Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su Mino įsiamžinusi moteris persigalvojo dėl nuotraukų: teismas paskelbė sprendimą

Klaipėdos apygardos teisme apeliacine tvarka baigta nagrinėti byla, kurioje į teismą buvo paduotas dainininkas Mindaugas Mickevičius-Mino ir vienas naujienų portalas. Kalėdinėje fotosesijoje su Mino įsiamžinusi moteris persigalvojo ir nebesutiko, kad jos nuotrauka su dainininku būtų publikuojama – teisme ji gynė savo teisę į atvaizdą bei privatų gyvenimą.
Mindaugas Mickevičius-Mino
Mindaugas Mickevičius-Mino / Donato Kondrato nuotr.

Byloje ginčas tarp šalių kilo dėl ieškovės teisės į atvaizdą ir teisės į privatų gyvenimą pažeidimo.

2018-aisiais prieš pat Kalėdas dainininko komanda išplatino pranešimą spaudai. Prie pranešimo buvo pridėtos ir kelios nuotraukos. Jose dainininkas kalėdinėje fotosesijoje įsiamžinęs su mergina.

Pranešimas buvo publikuotas ne viename portale. Po kelerių metų mergina ėmė rašyti redakcijoms ir ėmė prašyti nuotraukas ištrinti.

Dalis ištrynė, tačiau ne visi.

Moteris dėl savo teisės į atvaizdą bei privatų gyvenimą kreipėsi į teismą.

Prašė ištrinti, portalas nesutiko

Atsakovais byloje tapo dainininkas Mino ir naujienų portalas „Lrytas“.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Klaipėdos apygardos teismas
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Klaipėdos apygardos teismas

Ieškovė nurodė, kad kreipėsi į portalą su prašymu pašalinti visas turimas jos nuotraukas, motyvuodama savo teisės būti pamirštai įgyvendinimu, tačiau portalas nurodė, kad jos sutikimas skelbti nuotraukas nereikalingas, kad informacija apie naujo kūrinio sukūrimą ir jo atsiradimo aplinkybes yra tvarkoma žurnalistikos ir meninės saviraiškos tikslais, todėl nėra pagrindo taikyti teisės būti pamirštam principus.

Žemesnės instancijos teismas ieškinį atmetė

Apylinkės teismas ieškovės ieškinį atmetė, nurodęs, kad paskelbta informacija yra teisinga.

Dėl šio sprendimo ieškovė padavė apeliacinį skundą, teigdama, kad ji niekada nesuteikė sutikimo viešinti jos atvaizdą, o atsakovas – buvęs draugas, išplatindamas ginčo nuotraukas, veikė pats ir savavališkai.

Apygardos teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad ieškovės reikalavimai iš dalies pagrįsti, ir jos ieškinį tenkino iš dalies – uždraudė portalui bet kokiu būdu naudoti ir tiesiogiai ar pasitelkiant kitus asmenis viešai, internete ar kitoje viešojoje erdvėje demonstruoti, spausdinti, platinti ieškovės atvaizdus, esančius straipsnyje, ir bet kokius kitus ieškovės atvaizdus, kurie yra susiję su minėtu straipsniu; įpareigojo portalą ne vėliau kaip per tris darbo dienas nuo teismo procesinio sprendimo įsiteisėjimo pašalinti bet kokias ieškovės fotografijas, kitus ieškovės atvaizdus ir jų dalis iš interneto svetainės valdomų socialinių tinklų, žiniasklaidos priemonių, spaudos, interneto erdvės ir kitų įmanomų visuomenei prieinamų erdvių, taip pat įpareigojo sunaikinti bet kokias ieškovės fotografijas, kitus atvaizdus, jų skaitmenines kopijas ir bet kokias kitas turimas jų kopijas, susijusias su publikuotu straipsniu.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Klaipėdos apygardos teismas
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Klaipėdos apygardos teismas

Taip pat atsakovui – buvusiam ieškovės draugui uždrausta bet kokiu būdu naudoti ir tiesiogiai ar pasitelkiant kitus asmenis viešai, internete ar kitoje viešojoje erdvėje demonstruoti, spausdinti, platinti ieškovės atvaizdus, skelbtus portalo straipsnyje.

Kolegija konstatavo, kad byloje kilo teisės į privataus gyvenimo gerbimą (su ja siejamos teisės būti pamirštam internete) ir visuomenės teisės žinoti vertybių santykio klausimas.

Teismas: nuotraukos buvo pakankamai atviros

Naujausioje Europos žmogaus teisių teismo praktikoje dėl teisės būti pamirštam internete pasisakyta, kad teisė būti pamirštam internete siejama su teise į privataus gyvenimo gerbimą, konkrečiau – teise į reputacijos gerbimą, nepriklausomai nuo to, kokiomis priemonėmis to siekiama.

Nors apylinkės teismas nenustatė, kad nuotraukos būtų žeminamo pobūdžio, tačiau teisėjų kolegija, įvertinusi ginčo nuotraukų pobūdį, pripažino, kad ginčo nuotraukos ne tik atspindi ieškovės ir atsakovo šiltus santykius, tačiau yra ir pakankamai atviros ir asmeniškos (intymios), jose matomas ir apnuogintas apeliantės kūnas, todėl tokia informacija laikytina pakankamai jautria, o šie duomenys pripažinti reikšmingais nagrinėjamoje byloje.

Sprendžiant dėl ieškovės, kaip asmens, reikalaujančio teisės būti pamirštam, įgyvendinimo, žinomumo ir jo elgesio po įvykių, nustatyta, kad ieškovės žinomumo laipsnis kildintinas išimtinai iš tuo metu buvusių jos artimų santykių su atsakovu, t. y. iš atsakovo žinomumo.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mindaugas Mickevičius-Mino
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mindaugas Mickevičius-Mino

Pripažino – mergina žinomumo nesiekė

Tačiau, remiantis bylos duomenimis, ieškovės ir atsakovo santykiai nutrūko dar 2019 m., šiuo metu ieškovė nėra viešasis asmuo ir per visą laiką nuo ginčo publikacijos paskelbimo nesiekė tokia tapti, nesiekė žiniasklaidos dėmesio.

Tokie duomenys pripažintini didinančiais ieškovės lūkestį dėl privatumo apsaugos ir turinčiais įtakos apsaugai, kuri gali būti suteikta ieškovės privačiam gyvenimui.

Teisėjų kolegijos vertinimu, tolesnis ginčo nuotraukų su ieškovės atvaizdu prieinamumas internete ir viešinimas sukelia didelių nepatogumų ieškovės reputacijai ir kasdieniam privačiam gyvenimui ir iš esmės kenkia jos naudojimuisi teise į privataus gyvenimo apsaugą.

Teismas padarė išvadą, kad fotosesijos nuotraukų pašalinimu iš esmės nebus pažeista visuomenės teisė gauti informaciją apie lietuvišką muziką, dainos autorių ir kūrinio sukūrimo aplinkybes, kadangi detali tokio pobūdžio informacija yra pateikiama būtent pranešimo spaudai tekstiniame turinyje ir prieiga prie tokios praeities informacijos išliks, taigi visuomenės interesas gauti nurodyto pobūdžio informaciją nebus pažeistas.

Apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo jos paskelbimo dienos, tačiau per 3 mėnesius gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Ieškovė taip pat prisiteisė bylinėjimosi išlaidas: 700 eurų iš Mindaugo Mickevičiaus-Mino ir 1700 iš portalo, paskelbusio nuotraukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito