Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaiva Jasevičiūtė: Šunys, katės ir COVID-19. Nekelkite panikos ten, kur jos visai nereikia

Na ką, gyvenam karantine. Daugumai gyvenimas smarkiai pasikeitė. Nerimaujame dėl ateities, bijome dėl savo ir artimųjų sveikatos, skaitome daug informacijos. Tai normalu. Nenormalu yra tai, kad tarp tos informacijos pasitaiko ir tokios, kuri neatitinka tikrovės ir sėja bereikalingą paniką. 
Skaiva Jasevičiūtė
Skaiva Jasevičiūtė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Naujasis virusas, deja, paveikė ne tik žmones, jis paveikė ir mūsų naminius augintinius. Tik paveikė, ne tiesiogiai – žmonės, apsėsti panikos, atsisako savo augintinių. Mano draugai Italijoje ir Ispanijoje skundžiasi, kad šunys ir katės nebetelpa prieglaudose.

Šunys ir katės nebetelpa prieglaudose.

Lenkijoje žmonės šunis meta tiesiai į gatvę ir dažniausiai ne dėl to, kad nebeturi lėšų ir laiko jais pasirūpinti (kas irgi yra siaubingai neatsakinga) o dėl to, kad bijo, jog jų augintiniai jiems atneš virusą. Jau šiandien Lietuvoje buvo keli atvejai, kai žmonės skambino į prieglaudas ar veterinarijos klinikas norėdami migdyti ar palikti savo gyvūnus, nes jie gali pernešti „koroną“.

Mūsų šalyje paniką pasėjo straipsnis, kad šunys ir katės irgi gali sirgti konoravirusu. Gali. Ir dabar prašau visų jūsų paskaityti iki galo.

Šunys ir katės koronavirusu serga jau labai seniai. Tačiau jie serga kita viruso atmaina, ne COVID-19, kuris dabar sukaustė pusę pasaulio. Šunų ir kačių koronavirusas žmonėms nepavojingas, dažniausia jo atmaina pasireiškia augintinių viduriavimu ir užsikrečiama juo ten, kur yra daug gyvūnų – prieglaudose, po didelių šunų ar kačių renginių, veislynuose.

Virusas perduodamas iš gyvūno gyvūnui tiesioginio kontakto arba kontakto su išmatomis metu. Šis virusas nėra baisus, dažniausiai jis lengvai išgydomas ir mums jokio pavojaus nekelia. Šunys juo serga gerokai rečiau nei katės. Šis virusas yra labai lengvai nustatomas veterinarijos klinikoje ir dauguma atvejų lengvai pagydomas. Katėms jis pavojingesnis nei šunims, tačiau esmė paprasta – jis visiškai nesusijęs su COVID-19 ir žmonėms nepersiduoda.

O dabar svarbiausia: Pasaulio sveikatos organizacija praneša, kad GYVŪNAI NESERGA ir NEPLATINA COVID-19 koronaviruso. Šią žinią tvirtina ir Tarptautinė mažųjų gyvūnų veterinarijos asociacija. Atvejų neregistruota. Nekelkit panikos.

Kai pranešiau tai savo socialinio tinklo paskyroje, mane iškart užpylė straipsnio kopijomis iš Kinijos, kur vienam špicui, kurio šeimininkė buvo užsikrėtusi COVID-19 virusu, atlikus testą gavo teigiamą rezultatą.

Mokslininkai ir veterinarijos gydytojai šį atvejį aiškina paprastai – šuo palaižė užsikrėtusios virusu šeimininkės namie kažką ir tas virusas kuriam laikui liko jo gleivinėje. Testas paimtas iš gleivinės – teigiamas. Virusas šuniui nepakenkė, kitiems nepersidavė. Toks atvejis buvo vienintelis. Amerikos didžiausia ir lyderiaujanti veterinarinė laboratorija pranešė, jog testavo tūkstantį šunų ir kačių ir pateikė išvadas, kad jie viruso neperneša ir patys COVID-19 neserga.

Veterinarijos gydytojai rekomenduoja plauti rankas po kontakto su gyvūnais, stengtis neglostyti svetimų šunų. Bet tai visi gydytojai rekomenduoja nuolat, net ir nesant viruso protrūkiui. Todėl nepanikuokit, mylėkit ir neišduokit savo augintinių prisidengę virusu. Iš anksto susitarkite su artimaisiais, kas jais pasirūpins blogiausiu atveju, jei visa šeima bus išvežta į ligoninę.

Ne vienas mokslinis tyrimas teigia, kad žmonės, auginantys gyvūnus, yra atsparesni virusams. Apie šiuos tyrimus tekstą jums pateiksiu jau netrukus.

Įdomus faktas. Reaguodama į visuotinę paniką „Laboklin“ gyvūnų laboratorija Vokietijoje neseniai išleido žinią, kad panikuojantys šeimininkai gali patikrinti savo augintinį nuo COVID-19. Tai galima padaryti ir Lietuvoje veterinarijos klinikose (bent jau didžiosiose). Tokio tyrimo kaina apie 130 eurų. Jei jau labai baisu, galit išsitirti, jei rezultatas bus teigiamas – bus puiki proga tirtis patiems, nes iš kitur nei iš šeimininkų jūsų augintinis viruso parsinešt negali.

Nebent jūs karantino metu rengiate vakarėlį ir visi jūsų svečiai bučiuojasi su jūsų augintiniu. Prisiminkit, dabar bučiuotis ir glostytis su savo augintiniu galit tik jūs patys.

Rengdama šį tekstą aš konsultavausi su veterinarijos gydytojais, ypatingai ačiū už pagalbą mano šunų veterinarijos gydytojai Vaidai Misiūnienei. Aš labai noriu, kad dabartinė mūsų visų situacija kuo mažiau pakenktų mūsų augintiniams, kurie yra visai nekalti. Būkime sveiki. Būkime protingi. Būkime atsakingi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas