ – svarsto V.Malanova.

Nežinančių, kaip elgtis – daug

Viktorija pripažįsta, kad savo instagramo veiklai per dieną skiria 4–5 valandas, o nuolatinis idėjų generavimas ir ryšių su sekėjais palaikymas – sunkus darbas. „Santykiai yra tokia tema, kurioje dažnai nebus vienos taisyklės. Vienas niuansas ir situacija gali pakrypti visai kita linkme“, – teigia ji.

Nepaisant sudėtingo veiklos proceso, pašnekovė didžiausia savo motyvacija įvardija sekėjus, su kuriais palaiko artimą ryšį, išklauso istorijų, o jų teigiami žodžiai skatina nesustoti semtis naujų žinių, idėjų ir patarimų. „Didžiausia nauda iš instagramo man yra nuolatinis augimas, savęs tobulinimas ir, žinoma, savęs realizavimas, nes jaučiu, kad tai, ką darau, žmonėms yra vertinga“, – džiaugiasi V.Malanova.

Paklausta, kaip dažnai į merginą kreipiasi santykiuose išgyvenantys krizę ar norintys pasikonsultuoti tam tikrais klausimais, ji atsako, kad prašančių patarimų apstu – jau pokalbio metu į Viktoriją kreipėsi du žmonės, o apskritai jos instagramo paskyroje dar laukia virš 100 neperskaitytų žinučių.

„Įprastai kyla klausimų, kaip teisingai išspręsti susiklosčiusį konfliktą, kaip pakelti savo vertę partnerio akyse. Kaip padaryti taip, kad jis pradėtų tave labiau gerbti ir atsižvelgti į tavo nuomonę. Taip pat džiugu, kai merginos klausia apie meilę sau, moteriškumo puoselėjimą“, – dažniausius klausimus vardija instagramerė.

Viktorija atskleidžia, kad ypač dažnai prireikia palaikymo ir patarimų jau po išsiskyrimo: „Žmonėms labai skaudu ir norisi padaryti taip, kad tas skausmas greičiau praeitų ir pavyktų paleisti žmogų. Smagu, kai gaunu žinučių, kad mano patarimai padėjo atsitiesti po išsiskyrimo, suprasti, kokias klaidas žmonės darė santykiuose ir, svarbiausia, užmotyvavo dirbti ties savimi, tampant dar geresne savęs versija“.

Pasiteiravus, kada santykių išsaugoti gali nebepavykti ir vieninteliu patarimu belieka pasiūlymas judėti toliau, mergina atsako, kad svarbiausias rodiklis – vertybių ir požiūrio į gyvenimą išsiskyrimas. „Tokius dalykus įvardiju kamienu (tai – požiūris į gyvenimą), kuris pas žmones turi sutapti. O šakos (tai – charakteris) reiškia, kad jei iš abiejų pusių yra noro, visada galima pasiekti kompromisą arba, padirbėjus prie savo įpročių, rasti išeitį“, – palygina V.Malanova.

Koks yra meilės sau receptas?

Savo instagramo paskyroje Viktorija motyvuoja sekėjus kalbėdama ir apie dar vieną, svarbiausią meilės rūšį – meilę sau. Dažnam žmogui susitelkti į save ir savo tikruosius poreikius būna sunku, todėl pašnekovė turi meilės sau receptą.

„Aš visada buvau įpratusi pirmiausia rūpintis kitais, o tik vėliau, kai ateis laikas, dėmesį skirti sau. Tačiau vienas dalykas mane privertė tai pakeisti – pasakiau sau, kad manyje yra maža Viktorija, kuria niekas kitas, be manęs, pasirūpinti negali. Tik aš galiu padaryti taip, kad ji jaustųsi laiminga.

Todėl, visų pirma, pradėjau dažniau galvoti apie tai, kaip aš jaučiuosi. Išmokau atstovėti savo asmenines ribas. Tai reiškia, kad jei jauti, jog kažkoks partnerio ar žmogaus elgesys tave skaudina ar yra tau nemalonus, tu turi būtinai jam apie tai pasakyti ir neleisti, kad tai tęstųsi.

Taigi, niekam neleisk savęs skriausti ir naudotis bei imkis atsakomybės už save. Nesitikėk, kad kas nors kitas padarys tave laimingą, ir prisimink, kad pats esi savo gyvenimo kalvis“, – nuoširdžiai pokalbį užbaigia Viktorija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas