Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 17

Skaiva Jasevičiūtė. Gimėte sekmadienį? Reiškia, esate išlepintas

Ar kada nors pagalvojote, kodėl turime septynias savaitės dienas, o ne penkias ar devynias? Tikintys greičiausiai pasakys, kad todėl, jog Dievas šešias dienas kūrė pasaulį, o po to ilsėjosi. Bet septynių dienų savaitė atsirado anksčiau nei Biblija. Septynių dienų savaitę sugalvojo babiloniečiai, iš jų pasisavino romėnai, o po to jau ir visi kiti. Tiesa, prancūzai po Didžiosios revoliucijos bandė įsivesti dešimties dienų savaitę, bet ji neprigijo. Įsivaizduokite, jei būtų prigijus ir dabar visi dirbtume 8 dienas ir turėtume dvi poilsio?
Skaiva Jasevičiūtė
Skaiva Jasevičiūtė / Dainiaus Stankaus nuotr.

Daugumoje kalbų savaitės dienos vadinamos arba planetų, arba dievų garbei. Pas mus viskas paprasčiau, visus pavadinimus mūsų savaitės dienoms sukūrė kalbininkas Jonas Jablonskis, kuris, panašu, labai nesivargino ir viską pririšo prie skaičių. „Bus lengviau įsiminti“, – pagalvojo jis. Tiesą sakant, nežinau ką jis pagalvojo, bet ačiū jam, kad neturime kokių nors keistų žodžių, kaip turime su savo mėnesiais. Kodėl birželis, o ne berželis? Kodėl vasaris žiemą? Nežinau, kaip jūs, o aš turiu mėnesių vardų sugalvotojams kelis klausimus.

Bet grįžkime prie savaitės dienų. Ar žinojote, kad lygiai taip pat, kaip su horoskopais, taip yra tikinčių, kad jūsų gimimo savaitės diena kai ką apie jus pasako? Aš to nebuvau girdėjusi, kol viena pažįstama manęs nepaklausė, kurią savaitės dieną aš gimiau, ir man atsakius šovė: „Taip ir galvojau!”

Viena pažįstama manęs paklausė, kurią savaitės dieną aš gimiau, ir man atsakius šovė: „Taip ir galvojau!”

Man, asmeniškai, atrodo labai kvaila visus pasaulio žmones suskirstyti į septynis charakterio tipus, bet yra kas tuo tikrai tiki. Na tarkim, ta pati mano draugė. Norite sužinoti apie save? Pasitikrinkite, kurią savaitės dieną esate gimę, tai labai paprasta padaryti jūsų telefono kalendoriuje nusistačius savo gimimo metus. Pažiūrėkime, ką savaitės dienų magija sako apie jus:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas