Vienas svarbiausių savaitės darbų, laukiančių Vytaro fermoje – mėsos rūkymas. „Pradedame itin atsakingą, bet labai įdomų darbą – mėsos rūkymo procedūrą“, – sakė V.Radzevičius akcentuodamas, kad tai – ne tik kulinarinis, bet ir istorinis procesas, reikalaujantis laiko bei kruopštumo.
Prieš rūkymą laukia ne mažiau svarbi mėsos sūdymo dalis – Vytaras atskleidė šio proceso subtilybes: „Vienam kilogramui mėsos reikia maždaug 50-70 gramų druskos.“
Kantrybė čia – būtina, nes mėsą teko ne tik apie savaitę laikyti, bet ir reguliariai vartyti, kad ji pasisemtų skonio iš prieskonių mišinio. O taip pat žiūrovams buvo atskleistos ir kai kurios įdomios istorinės detalės. Vytaras paminėjo net ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikus: „Iš istorijos žinome, kad tie, kurie turėjo privilegiją prekiauti druska, taip pat galėjo prekiauti ir silke.“
Šis darbas buvo palydėtas ir ryškių paties V.Radzevičiaus emocijų. „Jūs neįsivaizduojate – man jau dabar kaupiasi seilės burnoje“, – sakė jis.
Tačiau gyvenimas kaime – tai ne tik žinios ir procesai, bet ir kasdieniai darbai, kurie tampa savotiškais ritualais, reikalaujančiais nuoseklumo. Visa tai priminė ir senąsias tradicijas bei skatino prisiminti artimųjų įpročius. Štai ir į mėsos rūkyklą Vytaras buvo pasirengęs kiekvieną dieną eiti taip, kaip tą kadaise darydavo jo žmonos Laisvės tėtis.
Dar vienas svarbus etapas – mėsos sukabinimas rūkykloje. Atliekant šį procesą, svarbu, kad mėsos gabalėliai nesiliestų vienas su kitu, taip užtikrinant tolygų rūkymą.
Tiesa, Vytaras buvo užsiėmęs ne tik mėsos paruošimu – jis taip pat nusprendė atnaujinti savo daržą. „Pasitaręs su Laisve, nutariau daugiau žemės išnaudoti įvairioms kultūroms. Tarp pakeltų lysvių, labai sunku šienauti ir pjauti žolę, todėl laisvas erdves nusprendžiau išnaudoti papildomoms lysvėms apačioje“, – paaiškino jis atskleisdamas, kaip svarbu smulkmeniškai suplanuoti kiekvieną fermos kampelį.
Artėjant Kalėdoms, Vytarui nepritrūko ir kūrybos. Kalėdos – ypatingas metas net laukiniams žvėrims, todėl fermos šeimininkas pasidalino savo idėja papuošti eglutę miško gyventojams. „Aplink daug laukinių žvėrių, tad Kalėdų proga reikia papuošti kokį nors spygliuotį“, – sakė jis.
Ypatinga Vytaro eglutė buvo dekoruota žemai sukabintomis morkomis, kad gyvūnai galėtų pasimėgauti šventiniu gardumynu.
„Vytaro ferma“ – šeštadieniais, 10 val. per TV3.