Sportas gyvai

Scenos vilkai – apie M.A.M.A reperių skandalą: „Ateik su geresniu produktu ir pasiimsi savo vietą“

Praūžusių M.A.M.A apdovanojimų aidai netyla iki šiol. Vienas labiausiai aptarinėjamų epizodų – jaunųjų atlikėjų pasipiktinimas „G&G Sindikato“ pergale. Visgi patyrę scenos vilkai laikosi vieningos nuomonės – daugiau nei 20 metų gyvuojanti grupė buvo įvertinta ne be reikalo, o „Flying Saucer Gang“, Free Finga ir kiti jaunieji atlikėjai savo kovą dėl vietos po saule pradeda tik dabar.
Vidas Bareikis, Arnoldas Lukošius, „Flying Saucer Gang“, Vilius Tarasovas ir Deivydas Zvonkus
Vidas Bareikis, Arnoldas Lukošius, „Flying Saucer Gang“, Vilius Tarasovas ir Deivydas Zvonkus / 15min ir Ievos Juros nuotr.

Praėjusį penktadienį vykusio renginio pradžioje „Metų hiphopo grupės“ apdovanojimas buvo įteiktas Lietuvos scenos senbuviams „G&G Sindikatui“. Atsiimti apdovanojimo į sceną su kolegomis užlipęs grupės lyderis Gabrielius Liaudanskas-Svaras nesikuklino: „Geriausia repo grupė gavo geriausios repo grupės apdovanojimą.“

Iškart po to scenoje pasirodę taip pat „Metų hiphopo grupės“ kategorijoje nominuotos grupės „Flying Saucer Gang“ lyderis Remigijus Daškevičius nepraleido progos pasisakyti apie ką tik įteiktą apdovanojimą: „Noriu pasakyti – didelė pagarba ir dideli linkėjimai „G&G Sindikatui“. Bet, M.A.M.A apdovanojimai, prašau, užleiskit jau pagaliau vietą naujiems, tiems, kurie to nusipelno. Ačiū, viso gero!“

Jaunosios kartos R&B atlikėjas ir prodiuseris Tomas Narkevičius, geriau žinomas kaip Free Finga, taip pat pasisakė apie M.A.M.A laimėtojus. „Drįstu teigti, kad ne G&G yra metų hiphopas, metų albumas. Kad ne Dynoro remiksas yra metų daina (…) Dalinti seniams apdovanojimus iš mandagumo yra juokinga.“

„Instagram“ nuotr./Free Finga įrašas
„Instagram“ nuotr./Free Finga įrašas

TAIP PAT SKAITYKITE: Jaunimo numylėtinis Free Finga – apie M.A.M.A: „Dalinti seniams apdovanojimus iš mandagumo yra juokinga“

15min paklausė kelių atlikėjų bei M.A.M.A komisijos narių nuomonės – ar jaunieji atlikėjai su tokiais pareiškimais nešoko aukščiau bambos?

M.A.M.A apdovanojimų vedėju šiemet tapęs aktorius, atlikėjas Vidas Bareikis tikino, kad jei turėtų galimybę, titulą už „Metų hiphopo“ grupę skirtų tik „G&G Sindikatui“.

„Man labai patiko jų naujasis albumas „99“. Be to, ir šiais metais, ir prieš tai daugybę metų, grupė stabiliai diktuoja madas. Todėl apdovanojimo jie vienareikšmiškai verčiausi“, – 15min kalbėjo V.Bareikis.

Pasak dainininko, jaunųjų reperių išsišokimas jo nė kiek nenustebino – Vidas prisimena, kad savo karjeros pradžioje buvo lygiai toks pats.

„Labai natūralu, kai taip kalba pradedantys jauni kūrėjai, kurie yra labai ambicingi, kurie tik neseniai puikiai startavo. Aš juos labai sveikinu su jų pradžia. Bet tikri iššūkiai ir tikra kūryba tik prasidės, nes startuoti, ypač Lietuvoje, yra labai lengva. O kas tu esi iš tikrųjų, gali parodyti tik laikas ir tavo kitas etapas. Šiuo atveju „G&G Sindikatas“ jau 20 metų įrodinėja, ko jie yra verti“, – svarstė Vidas.

Visgi, jo nuomone, kaip ir gyvenime, taip ir scenoje – pagarba yra labai svarbus dalykas. O šįkart jaunieji muzikantai sureagavo netinkamai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidas Bareikis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidas Bareikis

„Manau, kad ant ko nors stumti, žeminti, yra nepagarbu. Labiausiai vertinu pagarbą. Net jei tu ir turi, ką pasakyti, reiktų šiek tiek palaukti. Su „Flying Saucer Gang“ ir Free Finga labai susibendravome, ir aš labai tą atpažįstu, nes būdamas 20-ies buvau lygiai toks pats. Bet tik praėjęs kelis etapus supratau, kad tikrieji iššūkiai tik vėliau prasidėjo. Todėl linkiu jiems labai didelės sėkmės.

Jiems, kaip grupei, tai net naudingiau, kad jie negavo apdovanojimų, nes, kiek žinau iš savo patirties, ambicija ir darbingumas tuomet tik išauga. O kai pradžioje viską lengvai gauni, tai gali labai sutrukdyti. Jei jie toliau šaus į viršų, tai reikš, kad tai jiems tik padėjo, O jei sustos – vadinasi, tiek jie ir buvo verti“, – kalbėjo V.Bareikis.

Vienas iš M.A.M.A komisijos narių Arnoldas Lukošius sako balsavęs už „G&G Sindikatą“ – ir tam turi svarių priežasčių. O jaunųjų reperių viešą pareiškimą jis vadina visai neoriginaliu – tokių jam yra tekę girdėti ne vieną ir tai nieko gero tokiems atlikėjams neatnešė. Anaiptol, dauguma jų iš muzikos rinkos išnyko greičiau nei tie, kuriems buvo adresuoti panašūs žodžiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arnoldas Lukošius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arnoldas Lukošius

„Jų mintys yra klaidingos dėl vienos priežasties – niekas niekada iš niekur nepasitraukė, nes niekas nėra nieko užėmęs. Ateik su geresniu produktu ir pasiimsi savo vietą. Apdovanojimai yra bevertis dalykas, tikrasis apdovanojimas yra žiūrovas, klausytojas. Komisijos sprendimas neturi vertės, nes iš tiesų apdovanojimai dažnai įteikiami ne tiems, kurie yra verčiausi, bet taip yra visur – ir „Oskaruose“. Komisija, kad ir kokia ji besistengtų būti didelė ir objektyvi, vis tiek yra šiek tiek subjektyvi. Nevertinu apdovanojimo kaip didelės pergalės, manau, kad tai yra vieta, kurioje jei esi paminėtas, vadinasi, egzistuoji.

Liūdniausia dalis, kad dauguma, kurie yra sakę kažką panašaus į „tegul seniai pasitraukia“, išnyko anksčiau nei tie, kuriems tai buvo taikyta. Kai grojau „Foje“, mums irgi dažnai tai sakydavo. Bet šita mintis neturi prasmės, nes muzika nėra kova, nėra sportas, subjekte nėra priešo ar ko nors, ką reiktų įveikti. Reikia tiesiog atsistoti ir pagroti. Niekas pasitraukti neturi, tiesiog atsistosi ir grosi. Viskas yra žmonių akyse“, – 15min kalbėjo A.Lukošius.

TAIP PAT SKAITYKITE: M.A.M.A karūnavo 2018-ųjų geriausius: triumfavo „G&G Sindikatas“ ir paslaptingasis Dynoro

Už „Flying Saucer Gang“ grupę Arnoldas nebalsavo dėl to, nes jie repuoja ne lietuvių kalba.

„Nemanau, kad lietuvis turi galimybę repuoti angliškai taip, kaip tai surepuos anglas arba originaliai šia kalba kalbantis šalies gyventojas. Repas yra poezijos rūšis, kuri kalba apie realų gyvenimą. Aš nelabai pripažįstu, kad galima repuoti ne savo kalba.

Už „G&G Sindikatą“ balsavau ne dėl to, kad jie yra „seniai“, o dėl to, kad man kitus teko atmesti arba dėl kokybinių subjektų, arba man nepatinkančios tematikos, arba nešamos žinios“, – savo sprendimą dėstė Arnoldas Lukošius.

Kitas M.A.M.A komisijos narys Deivydas Zvonkus nepanoro atskleisti, už kurią grupę balsavo M.A.M.A „Metų hiphopo grupės“ nominacijoje. Ir nors kompozitorius bei atlikėjas sako, kad jam daugiau ar mažiau patiko visi nominantai, jis įsitikinęs, kad laimėjimą lemia ne komisija ar grupės konkurentės, o tik pats atlikėjas.

„Jie patys kalti, kad kol kas užleidžia tą vietą seniams. Jie mano, kad kažkas priklauso nuo kitų, tačiau nuo kitų niekas nepriklauso. Būtent jie gali daryti revoliuciją ir patys nunešti tuos „senius“. Jie turi tai padaryti patys, o ne kas nors laimėjimą atnešti ant lėkštutės“ , – skandalingą reperių pareiškimą įvertino D.Zvonkus.

Ruslano Kondratjevo nuotr./Deivydas Zvonkus
Ruslano Kondratjevo nuotr./Deivydas Zvonkus

M.A.M.A komisijos narys viliasi, kad grupės nariai suvokia, jog vien tik iš paskatos apdovanojimo negaus, todėl turėtų ne reikalauti, o patys jį užsidirbti: „Yra televizijos laidų, kur dainuoja vaikai iki 14 metų. Sutinku, kad tokiuose projektuose reikėtų pagirti ir iš paskatos. Tačiau aš nuoširdžiai tikiuosi, kad šitie jaunieji atlikėjai, nominuoti M.A.M.A, jau yra suaugę žmonės, o nebe vaikai. Norint visur pirmauti, reikia visiems ir patikti, arba kad tavo siaura gerbėjų armija nuneštų kitus.“

Atlikėjas Vilius Tarasovas svarsto, kad toks „Flying Saucer Gang“ grupės nario pareiškimas galbūt tėra patirties trūkumo padarinys: „Jaunas žmogus, gal nepagalvojo ir leptelėjo. Gal viskas tik nepatyrimą ir dabar taip nebesakytų.“

Tačiau jeigu tai buvo pasakyta sąmoningai, V.Tarasovas tokių pasisakymų linkęs nepateisinti.

„Jeigu taip ne tik sako, bet ir galvoja, kad teisingai pasakė, tai kažkoks nonsensas, nes visame pasaulyje „seni“ atlikėjai lipa į sceną ir dainuoja tol, kol nori ir gali, bei tiek metų būdami scenoje spardo jaunimui užpakalius. O kiek jiems metų, kokie jie reperiai, juokas ima ir tiek... Tuo labiau, kad su Remigijumi buvome susitikę ir „Žmonių“ apdovanojimuose, pasidarėme bendrą nuotrauką, tai jeigu iš tiesų toks požiūris į vyresnę kartą, tokie poelgiai labai veidmainiškai atrodo“, – 15min kalbėjo V.Tarasovas.

Asmeninio albumo nuotr./Vilius Tarasovas
Asmeninio albumo nuotr./Vilius Tarasovas

Atlikėjas apgailestauja ir dėl to, kad pastaruoju metu Lietuvos muzikos pasaulyje vyrauja jaunimo kultas.

„Pas mus Lietuvoje yra toks požiūris, kad vis norisi naujienos, nes taip patogu prodiuseriams – padaryti, sukramtyti, užsidirbti pinigą ir viskas. Užsienyje kaip tik vertina tavo įdirbį per daug metų, ką tu padarei, kas tu esi, kokį vardą užsitarnavai. O dabar nori apdovanojimo vien dėl to, kad šviežiena. Tada tegul apdovanojimas taip ir vadinasi – „Jauniausia ir perspektyviausia grupė“ arba paskatos“, – sakė V.Tarasovas.

Tiesa, jis pripažįsta, kad lietuvišku hiphopu beveik nesidomi, nes jis jam neatrodo kokybiškas.

„Lietuviškas hiphopas man kartais juokingas. Aš pasižiūrėjau video, kur tas jaunimėlis varo. Esu kitokio repo mėgėjas, kur atlikėjai daug dirba, turi techniką, o ne tiesiog naudoja keiksmažodžius ir net ne ritmiškai kažką varo“, – kritikos jauniesiems reperiams negailėjo V.Tarasovas.

Vis dėlto, Vilius mano, kad „G&G Sindikatas“ nominaciją laimėjo pelnytai: „Jie buvo matomi, aktyvūs, išleido albumą. O duoti vien dėl to, kad kažkas norėjo, yra nesąmonė.“

„Nors yra kita medalio pusė – jie labai dažnai yra apdovanojami, tad galbūt „G&G Sindikatui“ jau reikėtų atskiros nominacijos“, – juokaudamas pridūrė V.Tarasovas.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Mas924“ kūrėją pribloškė J.Statkevičiaus kaltinimai plagiatu: „Kitąkart už šmeižtą kreipsiuosi į teismą“

TAIP PAT SKAITYKITE: Išrinkite M.A.M.A stiliaus nugalėtojus: kas tapo raudonojo kilimo žvaigžde?

TAIP PAT SKAITYKITE: Incidentas M.A.M.A scenoje: sprogus prožektoriui, greta dainuojančio atlikėjo pažiro šukės

VIDEO: Treningai, gilios iškirptės ir karšti bučiniai ant M.A.M.A raudonojo kilimo

TAIP PAT SKAITYKITE: Po skandalo – Jazzu ašaros ir atvira išpažintis: „Atsiprašau, jei kažkada įskaudinau“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius