Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Staiga mirusio šokėjo V.Ignatavičiaus organus paaukojusi žmona: „Vilius būtų to norėjęs“

Praėjusių metų vasarą staigios mirties pakirsto, buvusio „Žuvėdros“ šokėjo Viliaus Ignatavičius žmona Audronė Bastytė-Ignatavičė Kovo 11-osios vakarą sulaukė ypatingos padėkos. Už tai, kad paaukojo vyro organus donorystei, žinomai šokėjai įteiktas „Lietuvos garbės“ „Metų auksinės širdies“ apdovanojimas.
Vilius Ignatavičius ir  Audronė Bastytė-Ignatavičė
Vilius Ignatavičius ir Audronė Bastytė-Ignatavičė / „Mondo“ ir 15min nuotr.

Su Audrone Vilius susipažino šokdamas Klaipėdos sportinių šokių klube „Žuvėdra“. Kartu jie praleido aštuonerius metus – ketverius iš jų santuokoje.

Vilius ne tik šoko, bet ir žaidė futbolą – 2018-ųjų liepos pabaigoje jis, kaip įprastai, ruošėsi varžyboms, tačiau išėjęs į aikštelę po aštuonių minučių joje Vilius sukniubo. Komandos nariai bandė vyrą gaivinti, darė širdies masažą.

Netrukus atvykusi greitoji šokėją išvežė į Klaipėdos ligoninę, kur paaiškėjo, kad Viliui trūko aneurizma ir išsiliejo kraujas į smegenis – vyras paniro į komą.

„Mondo“ nuotr./Vilius Ignatavičius
„Mondo“ nuotr./Vilius Ignatavičius

„Kai aš atvykau į ligoninę, Viliaus dar nebuvo, jį atvežė su greitąja, ten darė daug kardiogramų. Atvežę į reanimaciją nešė jį ant neštuvų. Prisimenu, kad į ligoninę atvyko pažįstamas daktaras, kuris tada net nebudėjo ir man pasakė, kad Viliui išsiliejo į smegenis kraujas. Aš klausiu: „Ką darome?“.

Jis man sako: „Audrone, jam trečios stadijos koma.“ Aš paprašiau, kad mane leistų pas jį, klausiau, ką man daryti, norėjau likti čia, bet gydytojas man pasakė, kad aš nieko nepadėsiu būdama šalia jo“, – vieną skaudžiausių gyvenimo akimirkų TV3 reportaže prisiminė A.Bastytė-Ignatavičė.

Ir nors vyro gyvybę palaikė tik specialūs aparatai, A.Bastytė-Ignatavičė tikėjo, kad jos vyras pabus ir jų šeimyniška idilė sugrįš. Tačiau vienas skambutis sugriovė visas moters viltis.

„Po nakties, aš sulaukiau skambučio šeštą ryto. Paskambino pažįstama daktarė ir sako: „Audra, reikia pakviesti kunigą.“ Reanimacijoje yra tam tikros lankymo valandos, buvau visada šalia, gulėjau apsikabinusi. Einant paskutinėms lankymo valandoms man pasakė: „Brangioji, tau dabar tiesiog reikia padaryti sprendimą dėl to, kas bus“, ir paklausė, ar aš sutikčiau, kad jo organai būtų kam nors padovanoti. Tai nebuvo jokia prievarta, tiesiog žmogiškas, ramus klausimas“, – kalbėjo A.Bastytė-Ignatavičė.

15min/A.Vaišvilienės nuotr./Audronė Bastytė ir Vilius Ignatavičius
15min/A.Vaišvilienės nuotr./Audronė Bastytė ir Vilius Ignatavičius

Kai vyrą ir moterį sieja ypatingas jausmas, toks, koks buvo tarp Audronės ir Viliaus, jie vienas kitam papasakoja visas savo paslaptis ir svajones. Jie dar net nenutuokdami, kas jų laukia ateityje, aptarė, kaip elgtųsi mirties atveju.

„Pirma mintis atėjusi man į galvą, kai pagalvojau apie donorystę, buvo ta, kad Vilius to norėtų. Abu buvome kalbėję apie kūno reikšmę po mirties ir buvome vienos nuomonės, kad reikia jį kremuoti. Aš iš karto puoliau skambinti jo mamai, klausti jos nuomonės.

Ji man tiesiog atsakė, kad manimi labai pasitiki ir leidžia man spręsti. Aš jai paaiškinau ir pasakiau, kad noriu, jog ji atsisveikintų su tokiu sūnumi, kokį matė, o ne su kažkur urnoje gulinčiais pelenais. Aš galiu įsivaizduoti, ką ji tada jautė“, – jautriai kalbėjo moteris.

Vilius, keliaudamas anapilin, padovanojo visus galimus organus: ragenas, plaučius, kepenis, širdį, inkstus, kasą. Tačiau Audronė niekada nesužinos, kam padovanoti Viliaus organai, įstatymas draudžia donorų artimiesiems susipažinti su recipientais.

„Iš jo kūno buvo paimta viskas, kas galėjo išgelbėti kažkam kitam gyvybę. Iš viso paimti aštuoni organai ir išgelbėtos šešios gyvybės“, – sakė A.Bastytė-Ignatavičė.

Sunku įsivaizduoti, ką turėjo jausti Audronė, kai netikėtai prieš savo akis išvydo besileidžiantį sraigtasparnį, kuriuo vėliau, specialiame konteineryje, jos transplantacijos laukiančiai nepažįstamajai, buvo išskraidinta Viliaus širdis.

„Mes tvarkėme reikalus prie morgo ir aš jau žinojau, kad tuo metu jam atlieka operaciją. Ir staiga aš pamačiau nusileidžiant į pievą sraigtasparnį. Mamos sulaikyti negalėjau, ji bėgo link jo. Matėme, kaip išlipa medikai, kaip jie skubomis neša širdį, kaip sraigtasparnis pakyla ir išskrenda“, – TV3 reportaže pasakojo Audronė.

„Aš netikiu, kad galiu sutikti kažką panašaus į jį. Jis buvo labai unikalus. Jis visada išliks mano Viliumi, mano meile“, – apie mylimąjį su ašaromis akyse kalbėjo A.Bastytė-Ignatavičė.

Šio gražaus poelgio neužmiršo visa Lietuva – Kovo 11-ąją A.Bastytei-Ignatavičei ir jos vyro šeimai įteiktas „Lietuvos garbės“ Metų auksinės širdies apdovanojimas.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Lietuvos garbės“ ceremonijoje padėkos sulaukė ir 13-metis vunderkindas, ir senolę išgelbėję jaunuoliai

15min primena, kad buvusi Klaipėdos universiteto sportinių šokių ansamblio „Žuvėdra“ pora Audronė Bastytė-Ignatavičė ir Vilius Ignatavičius susituokė 2014 metų liepą Klaipėdoje, daugiau kaip po 4 metus trukusios draugystės.

„Vilius iš Kauno atvyko mokytis čia. Aš buvau jau trečiame kurse. Vadovė pakvietė jį šokti kolektyve, o aš jau šokau. Taip ir susipažinome. Iš pradžių kaip draugai leidome laisvalaikį, repetavome drauge ir taip viskas išsirutuliojo“, – 15min yra pasakojusi Audronė.

Vilius Ignatavičius kartu su žmona Audrone Bastyte-Ignataviče buvo mieste žinomo šokių centro „Mondo“ vieni iš įkūrėjų ir mokytojų.

Jo kaip šokėjo pasiekimai – 2005 metų Lietuvos 10-ies šokių jaunimo vicečempionas, tarptautinių bei Lietuvos varžybų finalistas, daugkartinis pasaulio ir Europos Lotynų Amerikos šokių ansamblių čempionas.

Apie donorystę neseniai prakalbo ir savo patirtimi pasidalijo televizijos laidų vedėjas Arūnas Valinskas.

Beveik šešerius vaikystės metus jis praleido ligoninėje – turėjo bėdų dėl inkstų. Tai, pasak garsaus televizijos vedėjo, buvo vienas paskatinimų pritarti donorystei.

„Esu ne kartą matęs, kai vakare su savo palatos draugu šneki, o ryte randi jį jau užklotą, nes jis neišgyveno tos nakties. Ir laukdavo ir inkstų persodinimo, ir kraujo perpylimo“, – pasakojo A.Valinskas.

Tiems, kurie nenori po mirties „būti išrinkti dalimis", todėl nepritaria organų donorystei, A.Valinskas siūlo pagalvoti: o kas, jei donoro organo prireiks jūsų vaikams ar anūkams?

Norintys įsigyti donoro kortelę, spauskite ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas