Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaiva Jasevičiūtė. Aš save labai myliu, o jūs?

Neslėpsiu, kai prieš daug metų pradėjau dirbti radijuje ir televizijoje – kaip ir dauguma, labai troškau visiems patikti. Man buvo svarbu, kad mane mylėtų ir manim žavėtųsi, todėl pakankamai jautriai reaguodavau į komentarus, kad esu negraži ar neįdomi.
Skaiva Jasevičiūtė
Skaiva Jasevičiūtė / Asmeninio archyvo nuotr.

Bėgant metams atėjo daugiau išminties ir supratimas, kad niekaip neįmanoma patikti visiems – žmonės skirtingi ir jų skoniai skiriasi. Todėl normalu, kad visada atsiras tokių, kuriems tu būsi negraži. Šis suvokimas labai palengvino mano gyvenimą. Manau, gyvenime reikia vadovautis mintimi: „Nebūtina, kad tave visi mylėtų, pakanka, kad myli keli geri žmonės.“ Ir dar manau, kad labai svarbu yra mylėti pačiam save.

Nežinau, ar mano auklėjimas, aplinka ir mane supantys žmonės, ar kiti dalykai suteikė man daug pasitikėjimo savimi, kiek save pamenu – visada sau būdavau graži. Neturėjau bjauriojo ančiuko periodo paauglystėje, nejaučiau nerimo dėl bėgančių metų ar raukšlių. Keistas fenomenas – visada žiūrėdama į veidrodį sau patinku ir tik vėliau, vartydama senas nuotraukas, pastebiu, kad vienu ar kitu laikotarpiu buvau sustorėjusi ar pavargusi. Bet šių dalykų niekada nepastebiu žiūrėdama į veidrodį, kiek į save bežiūrėčiau – aš sau graži. Svarstyklės rodo +5 kg, draugės sako „tu gal mažiau valgyk“ – o aš žiūriu į save ir man viskas patinka. Ir patinka ne tik mano išvaizda, bet ir tai, ką aš darau, tai, kokia esu. „Savimyla“ – pasakysite jūs, gal ir taip, bet, manau, tai daug geriau nei kas kartą pažiūrėjus į veidrodį jausti nepasitenkinimą.

Labai daug psichologų sako, kad niekas nenorės mylėti žmogaus, kuris nemyli pats savęs. Bet dažnai savimi pasitikinčių ir save mylinčių žmonių dauguma nemėgsta. Nemėgsta todėl, kad šalia tokių pasijaučia menkesni. Man labai daug žmonių yra siūlę „nusiimti karūną“, sakę „nėra čia ko džiaugtis savimi“ ir panašius dalykus. Manau, taip žmonės kalba tada, kai nemoka mylėti savęs ir tada negali atsistebėti, kad kitiems tai pavyksta.

Man niekada nebuvo gėda, kad aš myliu save. Manau, tai turėtų daryti kiekvienas.

Man niekada nebuvo gėda, kad aš myliu save. Manau, tai turėtų daryti kiekvienas. Ta meilė sau reiškia ne tik gėrėjimąsi savimi veidrodyje, bet ir santarvę pačiu su savim. Net ir jausdamas meilę sau, esi geresnis žmogus, kuriame mažiau pykčio – nes kam pykti ant kitų, kai esi pats sau fainas? Meilė sau reiškia ir mokėjimą save lepinti, save gerbti, mokėti save suprasti ir įgyvendinti savo troškimus. Save mylintys žmonės rečiau taikstosi su kitų nepagarba, moka pasakyti „ne“, moka nebesiaukoti darydami tai, kas jiems neteikia džiaugsmo.

Žmogus, kuris savęs nemyli, dažnai nemoka priimti komplimentų ir pagalbos iš kitų. Ir atvirkščiai – kol nemokame savęs mylėti, nemokame ir pagarbiai elgtis su kitais, nemokame kitiems suteikti šilumos.

Todėl pasikartosiu: manau, kad meilė sau – labai svarbus dalykas, ir noriu būtent jos palinkėti jums šiais naujais metais. Žiūrėdami į save veidrodyje pagirkite save, atraskite tai, kas jums jumyse patinka. Paklauskite savęs, ką galėtumėt padaryti, kad pasijaustumėte geriau? Ir kai rasite atsakymą – padarykite tai. Nes mylėti save tikrai galima išmokti ir tai nėra labai sunku. O išmokus gyvenimas tikrai pasidaro lengvesnis ir gražesnis. Aš savo karūnos nusiimti nežadu ir linkiu ją užsidėti ir jums – ji tikrai tinka visiems.

Daugiau autorės S.Jasevičiūtės tekstų rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas