Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Trijų vaikų tėvas Stano rėžė išsiskyrusiems vyrams: „Tie, kurie neišlaiko savo vaikų – gyvuliai“

Ką daryti, kad Lietuvos moterys gimdytų? Klausimas rimtas, mat jei taip toliau, 2050 m. Lietuvoje liks tik apie du milijonus piliečių. Demografai skambina pavojaus varpais – Lietuva gresia išnykimas, nebus nei kam mokesčių sunešti, nei kam tėvynės ginti.
Stanislavas Stavickis-Stano
Stanislavas Stavickis-Stano / Svetlanos Bolnienės nuotr.

„Gimdyti reikia, gana čia išsidirbinėti. Trisdešimtmetės panos vaikšto ir sako, kad nenori vaikų“ – ši Seimo nario Valdo Rakučio frazė sukėlė tikrą audrą. Seimo nariui į atlapus kibo ne viena garsi moteris, klausdama, kodėl jis paminėjo tik moteris, jei vaikai gimsta dviem ir klausia – ar Seimo narys bent nutuokia, kiek moterys turi paaukoti dėl vaikų?

LNK nuotr./Valdas Rakutis
LNK nuotr./Valdas Rakutis

Menininkei Monishai Modestai Butautytei 37 metai ir ji iki šiol neturi vaikų. Ji tikina, kad menas, tapyba ir jos paveikslai jai yra tarsi vaikai. „Aš kasnakt keliuosi po kelis kartus prie savo darbų. Jie yra mano lopšys. Ir aš negalėčiau gyventi taip kaip dabar gyvenu ir kurti meno jei turėčiau vaikų“, – sako tapytoja.

Tinklaraštininkei Samantai Bohemai – 35 metai ir jos planuose nėra nei šeimos, nei vaikų. Ją itin papiktino Seimo nario Valdo Rakučio priekaištai jos amžiaus moterims: „Man labai keista, kad vyras, politikas, ateina man ir sako, kad aš išsidirbinėju, nes nenoriu vaikų. Tai ne mano kaltė, kad Lietuva nyksta, tai politikų kaltė, kad Lietuva nyksta, kad moterys neturi pinigų užauginti vaikus, kad jomis niekas nesirūpina, kad jos turi emigruoti.“ Samantą užaugino jos vieniša mama, tėčio niekada nebuvo ir prie dukros išlaikymo jis neprisidėjo. Todėl Samanta su mama prieš daugelį metų išvyko geresnio gyvenimo ieškoti į Norvegiją.

LNK nuotr./Monisha Modesta Butautytė
LNK nuotr./Monisha Modesta Butautytė

Politikas Valdas Rakutis Samantai atsakė, kad savo išsakytoje frazėje jis turėjo mintyje darnias poras ir šeimas, kurios turi visas galimybes, normalius atlyginimus, namus, darbus ir vis tiek nenori susilaukti vaikų. „Manau, tai yra reklamos įtaka, nes dabar tiesiog nemadinga didelės šeimos. Pažiūrėkite, ką matome per televizorių! Visur rodomi du amžinai jauni, su šuniuku keliaujantys. O kur vaikai? Rodykime daugiavaikes šeimas, kur tėtis, mama ir bent trys vaikai!“ – LNK laidoje „Bučiuoju. Rūta“ aiškino Seimo narys.

LNK nuotr./Samanta Bohema
LNK nuotr./Samanta Bohema

Keturių vaikų mama, visuomenininkė Birutė Jakučionytė nors ir gali vadintis daugiavaike mama, sako puikiai suprantanti, kodėl dabartinės trisdešimtmetės neskuba gimdyti vaikų. Ji pati sako kadaise gerai uždirbusi ir galėjusi išlaikyti savo vaikus, tačiau kai prasidėjo 2008 metų krizė, valdžia gerokai pakėlė mokesčius, todėl Birutė sako, kad pajamos krito kone dvigubai. Todėl keturių vaikų mama jautėsi priversta emigruoti į Angliją.

LNK nuotr./Laidos „Bučiuoju. Rūta“ akimirka
LNK nuotr./Laidos „Bučiuoju. Rūta“ akimirka

„Jūs nė neįsivaizduojate, ką reiškia išlaikyti keturis vaikus. Aš esu vieniša mama, o vyras prie vaikų išlaikymo prisidėjo minimaliai. Paskaičiuokim, išmaitinti keturis vaikus, apmokėti mano ir keturių vaikų telefono sąskaitas, nupirkti kiekvienam ir keturių vaikų batus mokyklai, futbolui, krepšiniui, vasarai, žiemai ir t.t. Iš kur aš turiu privirinti tiek pinigų?“ – piktinosi Birutė. Ji sako ne kartą girdėjusi frazę kam tiek vaikų prisigimdė, tačiau tuomet, kai gimdė, skaičiavo, kad juos išlaikyti galės ir tikina nė negalėjusi numanyti, kad politikai staiga pakels mokesčius.

LNK nuotr./Erika Purauskytė
LNK nuotr./Erika Purauskytė

Kita žinoma dviejų vaikų mama Erika Purauskytė sako, kad jai vaikai didžiausia laimė, tačiau atmetus visas emocijas ji tikina, kad moteris tampa pažeidžiama sulig ta akimirka, kai sužino, jog laukiasi. „Tuo metu, kai ji pastoja, išeina į motinystės atostogas, jos pajamos mažėja, o tai reiškia ir jos pensija ateityje mažėja. Moterys nuspręsdamos susilaukti vaiko tarsi sau pasirašo nuosprendį“, – sako Erika. Ji pasidomėjo ir oficialia statistika. Lietuvoje kas antra pora skiriasi, tai reiškia, kad kone pusė mamų tampa vienišos. Kas penktas vaikas negauna tėvo išlaikymo. „Moterys tarsi dalyvauja loterijoje. Nors turbūt dauguma tekėdamos tikisi amžinos meilės, tačiau pusei gresia skyrybos. O po to, ar buvęs sutuoktinis prisidės prie vaikų išlaikymo, jau jo nuotaikos valioje. Norės – mokės, nenorės – nemokės. Ir nieko tu jam nepadarysi“, – vienišas mamas užstojo Erika Purauskytė.

Dainininkas Stano prieš metus išsiskyrė su savo trijų vaikų mama, tačiau su buvusiąja taikiai pasidalijo vaikų globą ir sako, kad prisideda prie vaikų išlaikymo: „Manau, tas, kas stipriau finansiškai stovi, tas ir turi mokėti daugiau. Mūsų atveju aš esu finansiškai stipresnis, bet gal ateityje kažkas pasikeis. Tie vyrai, kurie neišlaiko ir neaugina savo vaikų yra gyvuliai. Bet ne visi tokie, mano aplinkoje net ir išsiskyrę tėčiai rūpinasi savo vaikais“, – sakė Stano.

LNK nuotr./Stanislavas Stavickis-Stano
LNK nuotr./Stanislavas Stavickis-Stano

Vaikų neturinčios ir neplanuojančios Monisha Modesta Butautytė ir Samanta Bohema taip pat rėš savo nuomonę apie Lietuvos vyrus. Anot jų, net jei norėtų, neturėtų nuo ko vaikus gimdyti ir su kuo juos auginti. „Raskit man tokį vyrą, kuris sakytų, darykim vaikus, auginsim juos kartu, viskuo rūpinsimės per pusę. Realybėje sutinki kokių 35 metų vyrą arba labiau berną ir jis sako kaip smagu su tavim pabūti, gerai praleidome laiką, viso gero. Ko jūs kaltinat tas moteris, kad jos vaikų negimdo? Kaltinkit vyrus, kad jei tų vaikų nenori“, – piktinosi moterys.

„Bučiuoju. Rūta“ – ketvirtadieniais, 20 val., per LNK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius