Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

T.Augucevičius padėjo ukrainietei atvykti į Lietuvą: „Ji čia galės tęsti gyvenimą“

Televizijos ir radijo laidų vedėjas Timūras Augucevičius (40) jau daugiau nei savaitę akylai stebi tai, kas vyksta Ukrainoje. Vis dėlto sėdėti namie sudėjus rankas jis neketino, todėl nusprendė į Lietuvą atgabenti nuo karo bėgusius ukrainiečius. Ir nors iš pradžių šis planas neišdegė, tačiau Varšuvoje jis sutiko pas lietuvius norinčią vykti Mariną ir jos šeimą.
Timūras Augucevičius su Marina, ukrainiečiai
Timūras Augucevičius su Marina, ukrainiečiai / „Scanpix“ ir asmeninio albumo nuotr.

Timūras 15min pasakojo, kad apie pagalbą ukrainiečiams galvoja jau nuo pat pirmos dienos, kai juos ištiko netikėta tragedija. Jis manė, kad vien tik žiūrėti neužtenka, todėl nusprendė veikti – susirado asmenis, kurie važiavo prie Ukrainos sienos.

„Tiesiog pažįstamas žmogus prieš savaitę inicijavo pirmą konvojų humanitarinės pagalbos į Ukrainą. Ten buvo gal 11 autobusiukų. O aš stebėdamas nusprendžiau, kad turiu laisvą savaitgalį. Todėl vietoj to, kad sėdėčiau ir galvočiau, ką daryti, aš tiesiog dariau.

Aš pasisiūliau antru skambučiu. Pasakiau, kad važiuosiu. Norėjau prisidėti prie tos pagalbos nuvežimo, todėl pagaliau pavyko“, – pasakojo jis.

Iš Lietuvos su kitu lietuviu Timūras išvažiavo penktadienį po pietų. Galiausiai prie Ukrainos pasienio punkto jie buvo šeštadienį ryte, bet iškart nieko nepešė, nes, pasirodo, ne visi žmonės norėjo vykti į Lietuvą.

„Scanpix“/AP nuotr./Į Lenkiją atvyksta karo pabėgėliai iš Ukrainos
„Scanpix“/AP nuotr./Į Lenkiją atvyksta karo pabėgėliai iš Ukrainos

„Mūsų autobusas buvo krovininis, todėl prieš tai turėjome surinkti kelis dalykus, iškrovėme juos ir važiavome link pasienio. Kiti važiavo su keleiviniais autobusais paruoštais žmonėms, o mes turėjome vieną vietą, kuri, mūsų manymu, galėjo tikti kokiai mamai su vaiku.

Bet patekę į Lenkijos teritoriją, supratome, kad žmonės nusiteikę labiau važiuoti į Vokietiją. Buvo paskleista žinia, kad ten autobusai veža nemokamai. Deja, matėsi, kad dalis žmonių buvo ekonominiai migrantai ir naudojosi padėtimi“, – pastebėjo TImūras.

Vis dėlto vyrai rankų nenuleido ir grįždami atgal sulaukė pranešimo, kad Varšuvoje laukia trys moterys – dvi sesės su šuniuku ir teta.

„Mes iškart apsisukome ir nuvažiavome link Varšuvos jų paimti. Trys keleiviniai autobusai, kurie buvo pakeliui, paėmė dvi iš šios trijulės, o mes jauną merginą su šuniuku“, – 15min pasakojo T.Augucevičius.

Asmeninio albumo nuotr./Timūras ir Marina
Asmeninio albumo nuotr./Timūras ir Marina

Mergina laidų vedėjui pasakojo, kad bėgo iš Odesos į Moldovą. Tačiau šioje šalyje dėl ekonominių problemų nenorėjo likti, o ir pinigų daug neturėjo. Todėl su šeima nusprendė patraukti į Lenkiją.

„Jas priėmė labai malonūs žmonės, bet užsibūti nenorėjo, nes būtų neišbuvusios pagal tai, kiek turėjo pinigų. Joms ten būtų trumpalaikis scenarijus. Moterims norėjosi važiuoti kažkur, kur galėtų tęsti gyvenimą. Tada jos per tokį bendrą pažįstamą, kuris Lietuvoje irgi organizuoja pervežimą, susirašė“, – atskleidė jis.

Taip trys ukrainietės ir atsirado Lenkijoje, iš kurios jas pasiėmė lietuvių suorganizuoti autobusai. O dabar, kai pavyko atvežti į Lietuvą, jomis rūpinasi jų draugas.

„Jis joms užsakęs neblogą viešbutį. Matosi, kad žmonės pripratę prie miesto gyvenimo patogumų. Kiek supratau, tai planuoja nesėdėti ir nelaukti, o pačios savimi rūpintis“, – 15min kalbėjo Timūras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas