Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Mikaičio palaikymas Ukrainai – depozito forma: eurais pavers virš 3 tūkst. butelių

„Pravalturo“ direktoriaus Vytauto Mikaičio balkonas ne vieną galėjo nustebinti – jis jau kurį laiką buvo perpildytas įvairiausių buteliukų. Nors šį depozitą vyras laikė juodai dienai, tačiau nusprendė atsikratyti greičiau, o surinktą sumą atiduoti nuo karo kenčiantiems ukrainiečiams. Vytautas sako, kad kol kas prie iniciatyvos nesijungia daug žmonių, bet jis tikisi, jog greitu metu situacija pasikeis ir pavyks paramai tokiu būdu surinkti didžiules sumas pinigų.
Vytautas Mikaitis
Vytautas Mikaitis / Asmeninio albumo nuotr.

Balkone kauptas „turtas“ atsirado ne per savaitę ir ne per mėnesį, o net per dvejus metus. Vytautas prisimena, kad pirmieji buteliai pradėjo rinktis nuo 2020 m. kovo, kai šis grįžo iš atostogų Havajuose. Ir juokauja, kad galbūt jis tiesiog „nemylėjo“ to balkono.

„Todėl galvojau, kad jis bus geriausia vieta buteliukams. Iš pradžių jie gražiai buvo dedami, o dabar, žinote, atsigeri ir meti kaip į automobilio galą. Viskas labai panašiai. Atidarau balkoną ir šveičiu ten“, – juokiasi V.Mikaitis.

Pasiteiravus, kiek iš viso balkone prisikaupė buteliukų, Vytautas suskaičiuoja apie 3 tūkst. Nors kol kas surinko tik vieną maišą su 30 vienetų, bet apytiksliai įsivaizduoja, kad turėtų būti dar apie 100 maišų.

„Didžiausia dalis yra vandens. Kažkiek sidro, bet šiaip daugiausia vanduo. Taip pat buvo anksčiau mėgtas „Tarchunas“, kurio jau reikės atsisakyti. Iš „Pravalturo“ festivalio butelių nesusirinkdavo, nes iškart juos priduodavome. Čia grynai tai, ką namuose išgerdavome“, – 15min komentavo V.Mikaitis.

Į taromatą vežti buteliukų Vytautas kol kas neskuba. Mano, kad jo iniciatyva turėtų pasiekti didesnę žmonių auditoriją, nes šiomis dienomis bene kiekvienas renkame depozitą.

Asmeninio albumo nuotr./Vytauto Mikaičio depozitas jo balkone
Asmeninio albumo nuotr./Vytauto Mikaičio depozitas jo balkone

„Būtų nesudėtinga viską suorganizuoti. Galbūt kai kurie jau matė, kai kurie dar ne. Tai būtų labai paprasta ir paliestų praktiškai visus Lietuvos žmones. Ir nebūtų taip skausminga, nes nereikėtų papildomai mokėti. Kai rūbus nešė, niekam neskaudėjo, todėl su buteliais – taip pat“, – mano pašnekovas.

V.Mikaitis susisiekė ir su „Grąžinti verta“ iniciatyvos atstovais, kurie, anot jo, galėtų daug greičiau suorganizuoti darbą ir tiesioginius pavedimus. Negana to, Vytautui į pagalbą pasisiūlė draugas, kuris suorganizavo ir nedidelį autobusą išvežti jo depozitui.

„Tiesiog ieškau tinkamiausios progos, nes iš nuotraukos tas vaizdas namuose turėtų būti įspūdingas. Norėjau, kad tai paliktų šiokią tokią nuostabą. Aišku, turėjau dar kitą variantą, bet šis pasirodė aktualesnis.

Tai labai paprastas, elementarus ir nieko nekainuojantis dalykas. Tokių butelių žmonės namuose turi bent kelis. Tikrai gali drąsiai kokį milijoną surinkti, bet reikėtų, kad tokia žinia pasiektų daugiau žmonių“, – 15min sakė Vytautas.

Beje, tai nėra vienintelė pagalba, kurią V.Mikaitis suteikė Ukrainai. Su savo draugu Aurimu Jasilioniu vyras padėjo jo kolegei ukrainietei saugiai lėktuvu atskristi į Lietuvą.

Valdo Kopūsto nuotr./Paramos Ukrainai konvojus
Valdo Kopūsto nuotr./Paramos Ukrainai konvojus

„Jis dirbo Ukrainos „Chmelnytskyi“ krepšinio komandos vyr. treneriu, o ji buvo jo asistentė. Aurimas grįžo kelios dienos prieš karą. Jie visą laiką bendravo, todėl jai bėgant iš šalies jis jai pasiūlė atvykti į Lietuvą. Ji klausė, ką daryti su bilietais, tai mes nupirkome bilietus. Atskrido į Lietuvą ir kol kas dabar pas jo sesę gyvena. Toks prisidėjimas“, – 15min pasakojo Vytautas.

Kalbėdamas apie dabartinę situaciją, V.Mikaitis neslėpė kelias dienas sekęs naujienas ir jautęs nuolatinį apmaudą dėl to, kas vyksta Ukrainoje. Šiuos įvykius jis apibūdina keliais žodžiais: „Didžiulė nelaimė paprastiems žmonėms.“

„Nesmagu ir dėl paties fakto, kad kažkas kenčia. Ir toje pačioje Rusijoje greičiausiai daugelis šiandien nebeturi pinigų. Draugų, kurie gyvena Maskvoje, klausiau, kokia situacija, kas bus, jei lieps kariauti, tai jis man atsakė kaip Gyvačių salos pasieniečiai. Tiesiog apmaudu, kad tai vyksta“, – sakė V.Mikaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas