Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susipažinkite: „World Class“ barmenai Dominykas Bilčius ir Sean Nguyen

Šiemet pirmą kartą Lietuvoje vykstantis prestižinis barmenų čempionatas „World Class“ įgauna pagreitį. Didžiųjų šalies miestų barmenai intensyviai ruošiasi birželį vyksiantiems Lietuvos bei Baltijos šalių čempionatų finalams, po kurių paaiškės, ar kuris nors pelnys galimybę susirungti su geriausiais pasaulio barmenais „World Class“ finale Meksike.
Dominykas Bilcius
Dominykas Bilcius / Projekto partnerio nuotr.

Kol vyksta pasiruošimo darbai – mes pabandysime susipažinti su visais „World Class“ Lietuvos čempionato dalyviais. Šį kartą – interviu su Vilniuje įsikūrusių „Lokstauk Speakeasy“ barmenu Dominyku Bilčiumi, kurį barų pasaulyje visi žino kaip Faustą, bei Sean Nguyen, savo meistriškumą demonstruojančiu bare „Wall Street Avenue“.

„World Class“ – vienas prestižinių pasaulio barmenų čempionatų. Tačiau kita vertus, ir vienas aršiausių. Kodėl nusprendėte jame dalyvauti?

Dominykas: Koks barmenas gali nenorėti dalyvauti „World Class“ (šypsosi)? Asmeniškai mane paskatino užsispyrimas, noras nuolat tobulėti ir būti pripažintam vienu iš geriausių miksologų Lietuvoje. Noriu būti žinomas ne kaip „miesto pažiba“, bet kaip žmogus, iš tiesų išmanantis savo profesiją, žmogus, kurio darbu galima pasikliauti.

Sean: Pamenu, jog vos pradėjus karjerą mane labiausiai domino tik „flair bartending“ (kai barmenas aptarnauja klientus atlikdamas įvairius triukus, žongliruodamas baro įrankiais, taurėmis – aut. past.), o miksologija man skambėjo kaip pati didžiausia nesąmonė. Bet 2013-aisiais, kai jau buvau tapęs neblogu „flair“ barmenu, pradėjau stebėti „World Class“ čempionato įrašus. Tiesiog, iš smalsumo. Po truputėlį, bėgant metams ir matant vis daugiau pavyzdžių, supratau, jog noriu sumaišyti šiuos du stilius ir savo jėgas bei patirtį – išbandyti „World Class“ čempionate.

Progą pasirodyti pasauliniame „World Class“ finale gauna tik geriausieji. Koks, jūsų manymu, yra geras barmenas?

Dominykas: Visų pirma toks, kuris išmano savo darbą. Žmogus, kuris visada stengiasi praskaidrinti savo svečių nuotaiką šiluma ir spinduliuojama charizma. Tai stipri ir nuotaikinga asmenybė, gerbianti ir mylinti savo barą ir jo svečius. Juk galų gale – barmenas yra baro veidas. Ne mažiau svarbi ir profesionalioji pusė. Geras barmenas, tai miksologas, kuris supranta „nuo a iki ž“ apie baro inventorių, žino gėrimų istorijas. Tai skonio, vaizdo ir kvapo perfekcionistas.

Sean: Geras barmenas, mano manymu, tikrai nėra tik tas, kuris moka suplakti gerą kokteilį ar tobulai žongliruoti. Geras – reiškia visuomet pozityvus, su šypsena, šimtu procentų atiduodantis save svečiams. Visuomet žinai, jog patekai pas gerą barmeną, nes jis aplink save sukuria tokią atmosferą, jog gali jaustis lyg su geriausiu draugu.

Projekto partnerio nuotr./Sean Nguyen
Projekto partnerio nuotr./Sean Nguyen

Beje, o kaip patys atradote barmeno profesiją? Ar seniai jais dirbate?

Dominykas: Šiuo metu man 20 metų, o barmenu dirbu tik kiek daugiau nei 7 mėnesius. Galbūt todėl, kad vis dar spinduliuoju jaunatvišku maksimalizmu ir nusprendžiau dalyvauti „World Class“. Tiesa, barmeno profesiją – pasirinkau sąmoningai. Prieš tai Olandijoje studijavau informacines technologijas, tačiau nesujaučiau savo vietoje. Paskatintas savo mylimos merginos Eglės, dabar darau tai, ką mėgstu ir planuoju tęsti ateityje. Ne tik dirbdamas, bet ir studijuodamas.

Sean: Aš už baro dirbu apie penkerius metus, nuo tada, kai man buvo vos dvidešimt. Beje, mano kelionė iki Lietuvos „World Class“ čempionato buvo ilga, nes kilęs aš – iš Vietnamo (šypsosi). Dar būdamas studentu ieškojausi papildomo darbo ir tokiu būdu atsidūriau bare. Bet visa ši kultūra man pasirodė tokia įdomi ir taip mane įtraukė, jog galiausiai – atsisakiau dirbti pagal savo specialybę.

Pasaulį vis apninka vienos ar kitos mados, tendencijos. Jų yra ir kokteilių kultūroje. Koks, jūsų manymu, bus ateities kokteilis?

Dominykas: „Balance is the Key“. Tai bus kokteilis, kuris puikiai parodys, koks aš esu žmogus, kas man svarbu ir ką galiausiai į savo meniu privalės įtraukti visi pasaulio barai (šypsosi).

Sean: Klasika. „Old Fashioned“ visada buvo ir bus kokteilių kokteilis.

* * *

Tiek Dominykas, tiek Sean, drauge su kitais, beveik trisdešimčia, Lietuvos barmenų tikisi patekti į pasaulinį „World Class“ čempionato finalą, kuris šiemet vyks Meksike. Tam, kad iškovotų galimybę savo meistriškumą parodyti visam pasauliui, barmenai turės įveikti ne tik kitus Lietuvos čempionato dalyvius, tačiau ir kolegas iš kitų dviejų Baltijos šalių.

Lietuvos „World Class“ finalas, kuriame susirungs dešimt kitus atrankinius kriterijus įvykdžiusių barmenų, vyks birželio 14 d. Rygoje. Trys geriausiai pasirodę – įgis teisę gegužės 15 d. susirungti Baltijos šalių finale bei laimėti teisę dalyvauti pasauliniame „World Class“ finale.

„World Class“ čempionatą Lietuvoje organizuoja UAB „Prike Lietuva“ – vieni pagrindinių aukštos kokybės alkoholinių gėrimų platintojų šalyje. 2005 m. įsteigta kompanija, bendradarbiaudama su didžiausiu pasaulyje alkoholinių gėrimų prekinių ženklų valdytoju „Diageo“, oficialiai atstovauja pasaulyje garsius alkoholinių gėrimų prekinius ženklus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?