Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiandien man – 39. Sulauktas „joks“ amžius ir kitos įdomybės apie gimtadienius

Gimtadienius žmonės šventė jau 3000 metų prieš mūsų erą. Tiesa, tada tai darydavo tik kilmingieji. Rašoma, kad ta proga net kalinius paleisdavo iš kalėjimo, šventė užsitęsdavo kelias paras, visi tarnai privalėdavo nuolat atrodyti laimingi. Kiek vėliau, paplitus krikščionybei, gimtadieniai buvo pasmerkti, nėra ko švęsti šioje liūdesio ir skausmo kupinoje žemėje, ankstyviesiems krikščionims šventė būdavo tada, kai numirdavai. Tik, kiek vėliau, atsiradus registro knygoms, maždaug XII amžiuje, žmonės po truputį pradėjo minėti gimimo dienas.
Skaiva Jasevičiūtė
Skaiva Jasevičiūtė / Asmeninio archyvo nuotr.

Gimtadieninio torto su žvakutėmis tradicija priklauso senovės graikams, būtent jie įvedė šį paprotį savo deivei aukodami pyragaitį su plonomis žvakelėmis.

Kanadoje gimtadienį švenčiančiam žmogui nosis patepama sviestu, kad bėdos ir nelaimės jo nepačiuptų, o Danijoje per gimtadienį šalia namo kabinama vėliava, kad visi žinotų, jog namie – šventė.

Šiandien žvakutes ant torto pūsiu aš. Man šiandien suėjo 39 metai. Būtų visai niekuo neypatingas skaičius, jei ne Saulius Prūsaitis su ta savo daina.

Mano amžius yra joks, ir jei ne ta Prūsaičio daina, būtų visai liūdna.

Savo amžiaus nesigėdiju ir nesureikšminu, nes visą laiką maniau, kad tikrasis žmogaus amžius atsiskleidžia tik su juo pabendravus. Bet kalbant apie 39 – tai keistas amžius. Jei kokioje nors kompanijoje pasakau: „Man tuoj bus 39, aš dar tokia jauna!“, būtinai atsiras kas nors, kas pacaksės liežuviu ir palingavęs galvą paaiškins: „Na, ne tokia tu jau ir jauna.“ Jei sugalvoju pasiguosti: „Man greit 39, sena aš jau“, tikrai atsiras, kas sakys: „Na, tik baik, kokia tu sena, nesena tikrai.“

123RF.com nuotr./Tortas
123RF.com nuotr./Tortas

Taigi, man 39, aš nesu jauna ir nesu sena. Aš jokia. Mano amžius yra joks, ir jei ne ta Prūsaičio daina, būtų visai liūdna.

Juokauju, neliūdna. Aš mėgstu gimtadienius ir juos visada švenčiu, tą darysiu ir šiandien. O ar žinojot tą faktą, kad pasaulyje pati populiariausia gimimo diena yra rugsėjo 16-oji – šią dieną daugiausia pasaulyje žmonių švenčia savo gimtadienius. Nepopuliariausia diena gimti yra sausio 1-oji.

Lietuvoje gimtadienių statistika kiek kitokia. Registrų centro duomenimis, Lietuvoje gyvena daugiausiai žmonių, kurie gimė gegužės 5-ą dieną. Kai tą dieną švęsite savo gimtadienį, tą patį kartu su jumis darys labai daug žmonių.

Jei atsitiktinai surinktumėt 55 žmonių grupę, tikimybė, kad dviejų asmenų gimtadieniai sutaptų, būtų net 99 procentai!

Dar vienas įdomus faktas: pagal tikimybių teoriją, jei atsitiktinai surinktumėt 55 žmonių grupę, tikimybė, kad dviejų asmenų gimtadieniai sutaptų, būtų net 99 procentai!

Ir visgi aš šiandien pagalvojau, kad esu jau labiau sena nei jauna. Nes šiais metais, kai manęs paklausė, ko sau palinkėčiau, aš nepagalvojau apie keliones, vakarėlius ar gražius daiktus.

Aš sau noriu palinkėti, kad visi aplink mane esantys žmonės ir gyvūnai būtų sveiki. Ir šito sau palinkėjus, prigavau save: buvo laikas, kai aš juokdavausi iš žmonių, kurie linkėjo sveikatos — pamanyk, yra juk geresnių dalykų. O dabar taip darau pati.

Vadinasi, man visgi „jau saulelė vakarop“. Nieko, amžius — tai tik skaičiai, svarbiausia, kiek ugnies viduje yra, o man jos taip netrūksta, kad net kartais rūksta. Niekada nebuvau kukli, todėl ir dabar sau sakau: „Su gimtadieniu!“

P. S. Visgi džiaugiuosi, kad gimiau ne Brazilijoje, nes ten gimtadienį švenčiantį žmogų reikia patampyti už ausų tiek kartų, kiek jam suėjo metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas