Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Varėnoje suspindo ne tik pagrindinė žaliaskarė: įžiebta visa eglučių alėja

Varėnoje artėjant prasmingiausioms metų šventėms didelius ir mažus varėniškius bei miesto svečius sukvietė ir tikrą kalėdinę dvasią paskleidė smagūs prieškalėdiniai renginiai. 
Varėnos Kalėdų eglė ir eglučių alėja
Varėnos Kalėdų eglė ir eglučių alėja / Rūtos Averkienės nuotr.

Nuo pat ryto iki vėlaus vakaro šviesiose Varėnos kultūros centro kino ir parodų salės patalpose šurmuliavo spalvinga ir gausi Varėnos krašto tautodailininkų ir amatininkų darbų paroda – pardavimas „Vai, atvažiuoja šventa Kalėda“. Vakarop miesto centre prie Varėnos rajono savivaldybės įžiebta Kalėdų eglutė ir iškilmingai atidaryta keturiasdešimt trijų šventinių eglučių, kurias papuošė rajono įstaigos ir organizacijos, alėja.

Kalėdinė mugė nuo pat ryt akį džiugino mielais dzūkiškais dirbiniais, įvairiausiais skanėstais. Šiemetė mugė – jau dešimtoji, ir kasmet ji vis gausesnė ir spalvingesnė, lyg didelę draugišką šeimą suburianti Varėnos krašto kūrėjus. Mugę prasmingomis adventinėmis dainomis pradėjo Nedzingės folkloro ansamblio dainininkės, vadovaujamos Nijolės Maceikienės.

Šventės akimirkos – galerijoje:

Parodos–pardavimo atidarymo metu visus dalyvius ir susirinkusius su artėjančiomis gražiausiomis metų šventėmis tradiciškai dzūkiškai pasveikinęs Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta džiaugėsi gražiu reginiu ir kalėdine nuotaika, kurią mugėje spinduliavo Varėnos krašto meistrai. „Džiaugiuosi Jumis, mūsų auksarankiai – mezgėjai, drožėjai, pynėjai, lipdytojai, sūrių gamintojai ir kiti kūrėjai. Dėkoju, kad turite tiek daug entuziazmo, ugnelės gaminti ir savo gaminiais dalintis su kitais. Ši mugė – gera proga ir Jums visiems pabendrauti ir pajusti tą šventinę dvasią. Linkiu visiems geros nuotaikos ir gerų pirkinių, kūrybinės sėkmės ir gražių artėjančių švenčių!“, – linkėjo meras.

Mugę organizavo Varėnos kultūros centro ir Varėnos švietimo centro Turizmo ir verslo informacijos skyriaus darbuotojai. Varėnos kultūros centro vyr. specialistė kinui ir parodoms Lena Sinkevičienė pasidžiaugė, kad kiekvienais metais mugė darosi vis spalvingesnė ir joje visi kūrėjai atrodo kaip viena didelė ir darni dzūkų šeima.

Šventės akimirka
Šventės akimirka

Visiems mugės dalyviams buvo įteiktos padėkos, ypatingai padėkota visus dešimt metų mugėse dalyvaujantiems kūrėjams: medžio drožėjui Algirdui Juškevičiui ir jo vadovaujamai dailės studijai „Kadagys“, verbų ir sausų puokščių rišėjai Eugenijai Bakšienei, keramikos meistrui Artūrui Survilai, Varėnos socialinių paslaugų centro Senjorų dienos užimtumo grupei, Varėnos socialinių paslaugų centro Neįgalių jaunuolių dienos užimtumo grupei, kalviui Stasiui Truncei, paveikslus tapančiai ir rankdarbius gaminančiai Irenai Žukauskienei, rankdarbius gaminančiai Ritai Zlatkutei, bitininkui Petrui Parafinavičiui, riešinių mezgėjai Zojai Gavėnienei, papuošalus gaminančiai Justinai Skamarakienei.

Keturiasdešimt ir kasmet dalyvaujančių, ir pirmą kartą šioje mugėje savo darbais prekiavusių tautodailininkų bei amatininkų, ir mugėje apsilankiusieji buvo patenkinti. Juk didžiosios metų šventės jau čia pat. O maloniai nustebinti, pradžiuginti, sušildyti savo ir artimųjų Kalėdas norisi mielomis dovanomis. Tokių čia tądien tikrai netrūko. Pakalbinti Varėnos krašto meistrai sakė esantys dėkingi už suteiktą galimybę kasmet prieš didžiąsias metų šventes visiems kūrėjams ne tik parduoti savo darbus, bet ir drauge pabūti, pabendrauti. Jie dėkojo visiems perkantiems iš vietos amatininkų.

Šventės akimirka
Šventės akimirka

Šurmuliavusioje mugėje įvairovės tikrai netrūko. Medžio drožėjas Algirdas Juškevičius ir jo mokiniai kvietė įsigyti medžio skulptūrų ir kitų drožinių. Puikius kalvystės darbus siūlė Stasys Truncė. Didelio susidomėjimo sulaukė Dargužių amatų centro direktorės Sigitos Švedės ir darbuotojos Rimutės Gudonienės siūlomos įsigyti žolelių arbatos, pyragėliai ir kiti dirbiniai. Mugės lankytojai skubėjo įsigyti marcinkoniškės Rūtos Sakalienės keptos duonos, grikinės babkos. Nuo stalo kaip mat „išgaravo“ Živilės Puidokaitienės gaminti obuolių sūriai ir dailios megztos dėžutės. Keramikai Artūras Matonis ir Artūras Survila prekiavo įvairiaspalviais keramikos dirbiniais.

Eugenija Bakšienė viliojo įspūdingomis kalėdinėmis sausų augalų puokštėmis, šiaudiniais „angelais“, „paukšteliais“ ir „varpeliais“, megztomis pirštinėmis, Irena Žukauskienė – mielais rankdarbiais, Rita Zlatkutė – veltais papuošalais. Akį traukė įvairiaspalvės Zojos Gavėnienės riešinės. Lankytojų susidomėjimo sulaukė Renatos Malūnavičienės gaminamos arbatos mišiniai, ekologiški kremai, muilai ir hidrolatai. Tikra mugės puošmena buvo Sigutės Čaplikienės dailūs papuošalai, išmoningų kepėjų gražiai marginti meduoliniai nameliai ir sausainukai. Pirkėjai skubėjo įsigyti naminės duonos, sūrių. Mugėje buvo galima įsigyti Varėnos socialinių paslaugų centrą lankančių neįgalių jaunuolių bei kitų užimtumo grupių narių darbelių ir kitų rankdarbių meistrų darbų.

Organizatoriai sakė, kad idėja surengti tokią kalėdinę dzūkiškų dirbinių mugę prieš dešimt metų gimė iš poreikio – savo artimą žmogų taip norisi pradžiuginti originalia, ne parduotuvėje pirkta masinės gamybos dovana. Kur kitur, jei ne mugėje, ją įsigysi? Šiųmetis renginys tikrai dvelkė dzūkiška dvasia, o jos organizatoriai džiaugiasi, kad mugė jau tapo tradicinė.

Šventės akimirka
Šventės akimirka

Vakarop varėniškiai ir svečiai rinkosi į miesto centrą, kur vyko nuotaikinga šventinė programa ir buvo įžiebta Kalėdų eglutė. Koncerte „Magiškos Kalėdos“ dainavo Varėnos moksleivių kūrybos centro vokalinė grupė, pramoginės dainos choras „Bruknelė“ ir solistės Guostė Plokštytė bei Emilija. Publikos aplodismentų sulaukė projekte „Lietuvos balsas. Senjorai“ išgarsėjęs varėniškis Irmantas Čepaitis. Prie Kalėdų eglutės susirinkusius didelius ir mažus Varėnos miesto gyventojus ir svečius su artėjančiomis gražiausiomis metų šventėmis pasveikino Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, padėkojo už bendrystę ir bičiulystę visiems, kurie savo mažais ir dideliais darbais puošė Varėnos kraštą ir kūrė gerą nuotaiką ištisus metus.

„Šiemet tęsiame praėjusiais metais pradėtą gražią tradiciją – šventiniu laikotarpiu miesto centre įrengti kalėdinių eglučių alėją. Dėkoju įstaigoms, organizacijos, bendrovėms, verslo atstovams ir miesto gyventojams, kurie atsiliepė į kvietimą. Dėl jų kūrybiškumo mūsų miestas prieš Šv. Kalėdas ir Naujuosius metus tikrai tapo puošnesnis. Linkiu, kad šių švenčių sulauktume visi sveiki, kad didelius ir mažus jungtų ir šildytų pagarbos, geranoriškumo meilės vienam kitam židinys“.

Renginiu ypač džiaugėsi mažieji šventės dalyviai, kurie ne tik patys ritmingai šoko skambant šventinėms dainoms, bet ir ragino tai daryti savo tėvelius bei senelius. Daug džiaugsmo visiems suteikė ilgai lauktas, bet netikėtai pasirodęs Kalėdų Senelis, kuris, kaip ir dera, ne tik sveikino visus su artėjančiomis šventėmis, pasakojo linksmas savo kelionės istorijas, bet ir dalijo saldumynus. Meras kartu su Kalėdų Seneliu ir visais šventės dalyviais įžiebė Kalėdų eglę. Varėniškiai tradiciškai puošia tikrą žaliaskarę, kurią kasmet dovanoja Varėnos rajono gyventojai. Šiemet ją miestui padovanojo Varėnos „Ąžuolo“ gimnazija.

Varėnos Kalėdų eglė
Varėnos Kalėdų eglė

Kai vaiskiausiomis spalvomis sužibo Kalėdų eglutė, virš miesto nušvito fejerverkai, buvo iškilmingai atidaryta kalėdinių eglučių alėja. Kiekvienos įstaigos atstovams buvo įteiktos Varėnos rajono savivaldybės mero Algio Kašėtos padėkos ir šventinės dovanėlės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas