Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tinklaraštininkei Kamilei Markevičei teko skubiai atlikti operaciją: „Iš skausmo nežinojau, kur dėtis“

Tinklalaidėje „Jeigu žinočiau“, kurioje žinoma mama Sotera Šveikauskaitė veda pokalbius moterims aktualiomis temomis, tinklaraštininkė Kamilė Markevičė nusprendė papasakoti apie ją ištikusią patirtį, kai ji ėmė naudoti kontraceptinę spiralę.
Kamilė Markevičė
Kamilė Markevičė / Asmeninio archyvo nuotr.

K.Markevičė, socialiniame tinkle „Instagram“ geriau žinoma Camile Marcus vardu, tikina, kad buvo patenkinta pasirinkta kontracepcijos priemone, kol naktį prabudo apimta skausmo.

Asmeninio archyvo nuotr./Kamilė Markevičė
Asmeninio archyvo nuotr./Kamilė Markevičė

Spirale buvo patenkinta

Kamilė sprendimą pasirinkti hormoninę spiralę priėmė prieš ketverius metus. Spiralę moteris išnešiojo dvejus metus, kol jai vieną naktį pasireiškė stiprus pilvo skausmas.

„Aš tikrai buvau ta pacientė, kuri buvo labai patenkinta. Man labai patiko, kad sumažėjo mano mėnesinių kraujavimas, kad nebeturėjau jų tokių skausmingų.

Ir kai aš visą naktį, kai viskas prasidėjo, paklaikusiom akim nemiegojau ir nežinojau, kur man iš skausmo dėtis, nė nepagalvojau, kad čia – spiralė“, – apie naktį netikėtai užklupusį skausmą pasakoja Kamilė.

Įtarė apendicitą

Žinoma moteris pirmiausia stipraus pilvo skausmo priežastimi palaikė apendicitą. Kamilei nuvykus į ligoninę, jai tą pačią dieną buvo atlikta operacija.

„Pasijaučiau labai blogai. Skauda pilvą, negera, temperatūra kyla, nežinau, kas darosi. Mane staigiai ligoninėje operavo tą pačią dieną. Budino mane dar ant operacinio stalo, pabudau geros nuotaikos, sakau – apendicitą išoperavote? Man sako – ne, mes tau pūlius traukėme, šalia ar už gimdos, dabar tiksliai neatsimenu“, – patirtį ligoninėje prisimena tinklaraštininkė.

„Tie šalutiniai poveikiai, kurie mane ištiko, yra reti ir itin retai pasitaikantys. Apie tai su gydytoja mes nekalbėjome, apie tai nerašoma informaciniame lapelyje. Jokių kitų dažniausiai pasitaikančių šalutinių poveikių man nebuvo“, – pasakoja K.Markevičė.

Asmeninio archyvo nuotr./Kamilė Markevičė
Asmeninio archyvo nuotr./Kamilė Markevičė

Svarbu gerai susipažinti su galimu šalutiniu poveikiu

Tinklalaidėje „Jeigu žinočiau“ kartu su Kamile dalyvavo gydytoja akušerė-ginekologė, portalo „Nėštukės.lt“ įkūrėja Rūta Liutkevičienė. Gydytoja primena, kad pasirinkus bet kokį kontracepcijos būdą būtina gerai susipažinti su informacija apie jį, įskaitant ir galimus šalutiniais preparato poveikius.

„Pasirinkę vienokį ar kitokį kontracepcijos metodą, mes turime žinoti apie jo šalutinį poveikį ir tuomet apsispręsti , jis mums tinkamas ar ne.

Yra išskirtos skirtingos galimos nepageidaujamos reakcijos, kalbant apie konkrečiai jūsų minimą preparatą. Labai dažnas šalutinis reiškinys, pasireiškiantis daugiau nei 1 iš 10 moterų, yra galvos skausmas. Dėl to, pavyzdžiui, moterims, turinčios diagnozuotą migreną, šie skausmai gali paaštrėti.

Taip pat prie labai dažnų yra pilvo ar dubens skausmas bei kraujavimo pokyčiai, ką tikrai pastebiu. Be to, tikrai dažnesnės yra makšties infekcijos. Tai yra pačios dažniausios nepageidaujamos reakcijos“, – sako gydytoja Rūta.

Asmeninio archyvo nuotr./Kamilė Markevičė
Asmeninio archyvo nuotr./Kamilė Markevičė

Ką svarbu žinoti po spiralės įterpimo

„Procedūrą turi atlikti patyrę asmenys, tam pasiruošę sterilią darbo vietą, negalima procedūros metu daryti stiprių veiksmų. Įvedus spiralę į gimdos ertmę yra labai svarbu iškart po įterpimo dar kartą ultragarsu įvertinti, kaip stovi spiralė. Tai yra labai svarbu.

Įprastai pakartotinam vizitui rekomenduojama atvykti 4-12 savaičių po įterpimo, įvertinti, kaip moteris jaučiasi, ar ji turi skundų ir dar kartą patikrinti, kokia pozicija gimdoje stovi intrauterininės sistemos. Jeigu atsiranda skausmai, kraujavimas, kyla bet kokių klausimų, reikia atvykti anksčiau“ – kontrolės svarbą po spiralės įterpimo pabrėžia gydytoja R. Liutkevičienė.

„Svarbu žinoti, kad net ir turint pačią efektyviausią kontraceptinę priemonę mes turime vykdyti teisingą tarpvietės priežiūrą, vengti didelės partnerių kaitos, naudoti tinkamas intymiai higienai skirtas priemones.

Na ir, beabejo, atsiradus kažkokiems skundams, reikėtų kreiptis į savo gydytoją, kad būtų paimtas makšties išskyrų tepinėlis ir paskirtas reikalingas gydymas“, – primena gydytoja akušerė-ginekologė, portalo „Nėštukės.lt“ įkūrėja Rūta Liutkevičienė.

Skatina moteris domėtis ir kalbėti „tabu“ temomis

Primename, kad tinklalaidė „Jeigu žinočiau“ gimė iš žinomą mamą, tinklaraščio „Babyblog.lt“ įkūrėją Sotera Šveikauskaitę sukrėtusios panašios patirties. Rugpjūčio mėnesį žinoma moteris atsidūrė ligoninėje ir buvo skubiai operuota prasidėjus stipriam gimdos kraujavimui po to, kai jai buvo išimta kontraceptinė spiralė.

Kaip pasakoja Sotera, mintis kurti tinklalaidę ir šviesti moteris temomis, kuriomis vis dar dažnai nepatogu kalbėti, kilo iškart po jai atliktos operacijos.

„Prabudusi supratau, kad jeigu prieš metus būčiau žinojusi, kokių pasekmių sulauksiu panaudojusi spiralę, niekada nebūčiau to dariusi. Tie žodžiai „jeigu būčiau žinojusi“ man susisiejo kaip tinklalaidės pavadinimas.

Pati kaip moteris noriu paliesti temas, kurios daugeliui yra tabu arba apie kurias ne visi linkę atvirauti. Pokalbių metu mes nieko neįžeidinėsime, nebandysime užgauti – mūsų komandos tikslas yra vienintelis: norime, kad žmonės gautų informaciją ir tik tada priimtų vienokius ar kitokius sprendimus“, – apie „Youtube“ kanale „Gyvenimas Šiaurėje“ kuriamą naują tinklalaidę pasakoja S.Šveikauskaitė.

Sotera Šveikauskaitė, Kamilė Markevičė ir Rūta Liutkevičienė apie kontraceptinę spiralę tinklalaidėje „Jeigu žinočiau“:

VIDEO: Sotera, Camile Markus ir gydytoja apie hormoninę spiralę: patirtys ir patarimai | JEIGU ŽINOČIAU #2

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas