V.Skaisgirė pasakoja pastaruosius kelerius metus Kalėdas vis pasitinkanti sodyboje, kur švenčianti ne tik su vyru Rolandu bei mažuoju sūneliu Atu, bet ir kitais artimaisiais.
„Atvažiuoja Rolando brolis su šeima, ir jo tėvai atvažiuodavo, kada dar buvo gyvi. O mano tėvai pratę per Kūčias būti savo namuose, nors kartą ir bandėme „suvesti“ visus į krūvą. Visgi jiems patogiau vakarienę valgyti namuose – į sodybą atvažiuoja jau per Kalėdas“, – Žmonės.lt pasakojo Vaida.
Ypatingų šventinių tradicijų V.Skaisgirė tikina neturinti – tai tas įprastas: 12 patiekalų, kurių vienas – agnuonpienis, nepamišta paplotėlių.
„Ant stalo visko būna, laikomės visų tradicijų. Tai su Rolando brolio žmona pasiskirstome, kuri ką gamins. Ji dažniau atsakinga už tradicinius patiekalus, o aš bandau kažką įdomesnio, naujesnio pateikti. Taip ir surenkame tuos 12 patiekalų, būna gausus stalas“, – šypsosi.
Be to, Skaisgirių šeimynai gruodžio 24-oji – dviguba šventė: „Per Kūčias taip pat švenčiame ir Rolando brolio gimtadienį. Taigi šventė pas mus dviguba – pirma apie Kūčias, o po to jau ir Kęsto gimtadienio minėjimas.“
O ar imasi per Kūčias ši šeimyna burtis? „Turiu dvi seseris, taigi anksčiau tokie burtai mums buvo pati maloniausia, smagiausia Kūčių dalis. Laukdavome, kada pavalgysime, kad galėtume burtis... O dabar tai nebe taip aktualu. Juolab, kai turiu mažą vaiką. Tai jam norisi pasakoti apie stebuklus, kartu laukti Kalėdų Senelio. Vieni dalykai keičia kitus. Gal tai Atukas netrukus ims burtis“, – svarsto V.Skaisgirė.
Po sočios Kūčių vakarienės žinoma moteris diktuoja Žmonės.lt skaitytojams mėgstamo deserto – Kalėdų stalą šauniai papuošiančio spanguolių pyrago – receptą.
Jums reikės:
- 2 stiklinės šaldytų spanguolių
- 50 ml grietinės
- 3 kiaušiniai
- 180 g sviesto
- 1 stiklinė cukrais
- 1 stiklinė miltų
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- Keli šaukštai cukraus pudros
Kaip gaminti:
Viename dubenyje sumaišyti miltus, druską ir kepimo miltelius, kitame elektriniu plaktuvu išsukti sviestą su cukrumu (3/4 stiklinės), tada įmušti kiaušinius, įdėti grietinę ir viską gerai sumaišyti. Po truputį maišant berti miltus. Sumaišyti tirštą tešlą. Spanguoles sumaišyti su ¼ stiklinės cukraus ir dviems šaukštais miltų. Tešlą sukrėsti į sviestu išteptą kepimo skardą, ant viršaus užpilti spanguoles.
Pyragą pašauti į 200 C įkaitintą orkaitę, kepti 30 minučių. Tada, kad nepradėtų skrusti uogos, pyragą uždengti folija ir kepti dar 30 minučių. Iškeptą pyragą gausiai apibarstyti cukraus pudra. Skanaus!