Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveikatą lemia ir patalpų oro temperatūra

Gyvenamosiose bei darbo patalpose kiekvienas iš mūsų praleidžia didesniąją gyvenimo dalį. Kad žmogus jose jaustųsi maloniai ir sveikai, nemažos įtakos turi ir patalpų mikroklimatas.
Kambarys
Kambarys / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Utenos visuomenės sveikatos centro specialistai įspėja, kad ilgai žmogaus organizmą veikiantis pastatų mikroklimatas neturi sukelti nemalonių pojūčių bei sveikatos sutrikimų. Patalpų mikroklimatą lemia trys pagrindiniai veiksniai – oro temperatūra, oro drėgmė ir oro judėjimas.

Nė vienam nėra malonu, kai atėjus rudens darganoms vėsioje patalpoje šąla nosis ar grumba rankos, o neretai tenka sėdėti ir apsimuturiavus šaliku ar apsivilkus keliais megztiniais. Kai patalpose per daug šilta ar net karšta, tai irgi negerina mūsų savijautos.

Kaip nurodoma „Gyvenamųjų ir viešojo naudojimo pastatų mikroklimato“ higienos normoje, gyvenamųjų patalpų oro temperatūra šildymo sezono metu turėti svyruoti tarp 18–22 ˚C. Patalpoje, kurioje miegama, oro temperatūra gali būti 2–3 laipsniais žemesnė, nes vėsus ir grynas oras leidžia geriau išsimiegoti.

Vėdindami patalpas ne tik pašaliname nemalonius kvapus, dulkes, bet ir mikrobus bei virusus, oras jose tampa švarus ir grynas.

Patalpose, kuriose intensyviai dirbama (pavyzdžiui, virtuvėje) rekomenduojama palaikyti bent 2 laipsniais žemesnę temperatūrą nei kitose gyvenamosiose patalpose, bet ne aukštesnę nei 23 ˚C. Tiems, kurie vadovaujasi posakiu, kad šiluma kaulų nelaužo, norime paprieštarauti – šiltose patalpose mažėja darbingumas, blogėja savijauta, neretai vargina galvos skausmas.

Išsirengusiems į kino sales pravartu žinoti, kad čia oro temperatūra turi siekti 20–22 ˚C, koncertų salėse – 20–22 ˚C (kai žmonės nenusivelka drabužių, gali būti 14 ˚C), plaukymo baseinuose – 26–28 ˚C, sporto salėse – 16–19 ˚C, keleivių stotyse – 17–19 ˚C.

Priešmokyklinio ugdymo grupės vaikų klasėse turi būti 20–22 ˚C, kitose klasėse, mokymo kabinetuose, aktų salėse – 18–19 ˚C, valgyklose – 20–22 ̊C, sporto salėse – 15–17 ˚C, persirengimo kambariuose prie sporto salių – 20–21 ˚C.

Vaikų darželių žaidimų kambariuose bei priėmimo-nusirengimo patalpose rekomenduojama palaikyti 20-23 ˚C , miegamuosiuose – 18-22 ˚C, koridoriuose, laiptinėse – 18–21 ˚C. Kūno kultūros ir muzikos salėse gali būti 18–20 ˚C.

Norint nustatyti tikslią patalpų oro temperatūrą, būtina atlikti fizikinius jos matavimus.

Rekomenduotina santykinė oro drėgmė patalpose turėti sudaryti 30–75 procentus.

Nereikėtų pamiršti bent retkarčiais išvėdinti patalpas. Jas geriau vėdinti intensyviai, bet trumpai, negu po truputį ilgą laiką. Plačiai atidarę langą trumpą laiką patalpas išvėdinsite daug geriau, negu šį laiką laikydami atidarytą orlaidę. Greičiausiai patalpos išsivėdina sudarius skersvėjį.

Vėdindami patalpas ne tik pašaliname nemalonius kvapus, dulkes, bet ir mikrobus bei virusus, oras jose tampa švarus ir grynas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas