Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

„Sidabrinės gervės naktys“ sugrįžta: nemokami lietuviško kino seansai – net dvylikoje šalies miestų

Laukiant „Sidabrinės gervės 2024“ apdovanojimų ceremonijos, kelionę po Lietuvą pradeda vasaros kino festivalis „Sidabrinės gervės naktys“. Kino seansai po atviru dangumi šiais metais sveikinsis iš 12 miestų, o jų metu žiūrovams planuojama padovanoti beveik pusšimtį nemokamų lietuviškų filmų peržiūrų. Pirmasis susitikimas įvyks jau gegužės 30 dieną, Lietuvos kultūros sostinės titulą švenčiančiuose Kaišiadoryse.
 „Sidabrinės gervės naktys“
„Sidabrinės gervės naktys“ / Projekto archyvinė nuotr.

Vienas vakaras, keturi lietuviški filmai ir galimybė pabendrauti su juos kūrusiais režisieriais, prodiuseriais ar aktoriais – tokia festivalio „Sidabrinės gervės naktys“ formulė. Visą šiltąjį sezoną kino seansai laukia Kaišiadoryse, Birštone, Plungėje, Vilkijoje, Ežerėlyje, Jonavoje, Klaipėdoje, Karklėje, Šakiuose, Kėdainiuose, Lazdijuose ir Jurbarke. Kiekviename iš šių miestų bus rodomi nacionaliniams apdovanojimams nominuoti ir apdovanojimus pelnę filmai, apimantys ilgametražių, animacinių, trumpametražių bei studento darbų kategorijas.

Šių metų festivalio vedėjos – teatro bei kino scenose ir televizijos ekranuose dažnai pasirodančios Sandra Daukšaitė-Petrulėnė ir Emilija Latėnaitė. Talentingos aktorės neslepia, kad jau laukia susitikimo su žiūrovais.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Sandra Daukšaitė-Petrulėnė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Sandra Daukšaitė-Petrulėnė

„Sidabrinės gervės naktys“ – vienas mieliausių mano širdžiai ir laukiamiausių renginių. Džiaugiuosi turėdama unikalią galimybę keliauti kartu su geriausiais lietuviškais filmais ir pristatyti juos Lietuvos miestų ir miestelių žmonėms. Labai laukiu šios gražios ir prasmingos kelionės“, – teigia Sandra Daukšaitė-Petrulėnė.

Pirmieji kino seansai – Kaišiadoryse ir Birštone

Pirmasis kino seansas vyks Kaišiadoryse gegužės 30 d., Gedimino g. 30, festivalio „Kas čia daros?“ metu.

„Kaišiadorys, kaip 2024 metų Lietuvos kultūros sostinė, didžiuojasi galėdami pristatyti festivalį „Kas čia daros?“. Džiaugiamės, kad miestas šiais metais tapo Lietuvos kultūros sostine ir tikime, kad „Sidabrinės gervės naktys“ taps ryškiu šventės akcentu. Kviečiame visus atrasti Kaišiadorių kultūros gelmes ir kartu švęsti mūsų miesto išskirtinumą“, – ragina Kaišiadorių kultūros centro direktorė Lina Brazionienė.

Vakaro metu žiūrovams bus pristatomi keturi filmai – metų geriausiai animacijai nominuotas „Kanopos ir pačiūžos“ (rež. Ignas Meilūnas), metų geriausiam studento darbui nominuotas „Ja tibia ubju“ (rež. Silvija Kuodytė) trumpametražių filmų kategorijoje besivaržanti juosta „Tušinukas“ (rež. Adas Burkšaitis) bei geriausiu ilgametražiu dokumentiniu kino filmu tapti pretenduojantis „Irklais per Atlantą“ (rež. Aurimas Valujavičius).

Asmeninio archyvo nuotr./Aurimas Valujavičius
Asmeninio archyvo nuotr./Aurimas Valujavičius

Pastarasis filmas – visos Lietuvos akylai ir su jauduliu stebėta filmo režisieriaus ir pagrindinio veikėjo, Aurimo Valujavičiaus 8500 km kelionė per vandenyną irkline valtimi „Lituanica“. Keliautojas neslepia, kad filmo galutinis variantas – džiugina, o jį pristatyti žiūrovams itin malonu.

„Keliauju ir filmuoju jau devynerius metus, todėl manau, kad turiu nuojautą, kaip kiekvienoje kelionėje reikia save pateikti, kokią įrangą naudoti, kaip nusifilmuoti iš nepatogių pozicijų ar kaip įdomiau sudėlioti kadro kompoziciją, kad vaizdai nebutu per monotoniški. Na, o jau išplaukus dariau tai, ką moku geriausiai – imuosi iššūkio ir tai dokumentuoju“, – apie filmo kūrybinį procesą pasakoja keliautojas A.Valujavičius.

„Sidabrinės gervės naktys“ kelionę birželio 7 d. tęs Birštone, kino teatru po atviru dangumi virsiančiame miesto stadione (B. Sruogos g. 18). Čia žiūrovai galės išvysti trumpametražį, metų geriausiu studento darbu tapti pretenduojantį filmą „-15“ (rež. Rinaldas Tomaševičius), metų geriausiam animaciniam filmui nominuotą juostą „Ta, kuri žino“ (rež. Eglė Davidavičė), trumpametražio filmo kategorijoje besivaržančią juostą „Tušinukas“ (rež. Adas Burkšaitis) ir komediją „Milijonieriaus palikimas“ (rež. Tadas Vidmantas).

Renginiai atviri ir nemokami. Renginiuose bus fotografuojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius