Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 24 /17:52

Šou grupė žiūrovus linksmino juodaodžių kaukėmis: sulaukė kritikos dėl rasizmo

Pirmadienį atlikėjas Vaidotas Baumila pasidalijo vaizdais, kurie tarsi nubloškia į praeitą amžių: pasirodo, Anželikai Skinderytei priklausantį lėlių arba merginų šou grupė „Lunar“ savo užsakovus dažnai linksmino ne tik įvairių personažų, bet ir juodaodžių kaukėmis. Nuskambėjus kritikai juodaodžius pašiepiantys personažai dingo iš soc. medijų, o pati linksmybių organizatorė pateikė pasiaiškinimą, kuriame teigė esanti šokiruota. Į paviešintus vaizdo įrašus sureagavo ir žmogaus teisių ekspertė Jūratė Juškaitė.
Vaidas Baumila, kostiumai
Vaidas Baumila, kostiumai / E.Blaževič ir stop kadrų nuotr.

Pirmasis vadinamuoju „blackface“ naudojimu šou metu pasidalijo atlikėjas Vaidas Baumila. Jis negailėjo kritikos tam, kaip merginų šou grupė „Lunar“ supranta linksmybes.

„Aš paliksiu šitą čia. Tai yra tokia absoliuti gėda ir sąmoningumo nebuvimas, atrodo neįtikėtina. Anželika Skinderyte, tikiu, kad jūs tiesiog nesuvokiate, kas yra rasizmas, kas yra blackface, kas yra n***iukai. Linkiu labai labai stipriai šviestis“, – soc. tinkluose rašė V.Baumila.

„Niekada neskirsčiau žmonių pagal rases“

Netrukus juodaodžius pašiepiantys vaizdo įrašai iš soc. tinklų buvo pašalinti. Vietoje to Anželikos Skinderytės profilyje atsirado toks kreipimasis į visuomenę:

„Norėčiau pakomentuoti ir pasiaiškinti dėl vakarykščio nesusipratimo... Aš prisipažinsiu, esu šokiruota dėl vakarykščių įvykių... Tiesa sakant, net nežinau, nuo ko pradėti bei kaip paaiškinti kitiems, kad tikrai nenorėjau ir nenoriu nieko įžeisti! Net nebuvo tokių minčių! Pradėsiu nuo pradžių. Kas mane pažįsta, žino, koks aš esu žmogus, kaip gyvenime aš bendrauju su žmonėmis ir tarp savo draugų, pažįstamų, kolegų turiu daug įvairių tautybės atstovų.

Vakar aš buvau apkaltinta rasizmu! Žinokit, tiek skaudu... kad net negaliu apibūdinti to, ką jaučiu. Nuo vaikystės svajojau šokti, būdama paauglė norėjau šokti scenoje. Kai ši svajonė išsipildė, mano keliai atvedė mane į švenčių sritį. Pradėjau domėtis, kokios yra šou programos užsienyje ir kokių nėra pas mus Lietuvoje. Mano akys nukrypo į didelių lėlyčių šou pasirodymus.

Tada užsinorėjau ir aš turėti tokią šou programą mūsų šalyje. Bet vien norėti yra per mažai, taigi, teko įdėti daug pastangų, kad galėčiau įsigyti savo pirmąją lėlę, o vėliau įsitvirtinti šioje rinkoje, dirbti ir džiuginti žmonės. Žinokit, aš mėgavausi nuo to, kad žmonės nori matyti mano kolektyvo šou programas per savo šventes ir kad įdėtos pastangos yra įvertintos! Man tai buvo didžiulė laimė!

Po truputį pradėjus šou programoms įsitvirtinti scenoje, ėmiau užsakinėti papildomai lėlyčių iš užsienio ir tarp jų buvo afroamerikiečiai, kurie labai patiko mūsų Lietuvos gyventojams! Aš dirbau, nešiau gerą nuotaiką per užsakovų šventes ir net neturėjau minčių, kad šios lėlytės galėtų kažką įžeisti! Aš norėjau ir noriu, kad mano šou programos būtų linksmos ir suinteresuotų kitus.

Jokiu būdu neturėjau tikslo užgauti kito jausmų! Nei vieno karto niekas nėra pareiškęs priekaištų, kad savo lėlės pavadinau n***iukais. Aš nenorėjau nieko įžeisti, be to, tarp mano pažįstamų yra afroamerikiečių, kurie matė ir žino, kad turiu tokią šou programą, tačiau nė karto nesu gavusi iš jų pastabų šiuo klausimu! Taip, aš pripažįstu, kad dėl savo aplaidumo neatkreipiau dėmesio į tai, kas dabar vyksta pasaulyje ir koks jautrus yra rasizmo klausimas!

Tikrai būčiau pervadinus savo mylimas lėlytės (afroamerikiečius) kitaip. Noriu viešai, nuoširdžiai atsiprašyti visų tų, kurie mane suprato neteisingai. Tu kuriuos įžeidžiau! Kurie vakar man rašė, kad aš nesuprantu kas yra blackface ir kad aš įžeidinėju kitus. Aš tikrai visų atsiprašau! Nieko blogo nenorėjau, tik dirbau mylimą darbą, šokau savo šou programą su mylimomis lėlytėmis!

Šokau tiems, kurie norėjo matyti šou grupę savo šventėje, tiems, kas supranta tokio pobūdžio šou programą ir nieko blogo nemato, kad aš persirenginėju į personažus ir šoku taip, kaip matau savo šou programą. Tad tikrai atsiprašau visų, kuriuos įžeidžiau su tokiu pavadinimu. Mano šou programos nėra vienintelės pasaulyje, bet yra vienintelės Lietuvoje su tokiomis lėlytėmis.

Tikiuosi, kad mane supras visi, kas vakar rašė man nelabai malonias žinutes ir kaltino rasizmu. Man visi žmonės yra ŽMONĖS. Niekada neskirsčiau žmonių pagal rases. Vakarykštė situacija man yra didžiulė pamoka, kad daugiau kreipčiau dėmesį į tai, kas vyksta aplinkui.. O ne būčiau vien savo mintyse, svajonėse apie gražų gyvenimą ir norą turėti linksmą šou programą. Ačiū visiems, kas perskaitė, tikiuosi Jūsų supratingumo.“

Kodėl „blackface“ – netinkama praktika?

15min dėl situacijos kreipėsi ir į Lietuvos žmogaus teisių centro vadovę Jūratę Juškaitę. Ji plačiau pakomentavo, kaip XXI amžiuje turėtų būti traktuojamas vadinamasis „blackface“.

„Kalbant apie „blackface“ naudojimą, reikia suprasti jo ištakas: vergijos gyvavimo laikotarpiu baltaodžiai, daugiausia vyrai, nusipiešdavo savo veidus juodai, taip pašiepdami juodaodžius ir stiprindami neigiamus stereotipus šių žmonių atžvilgiu: vaizduodami juos tinginiais (nors vergų prakaitu buvo persisunkusios pietinių valstijų plantacijos), seksualiniais smurtautojais, neva nevaldančiais savo instinktų, moteris – skirtas patenkinti baltaodžio vyro seksualinėms fantazijoms, kvailesniais už baltaodžius ir kt.

Severinos Venckutės nuotr. /Jūratė Juškaitė
Severinos Venckutės nuotr. /Jūratė Juškaitė

Ilgainiui tokie pasirodymai tapo atskiru žanru, kuris prisidėjo prie vergovės bei žemesnės juodaodžių padėties legitimizavimo. Tad nieko nuostabaus, kad ir šiuolaikinėje Amerikoje bei kitose Vakarų valstybėse „blackface“ naudojimas yra kritikuojamas: nors neretai pasikeitęs forma (atsirado internetas ir socialiniai tinklai), tačiau skleidžiantis tas pačias idėjas“, – komentare argumentavo J.Juškaitė.

Anot Žmogaus teisių centro vadovės, nors JAV istorinį kontekstą galėtume laikyti svetimu, tie patys stereotipai atsikartoja ir šiame paviešintame įraše.

„Infantiliški veidai, imituojamas „blackface“ vyras siejamas su perdėtu seksualiniu apetitu („kol mergina šoka, „n“ flirtuoja kitam miesto gale“), imituojama „blackface“ moteris – egzotiškas seksualinės traukos objektas, skirtas baltaodžių vyrų pasitenkinimui.

Apskritai, tamsesnė žmogaus odos spalva pateikiama kaip juoko ir gero vakarėlio šaltinis. Bandant rasti paralelę ir geriau suprasti, kiek „blackface“ vaizdavimas yra įkrautas tiek istoriškai, tiek emociškai, turbūt arčiausias palyginimas būtų su Lietuvoje vykusiomis tremtimis.

Įsivaizduokime vakarėlį, kuriame šoka, o žmonės juokiasi, iš tremtinių, išvežtų į Sibirą. O atvaizduojamų žmonių kostiumai ir bandymai imituoti remtųsi stereotipais, kuriuos apie išvežtuosius žmones platino sovietinė propaganda. Matyt, ne vienam būtų skaudu ir įžeidu, tad nesunkiai galime suprasti, kodėl „blackface“ taip pat yra netinkama ir menkinanti praktika“, – 15min teigė J.Juškaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas