Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sumušto muzikanto istorija sujaudino visuomenę: darbo jam ieško šimtai žmonių

Rugsėjo pabaiga grupės „Strings of Earth Orchestra“ nariui Mantui Meškeriui buvo pažymėta liūdnu incidentu – vakare einant namo jį užpuolė girti vyrai ir sumušė. Dabar muzikantas yra priverstas bent mėnesiui stabdyti savo veiklas ir ieškotis nuotolinio darbo, nes, kaip paaiškėjo, jam, nors ir sąžiningai mokančiam mokesčius, ligos išmoka atkeliaus tik kitais metais. Į tai ir į jį nustebinusias visuomenės reakcijas M.Meškerys atkreipia dėmesį kalbėdamas su 15min.
Mantas Meškerys
Mantas Meškerys / Asmeninio albumo ir Dominykos Dalmotaitės nuotr.

Mantas apie incidentą 15min portalui pasakoti tikrai nesiveržė – kaip sakė, tokiu būdu žinomumo sau kurtis nenori. Istorija pasidalyti su portalo skaitytojais atlikėjas sutiko tik dėl kelių priežasčių – M.Meškerys sakė norintis padėkoti pagelbėjusiems bėdoje, taip pat – atkreipti dėmesį tiek į įstatyminę spragą dėl išmokų dirbantiems pagal individualią veiklą, tiek į klausimus apie įsijautrinusią visuomenę.

Girti užpuolikai mušė ir draugę

Kaip portalui pasakojo M.Meškerys, rugsėjo 30 dienos vakarą su drauge jiedu paspirtukais grįžinėjo namo iš spektaklio. Visgi kelionė sklandžiai nesibaigė – prie pat muzikanto namų juos sustabdė alkoholį vartojanti kompanija.

„Jie čia sėdėjo ir gėrė. Iš pradžių ta kompanija tik šūkaliojo necenzūrinius žodžius. Mes nesitikėjome, kad išsivystys kažkas rimtesnio, ir toliau važiavome paspirtukais. Tada vienas iš jų atsistojo, vėliau atsistojo kiti ir pradėjo eiti link mūsų. Netrukus prasidėjo konfliktas ir vienas iš jų spyrė mano draugei į krūtinę, mes su ja pradėjome gintis kaip išgalėdami“, – įvykio detales nupasakojo atlikėjas.

Linos Petkutės nuotr./Mantas Meškerys
Linos Petkutės nuotr./Mantas Meškerys

Kaip tyčia pro konflikto vietą pravažiavo automobilis. Anot M.Meškerio, iš jo išlipo vyras ir padėjo gintis nuo girtų užpuolikų.

„Kai baigėme gintis, jis vėl įsėdo į automobilį ir išvažiavo. Nežinau, nei kas jis toks, nei kitos informacijos, bet esu jam dėkingas. Pro šoną su šuniukais praėjo ir fainas jaunimėlis, jie išgirdo šauksmus, atėjo mums padėti ir iškvietė policiją. Policija atvažiavo tikrai greitai – gal per kelias minutes. Tuos vaikinus išvežė – kaip suprantu, jie dėl įžeidimų viešoje vietoje ir girtavimo naktį praleido areštinėje“, – sakė muzikantas.

Tuo metu jiedu su drauge pareiškimo nusprendę nerašyti – mergina rimtų sužeidimų nepatyrė, o pats Mantas esamoje būsenoje į koją neatkreipė per daug dėmesio. Jau kitą dieną atlikėjas grojo koncerte, tačiau vėliau pastebėjo, kad skausmas nedingsta, o pati koja pradėjo mėlynuoti.

„Supratau, kad reikia kreiptis į medikus ir pasitikrinti, kas nutiko. Nuvažiavus pas gydytojus man buvo konstatuotas penktojo pėdikaulio lūžis, kuriam gyti reikės bent penkių savaičių mažiausiai. Taigi, dabar sėdžiu gipse ir bandau rasti kokios nors veiklos, nes reikia išlaikyti namus, šuniukus, katiną, patį save. Kai negali vaikščioti, esi apribotas. Mano pagrindinė veikla buvo koncertai, taip pat kartais dirbau kurjeriu – maistą vežiodavau dviračiu. Šioms veikloms tikrai yra reikalingos kojos“, – teigė M.Meškerys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje - grupė „Strings Of Earth Orchestra“
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje - grupė „Strings Of Earth Orchestra“

Perspėja nežinančius įstatymo

Nemalonia staigmena muzikantui tapo ir žinia, kad ligos išmokų jis negaus iškart. Dirbant pagal individualią veiklą žmogus gali rinktis, ar mokesčius mokėti kas mėnesį, ar vieną sykį per metus. Pasirinkęs pastarąjį variantą Mantas prarado galimybę reikiamų lėšų sulaukti tada, kada jam jų reikia labiausiai.

„Dirbu kaip atlikėjas ir kurjeris. Tai reiškia, kad mano pajamos nėra stabilios, jos priklauso nuo aplinkybių, skirtingai nuo žmonių, kurie dirba su darbo sutartimi ir kiekvieną mėnesį gauna fiksuotą algą.

Savarankiškai dirbančių žmonių atveju kiekvieną mėnesį reikia nertis iš kailio ir ieškoti pajamų šaltinio. Vienas mėnesis galo būti labai geras, kitas – labai blogas. Dėl pandemijos muzikantų veikla buvo šiek tiek atsigavusi, bet tikrai nėra taip, kaip anksčiau. Jeigu nedirbi didelei renginių organizacijai, esi nepriklausomas atlikėjas, vis dar yra sunku surinkti auditoriją taip, kad po koncerto išeitum į pliusą, taigi, uždirbti pinigus yra tikrai nelengva.

Dabar man ir sako: galėjai kiekvieną mėnesį mokėti mokesčius. Bet valstybė man leidžia pasirinkti, kaip mokėsiu mokesčius – galiu mokėti kartą per metus arba kas mėnesį. Pasirodo, kad vienu atveju negausiu ligos išmokos. Taigi, jeigu moku kartą per metus, negaunu tų pačių paslaugų, kurias gaučiau mokėdamas kas mėnesį“, – paaiškino pašnekovas.

Apie nustatytą tvarką M.Meškerys iki šiol teigė nežinojęs, tačiau kartu suprantantis, kad tai jo, kaip piliečio, pareiga. Dėl to muzikantas įspėja kitus, dirbančius pagal individualią veiklą, ir nori iškelti klausimų dėl esamos tvarkos galimo keitimo.

„Man tai atrodo kaip nesąmonė. Tikrai nenoriu kritikuoti dabartinės valdžios, nes tuo gali pasinaudoti politiniai oponentai – nežinau, ar valdžia iš tiesų šiuo atveju daro blogai – galbūt yra kažkokios politinės motyvacijos šiam sprendimui. Būtų smagu, jeigu kas nors tai pakomentuotų“, – sakė atlikėjas.

Strings of Earth Orchestra
Strings of Earth Orchestra

Dėkoja suskubusiems padėti

Apie nesmagią situaciją M.Meškerys nusprendė pranešti feisbuko draugams ir pasiteirauti, ar kas nors jam sutiktų pasiūlyti darbą nuotoliniu būdu. Ilgai netikrinęs socialinių tinklų ryte muzikantas atsibudo kone šokiruotas – jo įrašu pasidalijo daugiau nei 1000 žmonių.

„Mane labai nustebino ir nudžiugino tai, kiek žinučių sulaukiau – tiek jų gyvenime nesu gavęs. Labai norėčiau padėkoti žmonėms, kad jiems rūpi – man tai yra signalas, kad su pasauliu viskas yra gerai. Mums kartais gali atrodyti, kad situacija yra bloga, bet tikrai yra žmonių, kuriems tu rūpi. Visiems, kurie siūlo veiklas, esu labai dėkingas. Dabar turiu įvairių variantų – reikės atsisėsti ir pamąstyti, kam tinkamas esu aš ir kas tinka man“, – šypsojosi atlikėjas.

M.Meškerys taip pat norėjo dėmesį atkreipti į tai, kaip tokie visuomenės veiksmai atrodo šių dienų kontekste, kai konfliktas, įtampa, įsijautrinimas egzistuoja kone ant kiekvieno kampo.

„Visiems atsibodo esama situacija, atsibodo, kad pasaulis nejuda į priekį. Mes galime laukti pagalbos iš ateivių, iš Dievo, bet patys su šiomis problemomis turime susitvarkyti patys. Visi esame vieni ant kitų pikti, bet tai yra nesąmonė, tai mums nieko neduos. Kam naudinga tai, kad vieni ant kitų rėkiame? Nė vienas barnis taip neišsisprendžia“, – sakė jis.

Vis dėlto šis socialinių tinklų vartotojų gestas Mantą privertė patikėti, kad pasaulis ne toks juodas, kaip gali atrodyti iš socialinių tinklų.

„Iš feisbuko komentarų kartais gali pagalvoti, kad pasaulis išprotėjęs, o žmonės – blogi, bet ten pat gali gauti ir kitokių spalvų, pagalbos. Man ši situacija buvo įrodymas, kad žmonės savyje turi gėrį“, – pokalbį užbaigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas